Ovoga četvrtka, 18. studenog 2021. s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat ćemo dugometražni poetsko-politički dokumentarac Na vodi u kojem redatelj i filmski pedagog Goran Dević opservacijski prikazuje životne priče ljudi koji se druže, dokoličare ili rade na utocima rijeka Odre, Kupe i Save. Filmu je žiri festivala DOK Leipzig dodijelio posebno priznanje jer ‘na lijep način prikazuje kako ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata’.

Fotografiju ustupila PFT

Online gost večeri je redatelj filma Goran Dević koji će s okupljenom publikom razgovarati o dugogodišnjem procesu nastanka ovog filma, dokumentarnim postupcima i pristupu protagonistima, medijskim odjecima i festivalskom životu filma.

U filmu Na Vodi kroz poetski motiv prolaska rijeka upoznajemo galeriju raznovrsnih likova koje Goran Dević majstorski i s puno ljubavi oslikava ujedno secirajući društveno-političku i ekonomsku situaciju u svom rodnom gradu Sisku.

Dvojca ribiča i najbolji prijatelji bili su u ratu suprotstavljenim stranama. Uspješan odvjetnik i njegov sin koji neumorno pliva pripremajući se za studij u Americi. Tu je  hrvatski branitelj i usamljenik Rambo te bivši radnik u Sisačkoj željezari i njegov sin koji uz oca uči o preživljavanju. Među svima njima je i gospođa koja pušta vijence niz Savu u sjećanje na muža i sinove, poginule u ratu.

Goran Dević:

Rođen je 1971. godine u Sisku. Studirao je pravo i arheologiju. Diplomirao je filmsku i TV režiju na ADU Zagreb, gdje danas radi kao docent na BA i MA studiju Filmske i TV režije. Redatelj je i scenarist dvadesetak dokumentarnih i igranih filmova. Kao koautor napisao je scenarij i režirao dugometražni igrani film ‘Crnci’. Autor je nagrađivanih dokumentarnih filmova: ‘Na vodi’ (2018), ‘Buffet Željezara’ (2017), ’65+’ (2016), ‘Dvije peći za udarnika Josipa Trojka’ (2012), ‘Don Juan: Oprostite, gospođice’ (2010), ‘Poplava’ (2010), ‘Sretna zemlja’ (2009), ‘Tri’ (2008), ‘Nemam ti šta reć’ lijepo’ (2005), ‘Uvozne vrane’ (2004) i drugi. Godine 2018. Film ‘Crnci’ (2009), osvojio više nagrada:  grand prix Ljubljana Film Festival Slovenia 2009; grand prix Festival autorskog filma Serbia 2009; FIPRESCI award Cottbus Film Festival Germany 2009; specijalna nagrada za režiju Cottbus Film Festival Germany 2009; Zlatna arena za režiju Pula Film Festival 2009.

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka https://bit.ly/NavodiGD  (Meeting ID: 869 8767 4713)

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]