Reminiscence (2021.)
Redatelj: Lisa Joy
Glume: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Cliff Curtis, Daniel Wu

Daleka, ili možda bliska budućnost, u kojoj su gradovi potopljeni (usljed globalnog zatopljenja?), ljudska rasa našla je novu razbibrigu. Sjećanja na naizgled idiličnu prošlost kada na Zemlji nije bilo toliko vode uzelo je maha kao ovisnost. Hugh Jackman je Nick Bannister u potopljenom Miamiju, istraživač uma koji svoje usluge iznajmljuje i lokalnom državnom odvjetništvu za istraživanje uma raznih osumnjičenika. Dane provodi rutinski sve dok mu njegov istraživački laboratorij ne uđe privlačna tajanstvena žena Mae (Rebecca Ferguson) i zatraži da joj pomogne u vraćanju sjećanja na trenutak kada je izgubila ključeve. Jedna takva naizgled banalna situacija pokrenut će niz događaja koje će Nicka Bannistera odvesti do kriminalnog podzemlja u kojem će teško razabirati što je istina, a što iluzije koje su ga manipuliraju…

Fotografiju ustupio Cineplexx

Noirovska SF trilerska drama ‘Putovanje kroz sjećanja’ priča je o zaljubljenom čovjeku koji traga za nestalom ženom kroz svoja i tuđa sjećanja, spajajući slagalicu iz komadića stvarnosti koja su mu povremeno dostupna. Film karakterizira ženski pristup opterećen monolozima i reminiscenicijama glavnog lika. Nick Bannister gotovo je patetično zaljubljen u ženu koja mu je dala na uvid dio svojeg života, a onda se i povezala s njime, da bi zatim bez razloga nestala ne samo iz njegovog života, već iz svijeta koji poznaje. U svojoj potrazi suradjuje s bivšom vojnikinjom Emily ‘Watts’ Sanders (Thandiwe Newton).

I ovaj ‘vodeni svijet’ ima svoja društvena pravila, pojavljuju se novi mešetari koji otkupljuju još preostale djelove kopna na kojima izgrađuju nova carstva. Putovanje u sjećanja omogućeno je sofisticiranom tehnologijoim kojom se može čak i prikazati ono što se dogadja u umu, a i samo sjećanje može se pohraniti na neku vrstu tvrdog diska. Intrigantan film koji je malo zbog povremenog patetičnog pristupa, ali ga ipak vrijedi pogledati.

Redateljica Lisa Joy uglavnom radi kao producentica televizijskih serijala (Westworld…), od kojeg je i režirala jednu epizodu, a ‘Putovanje kroz sjećanja’ prvi joj je dugometražni igrani film.

Robert Jukić, Pula, 29.08.2021.

Informacije o filmu:

Putovanje kroz sjećanja
FilmNation Entertainment, Kilter Films, Michael De Luca Productions, 2021.
Trajanje: 116 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, Dolby Digital
Scenarij: Lisa Joy
Glazba: Ramin Djawadi
Još glume: Marina de Tavira, Mojean Aria, Brett Cullen, Natalie Martinez, Angela Sarafyan, Javier Molina, Sam Medina, Norio Nishimura, Roxton Garcia, Giovannie Cruz, Woon Young Park, Han Soto, Rey Hernandez, Gabrielle Echols, Andrew Masset, Nico Parker, Barbara Bonilla, Jules Hartley, Jorge Longoria, Ivan Mbakop, Jeff Brockton

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Putovanje kroz sjećanja – Movie Site
Reminiscence – IMDb