Noć muzeja | 28.1.2022. | “Muzeji između stvarnog i digitalnog”

I ovu Noć muzeja Hrvatski prirodoslovni dočekuje zatvoren. Zbirke su preseljene u moderne čuvaonice, a zgrada muzeja postala je gradilište. Europski projekt novog prirodoslovnog muzeja donosi potpuno obnovljen muzej krajem 2023. godine. U međuvremenu, Muzej nastavlja svoj temeljni posao: rad na zbirkama te znanstveni i edukacijski program. Provedite večer uz kratka Zoom snack predavanja u trajanju od 20 minuta: saznajte sve o projektu obnovljenog muzeja, novim sadržajima, bogatim zbirkama i edukacijskom programu. Zavirite u interaktivne sadržaje, pregledajte novu web stranicu Zagonetna Zemlja, pretražujte virtualni herbarija ili instalirajte aplikaciju za prijavu opažanja morskih kornjača – eturtle.
𝑍𝑜𝑜𝑚 𝑠𝑛𝑎𝑐𝑘 predavanja
Instalirajte popularnu Zoom aplikaciju i pridružite nam se
Noć muzeja | 28.1.2022. | “Muzeji između stvarnog i digitalnog”
18:00 – 18:20
Novi muzej
Iva Mihoci, muzejska savjetnica
Tatjana Vlahović, ravnateljica
Passcode: Yb9Mt8
Kako su tekle pripreme za projekt trenutno najvećeg projekta u kulturi? Što donosi obnova muzeja i zašto je novi prirodoslovni muzej san generacija prirodoslovaca saznajte na uvodnom predavanju iz serije Zoom snack
18:20 – 18:40
Bogatstvo i ljepota zbirki kornjaša
Vlatka Mičetić Stanković, viša kustosica
Passcode: 9h9C8s
Znate li da je svaki treći kukac koji danas živi kornjaš? Kornjaši su red koji  broji više od 370 000 poznatih vrsta iz otprilike 166 porodica. Uspješno su naselili skoro sve tipove kopnenih staništa kao i slatke vode. Sve o našim zbirkama kornjaša saznajte u predavanju dr. sc. Vlatke Mičetić Stanković
18:40 – 19:00
Zbirka ptica
Irena Grbac, muzejska savjetnica
Passcode: kp2GpF
Zbirka ptica HPM-a sadrži više od 6100 svlakova i preparata koji predstavljaju oko 90% vrsta ptica u Hrvatskoj. Primjerke ptica prikupilo je više od 1200 sakupljača u rasponu od 170 godina.
19:00 – 19:20
Poučni izleti
Damir Lacković, muzejski savjetnik
Passcode: RYdA6b
Poučni izleti u prirodu održavaju se vikendima kao lagane šetnje odabranim planinarskim stazama (manjim dijelom i izvan staza), na kojima kustosi geolozi i biolozi, izravno na terenu, predstavljaju građanima odabrane prirodne pojave.
19:20 – 19:40
Miocen sjeverne Hrvatske – tragovima nestalih krajolika
Marija Bošnjak, viša kustosica
Sanja Japundžić, muzejska savjetnica
Davor Vrsaljko
Passcode: Xk5zwq
Predavanje govori o promjenama na prostoru sjeverne Hrvatske kroz dug vremenski period od gotovo 20 milijuna godina, tijekom kojeg se neprestance mijenjao izgled ovog područja. Promijenili su se tako za vrijeme donjeg, srednjeg i gornjeg miocena brojni krajolici, među kojima dominiraju različiti morski okoliši, bočata i slatkovodna jezera, isprepletene rijeke i močvare i, rjeđe, kopneni okoliši.
19:40 – 20:00
Jesu li leptiri šareni?Martina Šašić Kljajo, muzejska savjetnica
Passcode: YyHCL9
20:00 – 20:20
DNA barkodiranje
Martina Podnar Lešić, viša kustosica
Passcode: 4zEmBi
20:20 – 20:40
Novi muzeji, novi sadržaji –
Branimir Ivić, voditelj marketinga
Passcode: weR60mMultimedijalna dvorana, projekcije u visokoj rezoluciji, suvenirnica, caffe bar, webshop i još puno toga..
20:40 – 21:00
Zbirka mikropaleontoloških i mikropetrografskih preparata
Bruno Aljinović, kustos
Passcode: SgV5uN
21:00 – 21:20
Elektronska mikroskopija u funkciji novog prirodoslovnog muzeja
Marin Šoufek, viši kustosPasscode: MM22Pj
21:20 – 21:40
New museum, new content
(engl.)

Branimir Ivić, voditelj marketinga
Passcode: gd2t2H
Multimedia hall, high-resolution projections, souvenir shop, coffee bar, webshop and much more.
21:40 – 22:00
Što radi muzejski tehničar?
Denis Bućan, muzejski tehničar
Passcode: 626691
🔶🔹 predstavljamo web stranicu Zagonetna Zemlja
Sunčev sustav koji obuhvaća našu zvijezdu Sunce, sve planete, asteroide i komete koji kruže oko njega, nastao je djelovanjem gravitacije od svemirske prašine i plinova..

🔶🔹Dino kviz

Poznaješ li dovoljno dinosaure?
Riješi kviz i saznaj

🔶🔹GEOLOŠKA VREMENSKA RAZDOBLJA
U ovoj igri učimo geološka razdoblja, njihova imena, vremenska trajanja i glavna zbivanja u njima. Za početak slaganja promiješaj sličice i nastavi igru klikom na sličicu koja će se tada pomaknuti na prazno polje.Cilj je složiti slagalicu u što kraćem vremenu.
🔶🔹KVIZ – UPOZNAJ MINERALE
Zaigraj ovaj kviz i saznaj koliko poznaješ minerale i mineralogiju. Igrati možeš i više puta jer uvijek ima novih pitanja. Odgovori na sva! Pozovi i svoje prijatelje, organizirajte natjecanja tko će skupiti više smajlića, odnosno točnih odgovora.
🔶🔹PAMTILICA
Zaigraj pamtilicu! Pronađi parove!
Zapamti gdje se skriva koja prirodnina i pronađi njen par! Pronađi ih što više i što brže. U svakom novom pokušaju – novi je raspored, a ima i novih sličica. Igrati se može samostalno, ali i u društvu.Saznaj tko bolje pamti, tko je brži, ti ili tvoji prijatelji!
🔶🔹GEOLOŠKA SLOVARICA
Geološka slovarica
Saznaj koji se geološki pojam veže uz tvoje ime!
🔶🔹Virtualni herbarij
je baza fotografiranih herbarijskih primjeraka iz Herbarija višeg bilja te Herbarija Trinajstić. Fotografirani su inventarirani primjerci, a na fotografijama su vidljive i etikete s pripadajućim podacima. Herbarij redovito dopunjavamo ovisno o obradi novih primjeraka.
eTurtle je aplikacija građanske znanosti namijenjena prikupljanju informacija o opažanjima morskih kornjača u prirodi. Morske kornjače su globalno ugrožene i svatko može pomoći njihovoj zaštiti. Uključite se, dojavite vaša opažanja, pogledajte što su dojavili drugi. Vaše dojave pomoći će nam utvrditi prijetnje i područja interakcija s morskim kornjačama čime pomažete izraditi bolje mjere za njihovo očuvanje. Uz vašu podršku želimo osigurati bolju i sigurniju budućnost za naše morske kornjače!

Natura Croatica online

U novom broju našeg muzejskog znanstvenog časopisa 𝑁𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎 𝐶𝑟𝑜𝑎𝑡𝑖𝑐𝑎 pročitajte novosti iz svijeta tulara (iz Konavala, iz rijeke Odre, pa i iz Maroka!), vodencvjetova, leptira, muha, pipa, konjica, skakavaca, rakova, morskih pasa… tu su naravno i biljke – sa Zlarina, iz Libije, iz našeg Botaničkog vrta!

[izvor informacije Hrvatski prirodoslovni muzej]