Devetero neznanaca nevidljivim je i dubokim korijenima, poput korijenja šume, povezano ulogom drveća u svojim životima. Njihove se priče granaju iz obiteljskog svijeta i vremena, od ranog doba New Yorka do kraja 20. stoljeća kada se na Pacifičkom sjeverozapadu vode upravo Šumski ratovi. Nicholas Hoel potomak je pionira iz Iowe, nasljednik albuma posljednjeg američkog kestena kojeg su njegovi preci naraštajima svakog mjeseca fotografirali. Mimi Ma mlada je poslovna žena čiji je otac doplovio iz Šanghaija u San Francisco te u svom novom svijetu zasadio murvu, stablo svile na kojoj se gradilo bogatstvo obitelji Ma. Douglas Pavlicek vijetnamski je veteran kojega je pri padu iz ratnog aviona spasila smokva stara tristo godina, a Patricia Westerford iznimna je znanstvenica koja je otkrila možda jedan od posljednjih svjetskih misterija: razgovor drveća. Njih se četvero, kao i preostalih petero protagonista bori za spas “stare šume”, u čijem je središtu drevna sekvoja. Postoji svijet uz ovaj naš ljudski – golem, spor, veličanstveno inventivan i gotovo nevidljiv za nas. Ovo je priča o nekolicini ljudi koji otkrivaju kako vidjeti taj svijet i koji su dotaknuli rub prijetnje njegova nestanka.

U monumentalnom romanu Iznad svega, nagrađenom Pulitzerovom nagradom, Richard Powers uranja u temu veliku poput svemira: o prirodi i povezanosti naše civilizacije s njom. Epska je to saga u kojoj kroz ovidijevsku metamorfozu svojih junaka autor ponovno odmjerava čovjekovo mjesto na planetu i njegov suživot s drugim živim bićima.

“Da je Powers američki pisac iz 19. stoljeća, tko bi on bio? Vjerojatno Herman Melville i napisao bi roman Moby Dick.”
– Margaret Atwood

“Najbolji roman ikad napisan o drveću i, zapravo, jedan od najboljih romana uopće.”
– Ann Patchett

“Nenadmašan i snažan hommage svijetu drveća (njegovoj biološkoj sofisticiranosti i njegovu bogatom doprinosu planetu), djelo prepuno zanimljivih podataka, uvjerljivih razmišljanja i argumenata za žurnost djelovanja. Stranice koje nas vode u ugrožene ostatke drevnih šuma ili kontempliraju o raskošnim i fascinantnim stablima vrve od znanja i plijene književnom ljepotom.” – The Sunday Times (UK)

“Uzbudljivo je čitati roman čiji je kontekst veći od ljudskog života.”
The Guardian

“Veličanstvena, ambiciozna epska saga… Powers snažno i precizno žonglira osobnim dramama svojih raznolikih protagonista. ‘Ljudski’ elementi knjige i njihovi životni lukovi tijekom desetljeća, od križarske strasti do osjećaja žaljenja i neuspjeha, nevjerojatno su uvjerljivi. Još su uvjerljiviji ‘neljudski’ elementi zahvaljujući iznimno maštovitim uzletima Powersove proze: već na prvoj stranici povjerujete kako čujete glasove drveća dok psuju našu vrstu.”
The Boston Globe

“Ekološki roman o neophodnosti promjene čovjekova načina postojanja u svijetu i njegove povezanosti s drugim živim bićima.”
LeMonde

“Ovaj ambiciozni roman uzdiže se kroz krošnje američke književnosti i preplavljuje krajolik fikcije o okolišu.”
The Washington Post

“Ljubavna pjesma, crveni alarm, fascinantan izvor znanja i mitova, botanička poema, aktivistička knjiga – roman Iznad svega vjerojatno će promijeniti vaše poimanje svijeta.”
LeDevoir

Richard Powers višestruko je nagrađivani američki autor. Rođen je 1957. u Illinoisu kao četvrto od petero djece u obitelji. Dio djetinjstva i školovanja proveo je u Bangkoku, gdje se razvila njegova privrženost glazbi i čitanju. Upisao je studij fizike na Sveučilištu u Illinoisu, ali je poslije prvog semestra prešao na studij književnosti. Predavao je književnost i kreativno pisanje na sveučilištima Stanford i Illinois (UIUC). Powers je autor trinaest romana, uključujući Three Farmers on Their Way to a Dance (1985.), Operation Wandering Soul (1993., uži izbor National Book Award), The Echo Maker (2006., National Book Award i uži izbor Pulitzerove nagrade), Iznad svega (2018., Pulitzerova nagrada, uži izbor nagrade Man Booker i dr.) te Bewilderment (2021., uži izbor nagrade Man Booker, širi izbor za Nacional Book Award i Medalju Andrewa Carnegieja za izvrsnost u fikciji). Djela su mu posvećena pronicljivim istraživanjima najvažnijih pitanja s kojima se suvremeno društvo suočava, a koja su obilježena ljudskim utjecajem, kroz znanost i tehnologiju, na život i planet. Član je Američke akademije umjetnosti i književnosti te Američke akademije umjetnosti i znanosti i Zaklade MacArthur. Živi na Great Smoky Mountains.

Informacije o knjizi:

Richard Powers
Iznad svega

Naslov izvornika: The Overstory
Jezik izvornika: engleski
Prijevod: Lara Hölbling Matković
Broj stranica: 536
Datum izdanja: siječanj 2022.
ISBN: 978-953358415-7
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 225 mm
Težina: 885 g

Pročitaj poglavlje

[izvor informacije Fraktura]