Od ovog petka hrvatska će publika, paralelno s otvaranjem u američkim kinima, napokon imati priliku pogledati dugoočekivani nastavak originalnih Ghostbustersa naslovljen “Istjerivači duhova: Naslijeđe” (Ghostbusters: Afterlife). Film sa pretpremijerama u domaćim kinima starta od 19.11.2021. i to istovremeno sa početkom prikazivanja u Americi.

Podsjetimo prvi film iz ovog serijala s Danom Aykroydom, Billom Murrayjem, Sigourney Weaver, Haroldom Ramisom i Erniem Hudsonom snimljen je sada već daleke 1984. godine i postao je iznenađujući globalni hit. Riječ je bila o komediji s najvećom zaradom na kino blagajnama dotad. Nije iznenađujuće da je 1989. godine uslijedio nastavak koji je ponovno okupio sve glumce iz originala i ostvario približno jednak komercijalni uspjeh.

Fotografiju ustupio CF

Neki će se možda sjetiti i Istjerivača duhova iz 2016., no riječ je ustvari bila o remakeu koji se samim time radnjom nije naslanjao na originale iz 1980-ih i koji kao takav ni od publike, a ni od kritike, nije prihvaćen kao službeni nastavak kultnih Ghostbustersa.

S vremenom prva dva filma i sve vezano uz njih (skafanderi, auto Ecto-1, zamke za duhove, tzv. proton packovi…) stekla su kultni status te i desetljećima nakon ‘Istjerivači duhova’ imaju istaknuto mjesto u pop kulturi, a iznimno popularna ostala je i istoimena pjesma iz filma uz dobro poznati refren “Who you gonna call? Ghostbusters!”

Naravno da stoga danas, 32 godine kasnije, publika s nestrpljenjem čeka “Naslijeđe” koje je svoju svjetsku premijeru imalo na ovogodišnjem Comic Conu u New Yorku gdje je filmska ekipa dočekana ovacijama mnogobrojnih fanova.

U sljedećem poglavlju u izvornom Ghostbusters svijetu, “Istjerivači duhova: Naslijeđe”, samohrana majka i njezino dvoje djece nakon što stignu u mali grad, počinju otkrivati svoju vezu s izvornim istjerivačima duhova i tajnom ostavštinom koju je njihov djed ostavio iza sebe. Scenarij su napisali Jason Reitman i Gil Kenan.

Ivan Reitman, redatelj prva dva filma ovaj put je u ulozi producenta, a redateljsku palicu preuzeo je njegov sin Jason Reitman (Juno, Ni na nebu, ni na zemlji). U jednoj od glavnih uloga gledamo Paula Rudda (Ant-Man, serija Prijatelji), inače nedavno proglašenog najseksi muškarcem godine prema magazinu People. U ostalim ulogama tu su Finn Wolfhard (serija Stranger Things), Carrie Coon (Nestala, serija Fargo) te mlada Mckenna Grace kao Phoebe, unuka dr. Egona Spenglera kojeg je u originalima iz 80-ih tumačio Harold Ramis.

Prilikom snimanja puno se šuškalo i o pojavljivanju originalne glumačke postave, a koliko u tome ima istine doznat ćemo vrlo skoro.

Istjerivači duhova: Naslijeđe – prepremijerno u kinima od 19.11.2021. I u premium 4DX, MX4D i IMAX formatima

Istjerivači duhova: Naslijeđe – IMDb

[izvor informacija Continental film]