Stehen Fry je kao klinac dobio knjigu o grčkoj mitologiji i postao opsjednut sa prikazima nastanka svijeta, Olimpskim bogovima, raznim božanstvima i stvorenjima, te jadnim ljudima koji su bili prepušteni na milost i nemilost hirovitim bogovima. U svijetu koji nudi toliko religijskih pogleda na svijet i načine na koje je nastao te bogovima koji su to sve nadgledali, Grci su imali najbolji smisao za teatralno, zabavno i božansko. Stoga nije čudno što grčka mitlogija već stoljećima opčinjava velik broj ljudi. Grčki bogovi su u nekim aspektima puno gori od monoteističkih inačica, koje su nam poznatije, jer su još uvijek u optjecaju, ali koje uglavnom nude set pravila kojih se treba držati i to je sasvim dovoljno za uspješan život nakon smrti.

Grčki bogovi s druge strane imaju jako ćudljivu narav i sposobnost da se iskale na ljudima zbog najmanjih sitnica i uz nimalo kajanja. Ono što ih izdvaja od gomile je ujedno i njihova najgora osobina. U svijetu grčkih božanstava nema milosti ni iskupljenja. Stephen Fry se uhvatio ukoštac s teškim zadatkom jer je literarnih inačica koji se bave grčkom mitologijom bezbroj. Ono što Fry postiže u svojem opsežnom i detaljnom prepričavanju grčkih mitova je stvaranje personalizirane verzije poznatih priča (on i sam objašnjava da mu je to glavna namjera). U pravom smislu ‘prenosi’ predaje i mitove koje je čuo, čitao i istraživao, a sve kako bi pronašao neke nove uvide u priče koje ni nakon toliko vremena ne gube na snazi i zanimljivosti interpretiranja.

Uz umetanje vlastitih humorističnih komentara i interludija, Fry otvara nove dimenzije grčke mitologije, preuzimajući ulogu pripovjedača koji su davnih dana prenosili priče s koljena na koljeno; dodajući i oduzimajući od priča u okviru vlastitih preferenci i uvjerenja. Zato ova knjiga ne posustaje u kontekstu prepričavanja onoga što već znamo jer dobivamo Stephenovu verziju mitova. Nema ustajalosti, svježina izbija iz svih pora. Na svoj osebujni i poseban način Fry otvara nove dimenzije starih priča i s posebnom lakoćom i žarom formira novo djelo. Obzirom da se radi o izrazito pronicljivom i znatiželjnom čovjeku, ne treba posebno čuditi da, pred takvim ozbiljnim i teškim zadatakom, uspijeva u potpunosti ostvariti svoj cilj. Bogato i raskošno izdanje izdavačke kuće Mitopeja uobličava tu priču na najbolji mogući način i na vizualnoj razini, a posebno oduševljava, kao i uvijek, izvrstan prijevod Vladimira Cvetkovića Severa. Kao što je slučaj i sa svim drugim izdanjima Mitopeje, ovo je još jedna knjiga koja zaslužuje posebno mjesto na policama kućne biblioteke.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Stephen Fry
Mythos I

Mitopeja
Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
Strani naslov: Mythos I
Godina: 2020
Stranice: 388
Uvez: Meki
ISBN: 9789538266119
Cijena: 100 kn