Sezono 2021/22 na Velikem odru Drame bomo nadaljevali z uprizoritvijo igre Jacques in njegov gospodar znamenitega pisatelja in dramatika Milana Kundere v novem prevodu Primoža Viteza in v režiji Doriana Šilca Petka. Zaradi nepredvidenih okoliščin premiero načrtujemo v soboto, 6. novembra 2021., ob 20.00 in prvi sklop ponovitev 8. in 10. novembra ob 19.30 ter 9. novembra ob 17.00. V uprizoritvi igrajo Branko ŠturbejTimon ŠturbejPia Zemljič, Rok Vihar, Boris MihaljZvone HribarSabina Kogovšek, Gorazd Logar, Veronika Drolc, Eva Jesenovec in Saša Pavlin Stošić. Dramaturginja je Staša Prah, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Tina Bonča, skladatelj Laren Polič Zdravič, koreograf Matjaž Farič, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak in lektor Arko.

Fotografiju ustupio SNG Drama – Foto Peter Uhan

GOSPODAR: Ti si dober človek. Dober služabnik. Služabniki naj bojo dobri in gospodarju govorijo, kar hoče slišat gospodar. Predvsem pa nobene nepotrebne resnice.
JACQUES: Brez skrbi, gospod … če česa ne maram, so to nepotrebne resnice. Na svetu ni bolj neumne stvari, kot je nepotrebna resnica.

Milan Kundera (1929) je dramo Jacques in njegov gospodar napisal leta 1971 v času po sovjetskem vdoru na Češkoslovaško, ko zaradi svojih političnih stališč ni mogel objavljati. Na vabilo, da pod tujim imenom napiše priredbo Idiota F. M. Dostojevskega, se je odzval s svojo gledališko priredbo romana enega vodilnih predstavnikov francoskega razsvetljenstva Denisa Diderota (1722‒1787) Fatalist Jacques in njegov gospodar. Dramsko besedilo in uprizoritev Jacques in njegov gospodar nas soočita z liki, ki so sicer že preživeli svoj družbeni čas, a mu še vedno vladajo. Vabita k preizpraševanju resnice, samoumnevnosti dinamike moči ter najrazličnejših zgodb in predstav o vednosti, ki nas narativno oblikujejo na mitološki, družbeno-politični in osebni ravni. Ob tem pa opozarjata kako daleč lahko človeka pripelje (s čustvi in subjektivnimi stališči) podčrtana zaverovanost v svoj lastni prav preden je sposoben doumeti, da njegova dejanja škodujejo drugim.

Protagonista drame Jacques (Branko Šturbej) in Jacquesov gospodar (Timon Šturbej) potujeta po prostranem, odprtem svetu, prepredenim z zgodbami, ki si jih pripovedujeta in z zgodbami likov, ki jih srečujeta na svoji poti. Ob tem se ves čas sprašujeta kdo sta, kam potujeta, ali je odgovornost oziroma krivda za lastno »usodo« njuna ali je določena nekje zgoraj, v nekem širšem, večjem načrtu. Vsi dramski liki poskušajo izpovedati svoje zgodbe, skačejo drug drugemu v besedo, vdirajo drug drugemu v zgodbo in doživljajo ljubezenski zanos, telesno strast, varajo in so žrtve prevar, spletkarijo in se maščujejo, nazadnje pa so kaznovani za svoje (in tuje) napake … Ujeta v brezčasnost, sta Jacques in Jacquesov gospodar pričevalca hitrosti, s katero človeštvo drvi skozi čas in s tem živa pričevalca večnosti rojevanja novih zgodb, novih popotnikov, novih avtorjev, novih dogodkov, ki pa v seštevku težko odtehtajo neusmerjenost sveta.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]