Dina, kultni SF roman Franka Herberta, slavi 50 godina! Prije ‘Matrixa’, prije ‘Ratova zvijezda’, prije ‘Enderove igre’ i ‘Neuromancera’ bila je Dina – najslavniji znanstvenofantastični roman svih vremena!.

Začin melange je najrjeđi i najdragocjeniji element u svemiru. On omogućuje sve od produljenja životnog vijeka do međuzvjezdanih putovanja. A može se naći samo na jednom planetu, u negostoljubivom pustinjskom svijetu Arrakisa. Onaj tko kontrolira Arrakis, kontrolira začin. A onaj tko kontrolira začin, kontrolira svemir. Kada car prenese upravljanje Arrakisom s plemićke kuće Harkonnena na obitelj Atreida, Harkonneni uzvrate i ubiju vojvodu Leta Atreida. Gospa Jessica, priležnica vojvode Leta, bježi u pustinju s njihovim sinom Paulom gdje ih spašava skupina Slobodnjaka, starosjedilaca Arrakisa. Slobodnjaci kontroliraju drugi veliki resurs Arrakisa: monstruozne crve koji ruju pod vrelim pustinjskim pijeskom. Da bi okupio vojsku kako bi osvetio oca i vratio Arrakis iz ruku Harkonnena, Paul mora steći povjerenje Slobodnjaka i povesti malenu vojsku protiv golemih snaga ujedinjenih protiv njega. Njegovo putovanje će sve promijeniti.

Prva knjiga ove glasovite znanstveno-fantastične sage njena je autora učinila jednim od najvećih pera SF žanra.

Dina je prva knjiga najslavnije sage znanstvene fantastike, skok u jedan živopisno izmaštani svijet vrlo dalekih tisućljeća. Slijedilo ju je još pet, danas sve već kultnih, knjiga o fascinantno zamišljenoj budućnosti čovječanstva razasutog po mnoštvu planeta diljem Galaktike.

Dina, zajedno s nastavcima, zasigurno najveći SF ep svih vremena, kozmička epopeja o dobru i zlu, puna pustolovina, izdaja, misticizma, ekologije i političkih intriga, od feudalnog društva iz daleke budućnosti do ideje o uzgoju čovjeka nadnaravnih, gotovo božanskih moći.

Dina je Franku Herbertu donijela nagrade Nebula i Hugo. Nakon Dine objavljivani su, sve do autorove smrti 1986. njeni nastavci „Mesija Dine“, „Djeca Dine“, „Bog vladar Dine“, „Heretici Dine“ i „Kuća Dine“, sve čudesna djela koja obuhvaćaju tisuće godina i generacije junaka s kojima je autorova mašta dalje plela bogatu tapiseriju galaktičkog carstva, jednako zanimljivu po svojoj uzbudljivoj radnji koliko po misaonim varijacijama.

Frank Herbert bio je prvi autor kojem je uspjelo postići milijunsku čitanost izvukavši znanstvenu fantastiku iz literarnog geta.

Recenzije:

“”Dina” se i danas, 50 godina otkako je objavljena, može čitati na nekoliko razina. Na najočitijoj, to je distopijski roman o ekološkoj krizi, o životu na planetu na kojem gotovo da nema vode. No “Dina” je i politički roman, i religijska priča, filozofsko djelo, povijesni roman, priča o evoluciji čovjeka, ali i zbirka poezije. Ponekad je Frank Herbert, otkriva njegov sin, najprije napisao poetični odlomak, a onda ga pretvarao u prozu, ispisujući rečenice tako da su uključivale elemente originalnih stihova.”
najboljeknjige.com

“Stil pisanja ove knjige je nevjerojatno dobro ostario, osobito ako imamo na umu da je roman prije nekoliko godina proslavio pedesetu obljetnicu objavljivanja. Pitak je, a Herbert majstorski piše. Neopisivo sočno, sadržajno, krajnje uzbudljivo. Svaka scena je napeto odapinjanje strijele iz minuciozno načinjenog luka, i svaki njen vrhunac je iznimno zadovoljavajuće čitateljsko iskustvo.”
knjigesumojsvijet.com

Informacije o knjizi:

FrankHerbert
Dina

Izdavač Egmont
Originlni naslov Dune
Prijevod Stanislav Vidmar
Broj stranica 600
Uvez meki
Godina izdanja 2021, drugo izdanje
Godina originalnog izdanja 1965
ISBN 9789531318341
Format 13.6 x 20.5

[izvor informacije Egmont]