Ako ste obožavatelj “Istjerivača duhova” i želite nastavak “Naslijeđe” pogledati više puta, ako ništa drugo radi nostalgije, 4DX format bi mogao biti dobar izbor. Kako to biva s 4DX filmovima, niti ovaj nije predviđen za multiosjetilne dodatke, pa su 4DX montažeri morali biti kreativni pri nadopunjavanju filma fizičkim efektima precizno tempiranim s prizorima na ekranu.

Najefektniji prizori bili su hvatanje duhova i lude vožnje Ectomobilom, legendarnim vozilom istjerivača duhova. Zahvaljujući hidraulički kontroliranim sjedalima koja su simulatori pokreta i omogućuju gibanje i vibraciju, vjerno je dočarana vožnja po raznim površinama. Doživljaj je upotpunjen s dvanaest turbina koji simuliraju vjetar za vrijeme vožnje, što je dosta efektno s obzirom da glavna junakinja sjedi van vozila pri hvatanju duhova.

Fotografiju ustupio TB

Samo hvatanje duhova je 4DX efektima impresivno nadopunilo vizualne efekte u filmu. Uz drmanje, naginjanje i vibriranje sjedila, mlaznice zraka, te diranje nogu uzicama, doživljaj je zaokružen stroboskopskim bljeskalicama. S obzirom da voluminozno ispunjavaju cijelu kino dvoranu učinkovito stapaju film i stvarnost.  U tim trenucima više se ne registriraju individualni podražaji, već se dobiva dojam kao da smo barem na trenutak uz istjerivače duhova.

Mirisi, snijeg, dim i mjehurići nisu bili korišteni u filmu, no za njih nije niti bilo razloga. Prskalica vodom gotovo da nije bila korištena, no zato je u jednom prizoru briljirala. Kada se duh zaleti prema kameri, zaleti se vama ravno u lice. Tako ostavlja dojam ektoplazme kojom vas duh zaslini u fizičkom kontaktu!

Istjerivači duhova: Naslijeđe – Movie Site
Ghostbusters: Afterlife – IMDb

Tihoni Brčić

Akcijska komedija ‘Istjerivači duhova: Naslijeđe’ u kinima u ljeto 2020.