S velikim vas ponosom izvješćujemo da je književnik i novinar Jurica Pavičić za francuski prijevod romana Crvena voda upravo osvojio i treću nagradu – Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u 2021. godini!

Le Grand Prix de Littérature Policière jedna je od najprestižnijih književnih nagrada koja se dodjeljuje još od 1948. godine, i to u dvije kategorije: za najbolji francuski i za najbolji strani krimić.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade za najbolji strani krimić su Patricia Highsmith, Stanisław Lem, Mary Higgins Clark, Elmore Leonard,  P. D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Camilla Läckberg i mnogi drugi poznati pisci.

Roman Crvena voda izdao je Profil, a na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo koja je na društvenim mrežama objavila čestitku hrvatskom autoru Jurici Pavičiću na sjajnom romanu, kao i Olivieru Lannuzelu na izvrsnom radu na prijevodu! /https://www.facebook.com/AgulloEditions/

Za roman Crvena voda festival Quais du polar u Lyonu Jurici Pavičiću u srpnju je dodijelio prestižnu nagradu Le Point du Polar européen, za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik. Roman je nedavno osvojio i nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.

Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Jurica Pavičić sa svojim je romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj, gdje su mu dodijeljene nagrada Ksaver Šandor Đalski i nagrada Fric. Roman Crvena voda bio je u užem izboru i za druge književne nagrade.

Knjiga je izvorno objavljena 2017. godine, a prije francuskog doživjela je i njemačko izdanje.

„Jako mi laska biti u društvu pisaca koji su mi po mnogo čemu uzori, kao što su, primjerice, Patricia Highsmith, Stanisław Lem, P. D. James te Ian Rankin. Nadam se da će ovo potaknuti prijevod romana Crvena voda i na druge jezike“, komentirao je Jurica Pavičić.

[izvor informacije Profil knjiga]