VSE SIJAJNE STVARI Duncana Macmillana v režiji Nataše Barbare Gračner (5. 11. 2021., Mala Drama)

Sezono 2021/22 v Mali Drami nadaljujemo s prvo slovensko uprizoritvijo monopsihodrame Vse sijajne stvari sodobnega angleškega dramatika Duncana Macmillana v režiji Nataše Barbare Gračner, ki prvič režira v SNG Drama Ljubljana. Soavtor igre, v izvirniku naslovljene Every Brilliant Thing (2013), je Jonny Donahoe. Prevajalec drame in igralec v uprizoritvi je Uroš Fürst. Avtorsko ekipo sestavljajo še asistent režiserke Dimitrij Gračner, scenografinja Sara Slivnik, avtor glasbe Martin Vogrin, lektorica Tatjana Stanič, učitelj klavirja Joži Šalej in strokovni sodelavec psihiater Borut Škodlar. Po premieri v Mali Drami, ki bo v petek, 5. novembra, ob 20.00, načrtujemo še sklopa ponovitev med 6. in 13. novembrom ter 13. in 16. decembrom. Novinarsko konferenco pripravljamo v sredo, 3. novembra, ob 14.00 v Drama Kavarni.

Fotografiju ustupio SNG Drama – Foto Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Igra in uprizoritev Vse sijajne stvari na neinvaziven način in subtilno spregovorita o depresiji in samomoru. Prizadevati si vzpostaviti občutljivo ravnovesje med streznitveno izgubo in katarzičnim smehom: igralec pripoveduje svoje življenje, zaznamovano z materinimi poskusi samomorov, ki ga pripravijo, da na skrivaj začne s pisanjem seznama stvari, za katere je vredno živeti. Seznam se daljša in ga ves čas življenja hrabri …

Z Duncanom Macmillanom se je občinstvo ljubljanske Drame imelo priložnost seznaniti že ob uprizoritvi njegove igre Pljuča, v režiji Žige Divjaka premierno predstavljene v sezoni 2018/19 na odru Male Drame. Macmillan v svojih dramah obravnava teme, o katerih se premalo govori. Piše o globalnem segrevanju, o odvisnostih, depresiji in samomoru … gledališče je zanj medij, ki človeka prebuja in morda celo spremeni.


»NE MOREŠ PREPREČITI, DA BI PTICE ŽALOSTI LETELE NAD TVOJO GLAVO, LAHKO PA PREPREČIŠ, DA SE UGNEZDIJO V TVOJIH LASEH.«
KITAJSKI PREGOVOR


Macmillian pravi, da se prek tem, ki jih obravnava v svojih delih, srečuje z lastnimi demoni in tesnobo, ki se zažira v današnjost morda še bolj kot kadarkoli. Ali kot pravi Ciril Zlobec: »Človek je odprt izdelek. Nedokončano bitje, ki se vse svoje ozaveščeno življenje sprašuje, kdo oziroma kaj je, kaj bi moral biti, kaj ne zmore biti, kaj bi ne smel biti … Tako si ustvari lastno bivanjsko filozofijo, ki temelji izključno na izkustvenih trenutkih našega časa. Kot taka je zanj najgloblja in edina.«

V časovni matrici, ki nas zaklepa in straši pred vidnimi in nevidnimi nevarnostmi, smo prav gotovo močneje podvrženi odvisnostim, stresu, depresiji in samomoru. Nezmožnost posega v mehanizem apatične družbe, nas hromi in umsko kot tudi telesno letenje se umakne zlovešči realnosti, ki duši kreativno svobodo. »Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati, da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj,« pravi Pripovedovalec. In kaj, če depresivne motnje, motnje mišljenja, občutki krivde, manjvrednosti in obupanosti pripeljejo tako daleč, da človek ne vidi več izhoda? Pripovedovalec, kot pravi avtor igralcu v monopsihodrami Vse sijajne stvari, prek travmatičnih življenjskih izkušenj pokaže rešitev. Izpove svojo zgodbo: v njej začne že v zgodnji mladosti pisati seznam vseh sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti. Seznam je postajal vse obširnejši, z njim pa se je porajalo spoznanje, da bi bilo zapustiti in predčasno oditi nesmiselno. Prišel je do številke milijon. Milijon stvari, za katere je vredno živeti. Stvari na seznamu morajo biti izjemno čudovite, nematerialne in morajo osmišljati življenje. Od sedemletnega fantiča in prvega zapisa Sladoled prek pubertetnega Zmagati v nečem do Plesati, ko si sam ali pa Prebrati nekaj, kar natančno opredeli, kar občutiš, pa nisi našel besed, da bi to izrazil ali Gledati nekoga, kako gleda tvoj najljubši film, Pogovor, Ptičje petje, Vonj starih knjig, Glas Nine Simone … Milijon.

In če imaš dolgo življenje in ga preživiš, ne da bi se vsaj enkrat počutil strahotno depresivnega, potem najbrž nisi bil dovolj pozoren.

Nataša Barbara Gračner

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]