Dobar, loš, mrtav 2: Pakao – prva ovogodišnja premijera u KunstTeatru 

Premijera predstave „Dobar, loš, mrtav 2: Pakao“, nastala po tekstu Pavla Vrkljana i u režiji Ivana Planinića, održat će se u nedjelju, 8. svibnja 2022., u KunstTeatru. Predstava je izravan nastavak predstave „Dobar, loš, mrtav“, prve predstave KunstTeatra, u kojoj pratimo posljednji dan u životu glavnog junaka Dubravka Ilića, koji je nakon smrti na prevaru doveden u Pakao. Priča se nastavlja u Paklu u kojem Dubravko Ilić, nakon što mu je određen smještaj i dodijeljen posao, pokušava naći način kako bi se prebacio u Raj.

Fotografiju ustupio KunstTeatar

Topos Pakla česta je destinacija ljudske mašte kroz mnoga umjetnička razdoblja pa svaka nova inscenacija tog svijeta nudi mnoštvo prepoznatljivih usporednih motiva, kao i mjesta za uspostavljanje drukčijeg odnosa prema smrti, jedinom nezaobilaznom trenutku našeg života, trenutku koji Dubravko Ilić vješto zaobilazi i odgađa, stvarajući time osnovnu nit radnje ove priče.

Pakao u kojem je završio Dubravko Ilić izgrađen je od pop kulturalnih obrazaca prepoznatljivih u sferi filmske znanstvene fantastike, binarnih shema političkih podjela, stereotipnih prikaza obiteljskih i radnih odnosa te kategorizacije ljudskih sposobnosti putem statističkih upitnika.

Poseban značaj u ovom konstruktu Pakla stavljen je na korištenje povijesnih i slavnih ličnosti koje su se u svijetu Pakla zatekle, odnosno na njihove susrete koji odrednicom vremena u stvarnom životu ne bi bili mogući.

Predstava se može se gledati neovisno o prvom dijelu, a poznavanje prvog dijela predstave samo je doživljajna nadogradnja cjelokupnom iskustvu.

U predstavi glume Matija Čigir, Domagoj Janković i Pavle Vrkljan, a na videoprojekcijama se pojavljuju Nikša Marinović i Iskra Jirsak. Dramaturg je Ivan Penović, scenografkinja i kostimografkinja Katarina Perić, oblikovatelj svjetla i autor videoprojekcija Ivan Lušičić Liik, autor glazbe Nikša Marinović, oblikovatelj tona Luka Gamulin, producentica Romana Brajša, asistenti produkcije Hana Zrnčić Dim i Bojan Valentić, oblikovatelj svjetla Alen Marin, fotografkinja Karla Jurić, a dizajner Pavao Kuharić (Verlauf).

Predstava je nastala u koprodukciji Kazališne družine KUFER i KunstTeatra uz podršku Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Reprizne izvedbe su 14., 20. i 21. svibnja 2022. te 5., 6. i 7. lipnja 2022. u 20 sati, a ulaznice su u prodaji na platformi ulaznice.hr.

[izvor informacije KunstTeatar]