Savičenta još jednom otvara svoja vrata ljubiteljima suvremenog plesa ovog vikenda! U Kaštelu Grimani, na savičentskoj placi te u Mediteranskom plesnom centru kroz tri dana festivala izvodit će se plesne predstave domaćih profesionalaca te uglednih koreografa iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Slovačke, Belgije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva!

Geometrija daha ; Fotografiju ustupio Festival

Uz Zagrebački plesni ansambl, kao organizatora, i ogromnu podršku lokalne zajednice, festival u Savičenti je od 2000. godine izrastao u jedinstvenu kulturnu manifestaciju čiji je cilj profesionalizacija i promocija suvremenog plesa te crossover žanrova. Ujedno, Savičenta je s vremenom postala sinonim za suvremeni ples u zemlji, a danas već i puno šire, jer to ime prepoznaju mnogi europski profesionalci.

Kolika je važnost Savičente na plesnoj mapi govori, između ostalog, činjenica da ove godine u programu imamo nekoliko predstava u koje su se našle u izboru onih Aerowavesovih najboljih. Festival je već osmu godinu zaredom jedan od partnera u najvećoj europskoj plesnoj mreži Aerowaves koja svake godine objavljuje top 20 najboljih plesnih predstava od godišnje prijavljenih preko 600 radova. Iz top 20 za posljednje dvije godine, na festivalu u Savičenti možete gledati londonsku plesnu kompaniju Fubunation i njihove „Ruševine“ kojima propituju generacijsku traumu muškaraca iz marginaliziranih skupina te sjajan duet njemačkog koreografa Phillipea Kratza, predstavu „Nošeni strujom“ inspiriranu arhetipskim solom Ane Pavlove iz „Umirućeg labuda“ (1905.) koja s mladim izvođačima donosi uzbuđenje novih početaka.

Uz ove predstave, umjetnička izbornica festivala Snježana Abramović Milković, odabrala je i predstavu „U iščekivanju Jamesa B.“ francuske koreografkinje i autorice Helene Taddei Lawson koja spaja suvremeni i urbani ples, oblikovanje zvuka, glas i video. Maštovita priča koju kroz svoj pokret izvodi plesna skupina Art Mouv odvija se podjednako među publikom i na sceni i dokida granice između zanosne izvedbe i koreografskog rukopisa.

Zbog čega i kako je mreža Aerowaves postala važna za umjetnost suvremenog plesa u Europi i tko odabire predstave koje će ući na listu najboljih 20, možete saznati i u dokumentarnom filmu „Aerowavesovih 25“ autorice Enye Belak, koji će biti prikazan drugog dana festivala. Njime se obilježava 25 godina rada mreže sa značajnom ulogom poveznice između koreografa, izbornika plesnih programa i zaljubljenika u ples. Kroz identificiranje perspektivnih radova i novih koreografskih imena, Aerowaves ih promovira u suradnji sa svojim partnerima u čak 33 države i omogućava mladim i perspektivnim umjetnicima da svoje nove plesne radove predstave potpuno novim publikama.

Upravo će tako zaljubljenici u ples i plesna događanja kroz tri dana trajanja festivala moći uživati u vrhunskim plesnim izvedbama pod zvjezdanim nebom Savičente.

Objavljena je detaljna satnica festivala:

Petak 22. srpnja 2022.

Trg / Square 21:30 – Geometrija daha Laura Aris Alvarez & ZPA, ES/BE/HR
Kaštel Grimani / Castle Grimani 22:00 – Ruins Fubunation, UK
Loža / Loggia 23:00 – Klown Matea Bilosnić, Zadarski plesni ansambl, HR

Subota 23. srpnja 2022.

Mediteranski plesni centar / MDC 20:00 – Aerowavesovih 25, dokumentarni film Enya Belak, Aerowaves, UK
Kaštel Grimani / Castle Grimani 21:30 – Mosaics Milan Tomášik, Andreja Rauch Podržavnik & SToP, SK / SLO
Trg / Square 22:30 – Waiting for James B. Hélène Taddei Lawson, ArtMouv, FR

Nedjelja 24. srpnja 2022.

Mediteranski plesni centar / MDC 20:30 – Zagrljaji Ksenija Zec & 21:21, HR
Trg / Square 21:30 – open drift Philippe Kratz, Stanzia Utopia, IT
Kaštel Grimani / Castle Grimani 22:00 – The Others Anton Lachky Company, BE

Detaljne informacije o festivalu i ulaznicama pronađite na službenoj web stranici festivala i društvenim mrežama.

[izvor informacije www.svetvincenatfestival.com]