TV SERIJA Područja bez signala. Hrvatska premijera serije u ponedjeljak 27. prosinca 2021., HTV1, u 21 sat

Niz uspješnih i nagrađivanih hrvatskih televizijskih serijala nastavlja šesterodijelna serija Područje bez signala koja se na Prvom programu Hrvatske televizije počinje emitirati ponedjeljkom u 21 sat, od 27. prosinca 2021.  godine. Nastala je kao prilagodba istoimena romana Roberta Perišića, čije novo izdanje upravo izlazi.

Fotografiju ustupio portal Kinorama

Poticaj za stvaranje te serije dala je naša uspješna i nagrađivana producentica Ankica Jurić Tilić, koja je i autorica s redateljem Daliborom Matanićem, te producentica, jer je njezina Kinorama producirala seriju za HTV. Koproducenti su slovenska produkcijska kuća Perfo, srpska Sense Production i finska Citizen Jane. Njoj se u romanu posebice svidio odnos prema malom čovjeku, radniku, čije je dostojanstvo narušeno zatvaranjem mnogih tvornica i ne mogućnosti daljega rada. Kada se pojavi mogućnost da se oživi radom napuštena tvornica, javlja se i zajedništvo i nada u budućnost, koji su itekako potrebni u današnjem vrijemenu. Radnja je smještena u izmišljeno hrvatsko malo mjesto, a serija je snimana u Hrvatskoj, Finskoj i Maroku.

Održana je novinarska projekcija prve epizode Oleg serije Područje bez signala u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema & Baru. Potom su o nastanku serije govorili autorica i producentica Ankica Jurić Tilić, autor i redatelj Dalibor Matanić te dio glumačke ekipe. Prilagodba romana bila je složena i dugotrajna. Kako u romanu postoji izvrsna karakterizacija likova, odlučili su se da u svakoj epizodi jedan lik, čije je ime ujedno naziv te epizode, bude središnji i da se iz njegove vizure promatra radnja. A riječ je o problemima poduzetnika i poduzetništva u post-tranzicijskom vremenu, trčanjem za profitom koje zaboravlja na čovjeka i o gubljenju velikih ideala. Čak je troje scenarista: Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan.

Serija je već sudjelovala na nekoliko međunarodnih festivala i dobila dvije značajne nagrade. U francuskom gradu Lillu u programu International Panorama na festivalu Series Mania osvojila je nagradu za najbolju seriju, a nagradu publike na Seriencamp Festivalu u Münchenu. Doista, sudeći samo prema prvoj epizodi, preneseno je ozračje i „duša“ romana, likovi su uvjerljivi, atmosfera učmale male sredine dobro je postignuta, posebice zahvaljujući vrlo dobrim fotografiji i režiji. Gledatelju u 52 minute trajanja drži pozornost, koja stvara želju da vidi i sljedeću epizodu. U njoj su glavni likovi poduzetnik Oleg, kojeg zaigrano tumači Rene Bitorajac, i njegov introvertirani rođak inženjer Nikola, kojega utjelovljuje Krešimir Mikić. Već se u toj epizodi pojavljuju likovi koji će obilježiti ostale epizode, čiji su ujedno naslovi: Oleg, Nikola, Šeila (Jovana Stojiljković), Janda (Izudin Bajrović), Branoš (Goran Bogdan) i Lipša (Tihana Lazović).

Šestero navedenih glumica i glumaca tumače glavne likove, a u seriji nastupaju još, među ostalim, Stipe Radoja, Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković.

Autorska ekipa:
Autori serije Ankica Jurić Tilić, Dalibor Matanić
Producentica Ankica Jurić Tilić
Koproducenti Milan Stojanović, Aleš Pavlin, Andrej Štritof, Leila Lyytikäinen
Redatelj Dalibor Matanić
Scenaristi Hana Jušić, Milan F. Živković, Jelena Paljan
Prema romanu Područje bez signala, Roberta Perišića
Direktor fotografije Marko Brdar
Montažer Tomislav Pavlic
Skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević
Dizajner zvuka Julij Zornik
Scenograf Ivo Knezović
Kostimografkinja Selena Orb
Majstorica maske Mojca Gorogranc Perushevska

Fotografije ustupila Kinorama

Marijana Jakovljević