LJUBLJANSKA OPERA GOSTUJE U „ZAJCU“: SLAVNA LJUBAVNA PRIČA KAO ESTETSKI UŽITAK I EMOTIVNI DOŽIVLJAJ

Gostujuća operna predstava „I Capuleti e i Montecchi“ Vincenza Bellinija u produkciji Opere Slovenskog narodog gledališča iz Ljubljane stiže na pozornicu riječkog „Zajca“ u subotu 9. travnja 2022. s početkom u 19.00 sati.

Opera glasovitog talijanskog skladatelja romantičara temelji se na tragičnoj priči o veronskim zaljubljenicima, Shakespeareovim Romeu i Juliji. Opera se od te najpoznatije, Shakespeareove verzije razlikuje po tome što ne donosi cijelu priču već samo posljednji dan života para koji svoju ljubav plaća životom i osjećaj melankolije koji kulminira na kraju.

Nina Dominko i Nuška Drašček ; Fotografiju ustupio HNK Ivan pl. Zajc – Foto Darja Štravs Tisu

Uloga Romea pisana je za mezzosopran odnosno tumači je žena. Ljubavnici su od samog početka u dubokoj emotivnoj vezi, a opera završava jednom od najpotresnijih završnih scena opernog repertoara uopće. Prije smrti u koju zajedno odlaze, pjevaju svoj poznati duet.

Bellini je operu skladao, na libreto Felicea Romanija, u samo šest tjedana i ugradio velik dio glazbe koju je napisao za svoje ranije djelo „Zaira“. Skladatelj nije bio reformator, inspirirao su ga Haydn i Mozart, težio je jasnoći i eleganciji oblika i melodije, te je tražio tijesnu vezu između glazbe i riječi. Put do publike pronašao je individualnim šarmom i elegancijom blistavih vokalnih melodija po kojima je postao i do danas ostao poznat.

Ljubljansku predstavu odvažno je postavio belgijski redatelj Frank van Laecke, koji je u Sloveniji uspješno režirao već nekoliko opera. Bellinijevu verziju slavne priče smjestio je u foto studio u Veroni pedesetih godina prošlog stoljeća. Pratimo Capellija, glavu obitelji i mafijaškog kuma, glavu klana, koji svoje najmilije poziva na fotografiranje obiteljskog portreta. Odjednom se čuje pucanj, Capuletijev sin umire, kreće uvertira… i počinje osveta. I priča puna strasti, priča o, u ovoj inscenaciji, dvostruko nedozvoljenoj ljubavi.

Frank Van Laecke dobio je brojne nagrade za svoj rad u kazalištu, kako u Belgiji tako i diljem svijeta, te je autor mnogih uspješnih i nagrađivanih opernih produkcija, njegova je „Madama Butterfly“ bila izabrana za najbolju nizozemsku opernu produkciju u 2012.

Izvedbom u Rijeci ravnat će renomirani talijanski dirigent Roberto Gianola. Koreograf je Lukas Zuschlag, scenograf Philippe Miesch, kostimografkinja Belinda Radulović, a oblikovatelj svjetla Jasmin Šehić.

Ulogu Julije tumačit će Nina Dominko, a Romea će tumačiti Nuška Drašček. U ulozi oca Capelija bit će Petar Martinčič, Tebalda će pjevati Aljaž Farasin, a Slavko Savinšek bit će otac Lorenzo. U predstavi sudjeluju orkestar i zbor Opere i baleta SNG-a Ljubljana.

Izvedbe ove operne predstave publika je ispraćala oduševljenjem, a kritika najvišim ocjenama. „Predstava ne pruža samo estetski užitak, već ispunjava osnovno poslanje kazališta – pruža emotivni doživljaj na putu ka katarzi. Predstava može biti na ponos svojim stvarateljima i ljubljanskoj opernoj kući“, napisao je kritičar Tomaž Gržeta (Sigledal).

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]