Otok. Otok je nešto drugo – prvi profesionalni projekt Umjetničke organizacije Divan Teatar, nastao u suradnji sa zadarskom slikaricom i izvođačicom Anom Kolegom. Ovaj multimedijalni projekt istražuje fuziju plesa, slike i pjesme, a inspirira kroz filozofiju tanga i zaljubljenog Mediterana tako prisutnog u svim Koleginim slikama.

Kako su upravo 2021. i 2022. godine obilježavanja stote obljetnice rođenja, a i dvadesetu godišnjicu smrti najpoznatijeg maestra Tanga Astora Piazzolle, kroz koloplet njegovih poznatih i manje poznatih tango bisera, te kroz kreativnu suradnju s mladim umjetničkim timom vođenim redateljicom Martom Tutiš, te glumcima Vini Jurčić i Vidom Ćosićem, praćeni gitaristom Darkom Horvatom- porinuli su se u ovo nesvakidašnje multimedijalno istraživanje. Kroz odnos plesa, pjesme, slikarskog kista promatramo svima nam uvijek zanimljive, a istovremeno misteriozne dinamike ljubavnog odnosa.

Smjestivši ljubav na izolirani otok, ljubavnici omeđeni promjenjivom dinamikom tanga, istražuju prve neuhvatljive i neopipljive impulsa koji nastaju između dvoje pojedinca- poput mirisa, iracionalne kemije, način na koji uživaju u hrani, odnosa i simetrije između tih dvaju suprotstavljenih tijela, njihove blizine i odbojnosti, ljubaznosti te na kraju sličnosti i različitosti karaktera.

Tako otok u moru svakodnevnice isplivava kao apstrakcija odnosa između dvoje ljudi, kao izolirani sistem u kojem se događaju snažne veze koje su zauvijek utkane u naš život, čak i kad sam ,,otok ,, postane samo sjećanje, živi negdje zakopan u nama i s vremena na vrijeme vrlo snažno svojim postojanjem zakopan u našoj memoriji, ponovo postaje stvaran i opipljiv.

Iako smo sad neki drugi , ne vise oni koji su jednom imali svoj otok, slike i glazba lako ga učine ponovo opipljivim i stvarnim, stvari iako daleke – naizgled blijede, stvarne su opet kao što su događaji nekad bili stvarni.

Jer tango je kao i ljubav uvijek na rubu magije i neuhvatljive čežnje između dvoje izvođača, zajedno sa sjećanjima pjeva i pleše, gradići vanjsko senzoričko okruženje za jednog muškarcu i ženu- utječući tako na njih svim mogućim osjetilnim sredstvima, animira, destruira, mijenja te gradi priču, kao i promjenjivu okosnicu odnosa naših junaka, oslikavajući tako priču o ženi i muškarcu, otoku i njihovim zagrljajima u tangu.

Projekt je financiran iz sredstava Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a nastao je u suradnji s Centrom KNAP.

OTOK. OTOK JE NEŠTO DRUGO.

Praizvedba: 11. Listopada 2021.
Prva izvedba: 12. Listopada 2021.
Kazalište KNAP, Ivanićgradska 41a
autorski projekt prema ideji i motivima slika Ane Kolege

Autori koncepta: Ana Kolega i Marta Tutiš
Režija: Marta Tutiš
Glumci: Ana Kolega /Vini Jurčić / Vid Čosić
Gitara: Darko Horvat
Koreograf: Vini Jurčić
Kostimograf: Oliver Jularić
Dizajn svjetla i tona: Ivan Sabljak
Produkcija: Divan Teatar u suradnji s Centrom Knap

[izvor informacije OI]