Hrvatskom premijerom dokumentarnog filma Muzej revolucije redatelja Srđana Keče u nedjelju 5. prosinca u Kinu Tuškanac počinje 19. Human Rights Film Festival kojeg organiziraju Multimedijalni institut/MaMa Zagreb i URK/Močvara. Osim u Kinu Tuškanac, filmski i popratni program festivala odvijat će se do nedjelje 12. prosinca u Kinu Kinoteka, Dokukinu KIC, klubu MaMa i Močvari. Filmski program broji 21 naslov te su podjednako zastupljeni dokumentarni i igrani filmovi jakih autorskih imena poput Apichatponga Weerasethakula, Céline Sciamme, Sergeja Loznice i Ryusukija Hamaguchija. Ovogodišnji HRFF predstavit će značajan broj, čak 6 naslova novog srpskog filma autora i autorica koji se bave temama i poetikama koje promovira HRFF.

Pored filmskog programa, festival u suradnji s brojnim partnerima organizira i popratni, govorni program koji će se odvijati online i u navedenim kinima o temama zaštite raznih ljudskih prava, pravu na pobačaj, djeci na migracijskim rutama, unaprjeđenju sustava javnog financiranja itd. U okviru tribine Štite li institucije djecu od seksualnog nasilja? u srijedu 8. prosinca u Kinu Kinoteka će se održati razgovor i projekcije filmova na tu temu. Prikazat će se šokantni autobiografski dokumentarac i dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji kratki film na Berlinaleu Moj ujak Tudor redateljice Olge Lucovnicove i hrvatski animirani film Među nama redateljice Petre Balekić. Cjelokupni raspored filmskog i popratnog programa dostupan je na službenim stranicama festivala na adresi http://humanrightsfestival.org.

Među brojnim naslovima iz filmskog programa koji su nagrađivani na relevantnim internacionalnim festivalima posebno se ističe pobjednik netom završenog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA-i, Gospodin Landsbergis Sergeja Loznice, vrhunskog kroničara povijesti istočne Europe. Film je po riječima autora najzahtjevniji u njegovoj plodnoj filmografiji, a po riječima kritičara jedna od najboljih filmskih lekcija o povijesti raspada Sovjetskog Saveza koja se bavi događanjima u Litvi od 1989. do 1991., kada se odcijepila. Loznicu u radu zanimaju povijesne teme, ali i svakodnevne opservacije i prikaz života u suvremenoj Rusiji, a na 19. HRFF-u će mu se prikazati i film Babin Jar. Kontekst kojim rasvjetljava pozadinu tragičnih događaja u okolici Kijeva u rujnu 1941. – masakra više od 33.000 Židova.

Iz festivalskim pobjednicima bogatog programa izdvaja se i dobitnik Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, dokumentarni film Gospodin Bachmann i njegov razred redateljice Marie Speth u kojem prati jednog posebnog učitelja na pragu mirovine i njegove učenike šestog razreda dvanaest različitih nacija, te pobjednici festivala u Cannesu: dobitnik nagrade žirija i kolumbijski kandidat za nagradu Oscar Memorija Apichatponga Weerasethakula s Tildom Swinton u glavnoj ulozi i trostruko nagrađeni i hvaljeni Drive My Car japanskog redatelja Ryusukija Hamaguchija, rađen po kratkoj priči Harukija Murakamija. Publika će imati priliku pogledati još jedan Hamaguchijev film, Kolo sreće i fantazije koji prati tri zaljubljene žene i njihovu putanju sretnih i nesretnih slučajnosti na putu  samootkrivenja. Nakon na HRFF-u prikazanog Portreta djevojke u plamenu, na festival se vraća redateljica Céline Sciamma s najnovijim filmom, nježnom obiteljskom pričom s fantastičnim elementima Mala mama.

Među dokumentarnim filmovima koji se bave aktualnim temama jest Prava cijena online poslova redateljice Shannon Walsh o radnicima samozaposlenima na platformama poput Ubera, Wolta itd, koji uz svjetske stručnjake i novinare jasno i detaljno objašnjavaju kako funkcionira “gig” ekonomija i kolika je toksičnost takozvanog “platformskog kapitalizma”. Dokumentarni film Rijeka teče, vijuga, briše, nadomješta autorice Shengze Zhu poetično portretira Wuhan, grad smješten na grandioznoj rijeci Yangtze, najpoznatiji po tome što je zloglasna kolijevka Covida 19. Igra sjenki autorica Eefje Blankevoort i Els van Driel je mozaični dokumentarni film, moderna Odiseja o iskustvima mladih izbjeglica na cesti.

Dokumentarni film kojim se otvara festival, Muzej revolucije Srđana Keče, predvodi koloplet srpskih filmova iz ovogodišnjeg programa – sve redom miljenike europskih festivalskih žirija. Muzej revolucije nastaje u koprodukciji hrvatskog Restarta, a na HRFF-u se prikazuje nakon premijere na IDFA-i. Radi se o poetskom dokumentarnom filmu u kojem redatelj kao polazišnu točku koristi napušteni projekt i nikad dovršeni objekt arhitekta Vjenceslava Richtera pored Beograda gdje danas žive društveni izopćenici koji su u fokusu filma. Dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film Pejsaži otpora redateljice Marte Popivode bilježi putovanje kroz sjećanja gotovo stogodišnje antifašistkinje Sonje, jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aushwitzu, ujedno i sada već pokojne bake koscenaristice filma Ane Vujanović. Hvaljeni i višestruko nagrađivani Ketli Milice Tomović radnjom su smješteni u Beograd 1993. godine, na dječju rođendansku zabavu koju preuzmu odrasli.

Glazbeni program 19. Human Rights Film Festivala odvija se u klubu Močvara. U srijedu 8. prosinca s početkom u 20 sati održat će se koncert Canzoniere Grecanico Salentino, jedne od najpoznatijih europskih world music grupa koja po prvi put gostuje u Zagrebu i donosi dah rasplesanog talijanskog juga. U nedjelju 12. prosinca, zadnjeg festivalskog dana, u 20 sati održat će se koncert Boris Kovač New Ritual Quarteta, jednog od najvažnijih balkanskih world music glazbenika koji se nakon niza godina vraća u Zagreb donijeti dašak “balkanskog tanga”. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan, a sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet kinima Tuškanac i Kinoteka, Dokukinu KIC, Močvari i MAMA-i potrebno je predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde ili drugi odgovarajući dokaz ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija. Broj gledatelja u kinima je limitiran i za projekcije je potrebno preuzeti ulaznice na kino blagajnama. Od petka 3. prosinca, moguće je na svim kino blagajnama po osobi preuzeti dvije ulaznice za jednu filmsku projekciju.

POPIS FILMOVA 19. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVALA:

★ Muzej revolucije / Museum of the Revolution, r. Srđan Keča
★ Pejsaži otpora / Landscapes of Resistance, r. Marta Popivoda
★ Rampart, r. Marko Grba Singh
★ U potrazi za konjima / Looking for Horses, r. Stefan Pavlović
★ Gospodin Bachmann i njegov razred / Mr. Bachmann and His Class, r. Maria Speth
★Rijeka teče, vijuga, briše, nadomješta / A River Runs, Turns, Erases, Replaces, r. Shengze Zhu
★ Babin Jar. Kontekst / Babi Yar. Context, r. Sergei Loznica
★ Prozori, r. Damir Radić
★ Prava cijena online poslova / The Gig is Up, r. Shannon Walsh
★ Igra sjenki / Shadow Game, r. Eefje Blankevoort & Els van Driel
★ Memorija / Memoria, r. Apichatpong Weerasethakul
★ Drive My Car, r. Ryusuke Hamaguchi
★ Kolo sreće i fantazije / Wheel of Fortune and Fantasy, r. Ryusuke Hamaguchi
★ Mala mama / Petite Maman, r. Celine Sciamma
★ Nikad rijetko ponekad uvijek / Never Rarely Sometimes Always, r. Eliza Hittman
★ Elegija lovora / The Elegy of Laurel, r. Dušan Kasalica
★ Socijalna higijena / Social Hygiene, r. Denis Cote
★ Povratak u Reims / Returning to Reims (Fragments), r. Jean Gabriel Periot
★ Kelti / Celts, r. Milica Tomović
★ Duga resa, r. Škart
★ Gospodin Landsbergis, / Mr. Landsbergis, r. Sergej Loznica

Medijski partneri: Novosti, Dokumentarni.net, Kulturpunkt.hr, R+, H-Alter

[izvor informacije Human Rights Film Festival]