Premiera bralne uprizoritve #VelikiČudežni predstavlja pet novih kratkih dram in zaokrožuje letošnja Nova branja I 15. 4. 2022. ob 19.00 v Mali Drami.

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana

Veliki čudeži kratkih dram

S programsko platformo Nova branja, ki jo vodi dramatičarka in dramaturginja Simona Hamer, SNG Drama Ljubljana spodbuja ustvarjalni razvoj najmlajše generacije profesionalnih dramatičark in dramatikov, izbranih preko javnega poziva, ter si prizadeva približati njihova dela občinstvu skozi format bralnih uprizoritev. V okviru četrtega sklopa Novih branj se s kratkimi dramami predstavlja pet perspektivnih avtoric. To so Nina Jakulin Vavpotič Jaz te rabim, moja mala Ana Lorger Vse naše smrti, Katja Markič s Kakofonijo tišine, Iva Š. Slosar s Kako se smeji papež in Nika Švab Veliki S01E01. Njihovih pet zanimivih in žanrsko ter vsebinsko povsem raznolikih kratkih dram bo povezala bralna uprizoritev #VelikiČudežni, ki bo doživela premiero v petek, 15. aprila, ob 19.00 v Mali Drami. Režiser uprizoritve je Jernej Potočan, dramaturginja Simona Hamer in lektorica Tatjana Stanič. Kratke drame interpretirajo člani Draminega igralskega ansambla Nejc Cijan Garlatti, Veronika Drolc, Petra Govc, Maja Končar, Gorazd Logar, Marko Mandić, Saša Mihelčič in Maja Sever. Premieri bo sledil pogovor z avtoricami dram. Prva ponovitev bo na sporedu v soboto, 16. aprila, ob 20.00 v Mali Drami.

Delovna srečanja Novih branj so tudi v sezoni 2021/22 potekala tedensko, med oktobrom in marcem. Skupina izbranih pisk, ki so se odzvale na javni poziv, se je najprej ogrela skozi različne (odrske in pisne) improvizacije, nato razmišljala o dani temi skozi filozofsko-sociološko in teatrološko perspektivo, veliko pisala, konstruktivno debatirala o nastajajočih dramah in bila deležna gostujočih dramaturških, lektorskih, režijskih in igralskih komentarjev. V tem procesu jih je ves čas vodila dramaturginja, dramatičarka ter dolgoletna članica Pregleja Simona Hamer, ki je napisala že več deset dramskih besedil, priredb in dramatizacij in sodelovala pri številnih avtorskih projektih. Za Razglednice ali strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni je Hamerjeva leta 2017 prejela Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo, za libreto Cimra pa nagrado Gašperja Tiča, v letošnji sezoni pa je Drama na Velikem odru krstno uprizorila njeno igro Vse OK, ki je bila leta 2020 nominirana za nagrado Slavka Gruma.

»Četrti sklop Novih branj ne pušča nobenega dvoma: slovenska dramatika cveti. Na polno!« ob koncu letošnjih srečanj razmišlja konceptualna vodja in mentorica delavnic Simona Hamer. »Pred bralce in gledalce smelo stopa, spletena iz različnih dramskih formatov in tipov pisav, prinašajoč razplasteno raznorodne vsebine in teme. Nina Jakulin Vavpotič, Ana Lorger, Katja Markič, Iva Š. Slosar in Nika Švab so avtorice, ki so pol leta sodelovale v dramskem laboratoriju Novih branj, katerega namen je najmlajši generaciji dramatičark in dramatikov ponuditi ustvarjalno platformo za razvijanje dramskih besedil, mentorsko in vzajemno pomoč pri procesu pisanja in predstavitev nastalih dram v obliki bralnih uprizoritev.

Na pobudo bivšega ravnatelja SNG Drama Igorja Samoborja je skupno inspiracijsko izhodišče tokrat predstavljala maturitetna literatura: Veliki Gatsby F. S. Fitzgeralda in Čudežni Feniks Andreja Hienga. Avtorice so k izbranemu romanu pristopale zelo svobodno; najbolj direktno referenco ohranja Nika Švab v kratki drami Veliki S01E01, ki se spogleduje s formo (ready-made) podcasta z romanesknimi liki in z avtorico transkripcije njihovega pogovora, skozi katero vzpodbuja kritični razmislek pri (maturitetnih) bralcih. Situacija avtomobilske nesreče iz Velikega Gatsbyja je inspirirala dramo Vse naše smrti Ane Lorger, kjer skozi pet različnih (ženskih) perspektiv in pretanjeni jezik pogledamo na smrt mlade protestnice na ljubljanski obvoznici. Nina Jakulin Vavpotič v svoji dialoški energijski bombi Jaz te rabim, moja mala pokuka za zidove študentskega stanovanja, kjer Dejzi in Jordana skušata prekrmariti mimo čeri zlomljenih src, bližajočih se rokov, zalezovalcev in #me too gibanj. (Socialno) občutljiva pozicija mlade kiparke je osnova za Kakofonije tišine Katje Markič, kjer avtorica ustvari intrigantno partituro raznolikih dramskih tehnik in likov. Tudi Kako se smeji papež Ive Š. Slosar je stilsko in jezikovno izjemno bogata kratka drama, ki skozi pomežik tradiciji kronike predstavlja čudodelno življenje neke (fiktivne) svetnice.

Izrazito aktualne teme, vešča implementacija raznovrstnih dramskih postopkov, inovativna uporaba jezika, premikanje mej uprizoritvenih formatov, predvsem pa strast in svežina, ki jih v izobilju prinašajo mladi dramski glasovi, anticipirajo zgolj eno repliko: Še!« je svojo analizo letošnjih Novih branj zaokrožila Hamerjeva.

Kratke biografije avtoric dramskega omnibusa #VelikiČudežni

Nina Jakulin Vavpotič (1997) je obiskovala Gimnazijo Poljane, kjer se je prvič zaljubila v zgodbe in njihovo univerzalno moč, zato se je vpisala na študij filmske režije v Manchestru. V sklopu študentskih predstav je režirala  Tri sestre A. P. Čehova, Fizike Friedricha Dürenmatta ter avtorsko predstavo Bela vrtnica. Sodelovala je v Royal Exchange Theatre Writing Room ter za BBC-jev radijski program pripravila tudi krajše besedilo Invazija Zemlje. Med študijem je posnela nekaj kratkih filmov, med njimi je pomembnejši Medtem ko si me gledal (2020), ki je kot diplomski film gostoval na filmskih festivalih. Trenutno se ukvarja predvsem s scenaristiko, komercialno režijo in režijo videospotov, končuje pa tudi svoj prvi celovečerni scenarij, ki ga želi spraviti v produkcijo.

Ana Lorger (1995) je diplomirana filozofinja in komparativistka. Trenutno zaključuje vzporedna magisterija dramaturgije in primerjalne književnosti. Kot literarna in gledališka kritičarka piše za portale, kot so Kritika, Neodvisni in Kriterij ter za literarno revijo Literatura. Kot dramaturginja, režiserka in kritičarka sodeluje pri različnih projektih Mesta žensk, kot kulturna novinarka je bila aktivna na Radiu Študent, zdaj honorarno tudi na tretjem programu RTV Slovenija — Ars. Vse bolj jo zanima zvočni medij radia in zven besed, predvsem pa se rada potaplja v romane. Piše kratke zgodbe in poezijo, ki jih sicer redkokdaj objavlja.

Katja Markič (1995) je dramatičarka, teatrologinja in diplomirana dramaturginja, prejemnica nagrade za mladega dramatika 2015 za dramsko besedilo Ptice selivke. Po njeni besedilni predlogi Podpišite tukaj sta bili posneti radijska igra v produkciji RTV Slovenija in pa istoimenska kratka TV drama v produkciji AGRFT UL. V gledališču deluje kot dramaturginja; v kulturnem centru OSMO/ZA je sodelovala pri predstavi H genotipu Hamlet in performansu FINALIZEM::MM (režija Dragan Živadinov), v SNG Drama Ljubljana pa je kot dramaturginja in soavtorica koncepta soustvarjala projekta Utopia, Arheologija raja in Grenki sadeži pravice (režija Jan Krmelj) ter kot asistentka uprizoritev Kralj Ubu (režija Jernej Lorenci). Trenutno kot dramaturginja sodeluje z Draganom Živadinovom, s katerim v SNG Drami Maribor ustvarjata uprizoritev Življenje je sen s premiero maja 2022.

Iva Štefanija Slosar (1998) je leta 2017 na AGRFT začela s študijem dramaturgije in scenskih umetnosti. Kot dramaturginja je sodelovala pri študijskih produkcijah s študentko režije Živo Bizovičar. Z uprizoritvijo Od blizu so gostovali na študentskem festivalu na Reki, z uprizoritvijo Požar po motivih Plešaste pevke Eugèna Ionesca pa v Skopju. Kot prirejevalka besedila in dramaturginja se je podpisala tudi pod diplomsko uprizoritev Jagababa. Njeno besedilo Tončka je bilo objavljeno v revijah ADPET in November ter doživelo bralno uprizoritev. Jeseni 2021 je diplomirala z dramskim besedilom 3 vitezi in spremljajočim esejem. Občasno piše tudi za kritiške platforme.

Nika Švab (1991) je literarna komparativistka in dramaturginja, izobraževala se ja na Univerzi v Ljubljani in DAMU v Pragi. Kot samozaposlena v kulturi deluje kot dramaturginja, dramatičarka in kritičarka. Večinoma piše – kritike, refleksije, dramska besedila, analize, članke za gledališke liste in pedagoška gradiva –, občasno tudi performira, moderira, urednikuje in izvršno producira festivale. Je soavtorica projektov S*S, Ljubo doma, kdor ga ima in TRANS-plant. Leta 2017 je na Tednu slovenske drame prejela nagrado za mladega dramatika, leta 2021 pa je bila nominirana za nagrado Slavka Gruma.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]