Zagreb, 2. studenoga 2021. – Izložbom Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, od 4. do 28. Studenoga, MUO gostuje u Etnografskom muzeju u Zagrebu u okviru njihovog izložbenog projekta Igračke – djetinjstvo zauvijek.

Odabirom eksponata iz zbirke tekstila i modnog pribora, zbirke metala i zbirke namještaja, koji potječu iz druge polovine 19. i do sredine 20. stoljeća, naglašava se raznovrsnost i zanatska razina izvedbe sačuvanih igračaka kao i raznovrsnost materijala od kojih se igračke izrađuju, poput porculana, srebra, tekstila, drva, celuloida i papira. Kustosice i autorice izložbe iz Muzeja za umjetnost i obrt, dr. sc. Arijana Koprčina i Andrea Klobučar ističu kako izbor iz fundusa MUO ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu kao i na njihovu zanimljivost u kontekstu primijenjene umjetnosti. Takve igračke uspomene su na davna djetinjstva i romantičnu prošlost sačuvanu u muzejskim zbirkama, a svojim najljepšim izvedbama pripadaju najzanimljivijoj muzejskoj građi. Izvedene su pažljivo i minuciozno, u cijelosti ručno ili ručnom doradom detalja koja odlikuje produkciju tog doba. Izuzetan primjerak je kuća iz 19. stoljeća, najvjerojatnije nastala tijekom treće četvrtine stoljeća, sa salonima i spavaćom sobom, u obliku dvokatne palače s tri zatvorene stranice i jednom otvorenom kojom je dostupna igri. Kuća je potpuno opremljena detaljima poput staklenih čaša, kaminskog sata, posuđa i kositrenih svijećnjaka a izvedena je na tragu luksuznih njemačkih kuća za lutke s reprezentativnim stubištima, salonima i drugim prostorijama kakve su poznate od 17. stoljeća nadalje.

Autorice izložbe su dr. sc. Arijana Koprčina, muzejska savjetnica  u Muzeju za umjetnost i obrt, Andrea Klobučar, viša kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt, a autorica izložbenog projekta je dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju.  Projekt su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb — Gradski ured za kulturu, Turistička zajednica grada Zagreba.

Izložba je otvorena od 4. do 28. studenog 2021. godine.

[izvor informacije Muzej za umjetnost i obrt]