Mračna kći
The Lost Daughter (2021.)
Redatelj: Maggie Gyllenhaal
Glumci: Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris
Žanr: drama
Trajanje: 121 min
Država: SAD

Sadržaj:
Temeljen na uspješnom romanu talijanske spisateljice Elene Ferrante, radnja prati sredovječnu ženu čiji će se ljetni odmor uz more, nakon što postane pomalo opsjednuta mladom majkom i djetetom koje promatra, pretvoriti u mračnu sagu suočavanja s demonima prošlosti, odnosno propitkivanje sebe kao majke. Glavnu ulogu tumači oskarovka Olivia Colman, a u ostalim ulogama pojavljaju se jednako impresivna glumačka imena, kao što su Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Peter Sarsgaard, Dagmara Dominczyk i Paul Mescal. Redateljski debi Maggie Gyllenhaal, temeljen na istoimenom romanu Elene Ferrante. Film je dobitnik mnogobrojnih nagrada, uključujući i nagradu Golden Osella za najbolji scenarij na festivalu u Veneciji, uz nominacije za ovogodišnji Zlatni globus.

Mračna kći – Wikipedia
The Lost Daughter – IMDb


Pčelica Maja 3: Zlatno jaje – sink
Maya the Bee 3: The Golden Orb (2021.)
Redatelj: Noel Cleary
Glumci: Sandra Hrenar, Hrvoje Perc, Fabijan Pavao Medvešek, Daniel Dizdar, Ronald Žlabur, Dražen Bratulić
Žanr: animirani
Trajanje: 88 min
Država: Njemačka

Sadržaj:
Mala Maja živahna je i znatiželjna pčelica, koja baš i ne voli pravila, a nova avantura klasični je film ceste u kojem Maja i njezin najbolji prijatelj Pavo napuštaju Livadu makova. Kraljica je naime strogo zabranila odlazak u još jednu avanturu, ali ne poslušavši je, Maja kreće na važan zadatak: isporuku zlatnog jajeta, budući da ona naravno ne može odoljeti pomoći još jednoj bubi u nevolji! Ali kad se “jaje” izlegne, Maja i Pavo se suoče licem u lice sa dosad najvećom odgovornošću – prekrasnom, ljupkom malom princezom. Majine se pustolovine i ovog puta odvijaju u prirodi i pozitivne su priče pune nade, prijateljstva i tolerancije. Baš ono što nam svima treba!

Pčelica Maja 3: Zlatno jaje – Studio101Film
Maya the Bee 3: The Golden Orb – IMDb


Eiffel
Eiffel (2021.)
Redatelj: Martin Bourboulon
Glumci: Romain Duris, Emma Mackey, Pierre Deladonchamps
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 108 min
Država: Francuska

Sadržaj:
Vlada traži od Eiffela da osmisli nešto spektakularno za Svjetski sajam u Parizu 1889., ali Eiffel jednostavno želi projektirati podzemnu željeznicu. Odjednom se sve mijenja kad Eiffel ukrsti stazu s tajanstvenom ženom iz svoje prošlosti. Eiffel – Simbol Pariza. Dok su ga neki smatrali simbolom napretka i industrijske budućnosti, drugi su ga smatrali vrhuncem neukusa. Jedan od danas najposjećenijih spomenika svijeta, projekt je vizionara i arhitekta Gustava Eiffela.

Eiffel – Wikipedia
Eiffel – IMDb


355
The 355 (2022.)
Redatelj: Simon Kinberg
Glumci: Jessica Chastain, Lupita Nyongo, Diane Kruger, Penélope Cruz, Fan Bingbing, Sebastian Stan
Žanr: akcija, triler
Trajanje: 122 min
Država: SAD

Sadržaj:
Kada strogo čuvano oružje padne u ruke plaćenika, CIA agentica Mason Brown (za Oscara nominirana Jessica Chastain) morat će udružiti snage sa njemačkom agenticom Marie (Diane Kruger), saveznicom iz agencije MI6 i vrhunskom računalnom stručnjakinjom Khadijah (dobitnica Oscara® Lupita Nyong’o) i vještom psihologinjom Gracielom (dobitnica Oscar® Penélope Cruz) u smrtonosnoj, vratolomnoj misiji. Akcija kreće diljem svijeta, od pariških bistroa do šarenih tržnica Maroka, te raskošnih aukcijskih kuća u Šangaju, a kvartet žena će udružiti snage kako bi zaštitile svijet — ili ga uništile. Simon Kinberg, redatelj hita ‘Dark Phoenix’ i producent filmova ‘Deadpool’, ‘Marsovac’ i serijala ‘X-Men’ okupio je zastrašujuće dobru žensku ekipu u ovom akcijom nabijenom špijunskom trileru jedinstvenog naziva – 355.

355 – Movie Site
The 355 – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]