Ron’s Gone Wrong (2021)
Redatelji: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine, Octavio E. Rodriguez
Glumci: Jan Nikola Baš, Marinko Leš, Berislav Tomičić, Mirela Brekalo-Popović, Igor Mešin, Petar Atanasoski

Iako možda djeluje kao još jedan u nizu banalnih animiranih filmova za djecu, “Nesavršeni robot Ron” to svakako nije. Kako djecu, tako i roditelje, film bi mogao ugodno iznenaditi svojim porukama o utjecaju društvenih mreža, interneta i gadgeta u dječjim životima. Glavni lik je dječak Barney koji je predmetom ismijavanja i društvenog izoliranja samo zato što nije online i nema najnoviji gadget poput ostalih vršnjaka. Ovdje je taj gadget prikazan kao simpatični robot Ron, koji je očigledno inspiriran japanskom senzacijom iz pravog života – robotom Pepperom.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Pepper je inače prvi humanoidni robot koji razlučuje osnovne ljudske emocije (radost, tugu, iznenađenje i ljutnju), kojima prilagođava ponašanje. Pravi je proizvod japanske kawaii kulture – potpuno je sladak! Zamišljen je za suživot s ljudima kao robot za druženje. Visinom i ponašanjem podsjeća na dijete, dobroćudan je i simpatičan, pa je lako razumijeti da ga “usvojitelji” prihvaćaju kao člana obitelji, a ne kao gadget.

Kada Ron napokon dođe u ruke Barneyu, pomislimo da je defektan, no zapravo nije u potpunosti programiran. To ga čini posebnim jer programiranje čini u hodu – dok kroz film stvara pravo prijateljstvo s Barneyem. Film je bez većih zastrašujućih prizora, ima ponešto uvredljivog rječnika, ali zato nema seksualnih aluzija niti divljeg ritma. Nasilje je prikazano uglavnom u obliku bullyinga – psihološki na dječaku Barneyu i jednoj djevojčici, te fizički na robotu Ronu. Također defektni Ron bez razloga zadavi kokoš, na što nitko od likova ne reagira. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik i pogodan je za dječju dob od 8+. Manjoj djeci bi navedeni nasilni prizori, društvena izolacija glavnog lika kao i njegov bijeg u šumu mogao djelovati zastrašujuće.

“Nesavršeni robot Ron” uz dramu, komediju i akciju, nudi i društveni komentar o virtualnoj socijalizaciji. Ima iskreni i svježi pristup toj temi, pogotovo kad se radi o animiranom filmu za djecu. Valjda će kojem djetetu pomoći otvoriti oči i potaknuti da se koliko-toliko odagna hipnotičkoj moći medija. U svakom slučaju bilo bi lijepo da i roditelje potakne da preispitaju ulogu medija i kojekakvih gadgeta u životima svoje djece.

Tihoni Brčić

Nesavršeni robot Ron – Movie Site
Ron’s Gone Wrong – IMDb