V.B.Z. vam predstavlja međunarodni bestseler Sayake Murate “Žena iz prodavaonice mješovite robe”. Remek-djelo jedne od najtalentiranijih suvremenih japanskih spisateljica i dobitnice najprestižnije japanske književne nagrade Akutagawa.

Dirljiva, smiješna i uznemirujuća priča.
Publishers Weekly

Keiko Furukura neobična je tridesetšestogodišnja tokijska prodavačica koja živi sama. Nikada nije bila u romantičnoj vezi. I sasvim je zadovoljna. Nikada se nije uklopila ni u svoju obitelj, ni u školu. U osamnaestoj godini počinje raditi u lokalnoj prodavaonici. Pronalazi mir i svrhu svom životu jer tamo, kao nigdje drugdje razumije pravila socijalne interakcije i manje – više uspješno igra ulogu „normalne osobe“. Poslovođe dolaze i odlaze, ali Keiko ostaje u trgovini osamnaest godina i vrlo je sretna. Međutim, ljudi koji su joj bliski, od obitelji do suradnika, sve više je pritišću – jer koliko u suvremenom društvu vrijedi mlada žena koja nema ni profesionalne ambicije ni želju za udajom?

‘Žena iz prodavaonice mješovite robe’ sjajan je prikaz jedne neobične psihe i svijeta skrivenog od pogleda. Iako urnebesno duhovit, čudnovat i pitko napisan, roman daje ironičan i oštar pogled na suvremenu radnu kulturu, konzervativno razmišljanje i rodne uloge te slavi tiho junaštvo žena koje prihvaćaju cijenu da budu svoje.

Šašavo, nezaboravno.
Times

Više

O AUTORICI:
SAYAKA MURATA (1979.) jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih suvremenih japanskih autorica. Osvojila je brojne nagrade: nagradu Gunzo za svoj prvi roman Jyunyū, književnu nagradu Noma za Gin iro no uta, nagradu Mishima Yukio za Shiro-iro no machi no, sono hone no taion i nagradu Sense of Gender. Na temelju vlastitog iskustva rada u prodavaonici, napisala je roman ‘Žena iz prodavaonice mješovite robe’. Roman je postao velik hit u Japanu, gdje je prodan u više od šesto pedeset tisuća primjeraka, nagrađen je prestižnom japanskom nagradom za književnost Akutagawa, preveden je na dvadesetak jezika, a časopis Vogue proglasio je autoricu ženom godine. I nakon što se proslavila, Murata je nastavila raditi u tokijskoj prodavaonici gdje crpi inspiraciju za nove priče.

[izvor informacije V.B.Z.]