Psihološki triler Edgar Wrighta o mladoj djevojci, opsjednutoj modom, koja se misteriozno može vratiti u šezdesete godine prošlog stoljeća gdje susreće svog idola, pjevačicu u usponu. No London 1960. godine nije kakvim se čini i vremenski niz se raspada sa opasnim posljedicama.

Elosie, mlada žena s talentom za modni dizajn i s neobičnim šestim čulom, misteriozno se može prebaciti u 1960-te godine. Ondje Elosie ne postoji, već Sandie. Sandie je mlada pjevačica u čijem tijelu Elosie živi kada dolazi u 60-te. No, Eloise ubrzo shvaća površnost glamura u Londonu 60-ih, a prošlost otkriva nešto puno mračnije.

Fotografiju ustupio Editus

Edgar Wright poznat je po režiji kultnog teen klasika Scott Pilgrim vs. The World (2010.) i akcijske drame Baby Driver (2017.) koja je dobila tri nominacije za Oskara. Wright se vraća s psihološkim trilerom Posljednja noć u Sohou.

Svi Wrightovi filmovi sadržavali su elemente trilera, ali s dozom humora. Last Night in Soho, prema najavnom videu, neće biti vrlo humorističan. Sam Wright je rekao kako se u ovom filmu u potpunosti oslobodio u žanru trilera, dodajući i elemente horora. Dva filma koja su mu bila glavna inspiracija za stvaranja ovog psihološkog trilera su horor drama Don’t Look Now (1973.) i Repulsion (1965.) Romana Polanskog.

Što se tiče njegove odluke da smjesti radnju u 1960-te, za nju je odgovorna glazba. Specifičnije, njegova obiteljska kolekcija ploča koja sadrži albume 1960ih. Za sam naziv filma je zaslužan Quentin Tarantino. Last Night in Soho je naziv pjesme iz 1988. godine od grupe Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich, koju je Wright otkrio u filmu Death Proof (2007.).

Zajedno sa Wrightom scenarij je pisala Krysty Wilson-Cairns koja je sudjelovala sa Sam Mendesom na scenariju trostrukog dobitnika Oskara 1917 (2019).

U glavnoj ulozi su Thomasin McKenzie u ulozi Eloise i Anya Taylor-Joy u ulozi Sandy. McKenzie možemo prepoznati zbog njezine prekrasne izvedbe hrabre Else iz dirljivog filma Jojo Rabbit (2019.), a za popularnu Taylor-Joy nije potrebna posebna najava, jer je zahvaljujući svojim ulogama u filmu Emma (2020.) i hit tv seriji The Queen’s Gambit (2020.) postala već poznato ime.

U kinima od 4.11.2021.

GLUMCI: Anya Taylor-Joy, Thomasin Harcourt McKenzie, Matt Smith, Terence Stamp, Diana Rigg, Rita Tushingham, Michael Ajao, Synnøve Karlsen
REŽIJA: Edgar Wright
SCENARIJ: Edgar Wright and Krysty Wilson-Cairns
PRODUCENTI: Nira Park, Tim Bevan, Eric Fellner, Edgar Wright
ŽANR: psihološki horor triler
DISTRIBUCIJA: Editus d.o.o.

Last Night in Soho – IMDb

[izvor informacije Editus]