Encanto: Naš čarobni svijet
Encanto (2021.)
Redatelj: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith
Glumci: Mia Negovetić, Ksenija Prohaska, Filip Riđički, Iva Mihalić, Albina Grčić, Lu Jakelić, Ervin Baučić, Sabrina Hebiri, Damir Kedžo
Žanr: animirani
Trajanje: 110 min
Država: SAD

Sadržaj:
Animirana priča o neobičnoj obitelji Madrigal, koja živi skrivena u magičnoj kući u planinama Kolumbije, u divnom i šarmantnom mjestu zvanom Encanto. Magija Encanta blagoslovila je svako dijete u obitelji jedinstvenim darom, od super snage do moći iscjeljenja, osim Mirabel. Ali kada otkrije da je magija koja okružuje Encanto u opasnosti, Mirabel shvati da bi ona, jedina „normalna“ Madrigal, mogla biti posljednja nada svoje izuzetne obitelji. Iako se obitelj Madrigal možda razlikuje od vaše, s njima ćete se osjećati baš kao kod kuće. Novi Disneyjev anirmirani film nagrađivanog i popularnog autora glazbe Lin-Manuela Mirande.

Encanto: Naš čarobni svijet – Facebook
Encanto – IMDb


Istjerivači duhova: Naslijeđe
Ghostbusters: Afterlife (2021.)
Redatelj: Jason Reitman
Glumci: Carrie Coon, Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Paul Rudd
Žanr: akcija, avantura, komedija
Trajanje: 124 min
Država: SAD

Sadržaj:
Od redatelja Jasona Reitmana i producenta Ivana Reitmana, dolazi sljedeće poglavlje u izvornom Ghostbusters svijetu. U filmu ‘Istjerivači duhova: Naslijeđe’, kad samohrana majka i njezino dvoje djece stignu u mali grad, počinju otkrivati svoju vezu s izvornim Istjerivačima duhova i tajnom ostavštinom koju je njihov djed ostavio iza sebe. Scenarij su napisali Jason Reitman & Gil Kenan.

Istjerivači duhova: Naslijeđe – Movie Site
Ghostbusters: Afterlife – IMDb


Čovjek koji je prodao svoju kožu
The Man Who Sold His Skin (2020.)
Redatelj: Kaouther Ben Hania
Glumci: Yahya Mahayni, Dea Liane, Koen De Bouw, Monica Bellucci
Žanr: drama
Trajanje: 104 min
Država: Tunis, Francuska, Belgija, Njemačka, Švedska, Turska

Sadržaj:
U očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka, mladi Sirijac Sam Ali prihvaća ponudu glasovitog umjetnika koji njegova leđa želi pretvoriti u umjetničko djelo. Misleći da dobiva slobodu, Sam završava kao eksponat u europskim muzejima. Ova romantična melodrama oštra je satira zapadnog društva i umjetničkog svijeta, inspirirana kontroverznim radom belgijskog umjetnika Wima Delvoyea, i ujedno prvi tuniski film nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Za ulogu Sama Alija, Yahya Mahayni u Veneciji je nagrađen za najboljega glumca, a u jednoj od uloga nastupa i Monica Bellucci.

Čovjek koji je prodao svoju kožu – Movie Site
The Man Who Sold His Skin – IMDb


Zbornica
Zbornica (2021.)
Redatelj: Sonja Tarokić
Glumci: Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz
Žanr: drama
Trajanje: 125 min

Sadržaj:
Suočena s restrikcijama školskog sistema te okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagogica Anamarija ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici. Film je dobitnik posebnog priznanja glavnog žirija Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, te posebnog priznanja Ekumenskog žirija.

Zbornica – Movie Site
Zbornica – IMDb


Kralj Richard
King Richard (2021.)
Redatelj: Reinaldo Marcus Green
Glumci: Will Smith, Jon Bernthal, Tony Goldwyn
Žanr: sportska drama, biografija
Trajanje: 144 min

Sadržaj:
Richard gotovo nikada nije igrao tenis i nije bio profesionalni trener, no ipak se obvezao trenirati najbolje tenisačice svijeta, Serenu i Venus Williams. Dok su bile još jako male, Richard je napravio detaljan plan za njihove buduće karijere. Snaga obitelji, ustrajnost i nepokolebljivo vjerovanje su bila sredstva za postizanje nemogućeg i ostavljanje dojma na cijeli svijet. Kao rezultat, Serena i Venus Williams su osvojile brojne Grand Slam naslove i postale su najtrofejnije, najdominantnije i najuvjerljivije tenisačice u modernom tenisu. Za Oscara nominirani Will Smith u filmu temeljenom na istinitoj priči koja prati putovanje Richarda Willimasa, oca koji je odgojio dvije najuspješnije tenisačice svih vremena.

Kralj Richard – Movie Site
King Richard – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]