Vasja je preživjela turbulentnu i događajima ispunjenu drugu knjigu u trilogiji ‘Zimska vještica’, ali to joj ne omogućuje predah. Bez obzira na svoju ulogu u sprječavanju rata i promjene vlasti u Moskvi, njezina djela su uglavnom nepoznata većini ljudi. Ono što je stvarno i ono što je ostalo od Moskve je vatrom okupana pustopoljina u čijoj se veličini mora pronaći dežuran krivac – i tko je za to bolji kandidat od mlade vještice Vasje (koja je uz to glumila da je muškarac i koja je zavarala i velikog kneza)? Komplicirani odnosi na dvoru i uloga Vasjine sestre, brata i nećakinje stvaraju metež u kojem Vasja nema previše uporišta ni lukavosti da se sa nadolazećim problemima nosi na najbolji mogući način. Zbog proljeća koje je gurnulo zimu u zaborav ni pomoć izblijedjelog i slabog Morozka joj nije pri ruci. Unatoč velikim osobnim gubicima i bitkama koje je izborila, Vasja opet napušta svijet koji joj je poznat i prelazi u oblast Ponoći. To je posebna dimenzija u kojoj je stalno ponoć i kroz koju može doći do svih svjetova uz dobrog vodiča i fokusiranosti.

Nakon što je u prve dvije knjige Vasja živjela u svijetu običnih ljudi, a mogla je vidjeti kućne duhove i razna nadnaravna bića, u trećoj je prešla u svijet kojem također pripada, a u kojem obitavaju samo nadnaravna bića i u kojem pitanja poput kada i gdje nemaju nikakvog smisla. Zbog svijeta ljudi, koji joj na razne načine samo želi naštetiti, Vasja u ovom svijetu nastoji stvoriti poznanstva i saveze koji će joj pomoći u pomirenju dvaju svjetova kojima podjednako pripada. Ono što vanjski svijet proždire, kroz religijsko čišćenje poganskih običaja i vjerovanja, potrebno je oživjeti i učvrstiti jer mrtvi šeću Moskvom, a Medvjed postaje sve snažniji i krvoločniji (Morozko je preslab izvan okova zime). Vasja stoga mora biti strpljiva, pažljiva i racionalna. Mora pokazati nadnaravnom svijetu da još uvijek postoji djelić običnog svijeta koji im pripada. i kojeg mogu učvrstiti kroz zatvaranje sukoba i blokada između svjetova. I tu se stvara novi segment Vasjinih pustolovina koje prate njezin emocionalni razvoj prema zreloj ženi.

Katherine Arden završava trilogiju s novim počecima, novim svjetovima, novim odnosima i razrješenjem starih sukoba, zatvaranjem rana i dodatnim oblikovanjem glavne junakinje Vasilise. Izvrsna trilogija ispunjena događajima, obratima, izgrađenim odnosima. Miješanje srednjovjekovne Rusije s elementima slavenske mitologije i narodnih predaja, je napravljeno izvrsno, što čitav taj svijet oživljava i čini stvarnijim od mnogih svjetova koji su okrenuti isključivo realizmom. Arden nema previše nepotrebnih segmenata. Iako bi se ovo djelo moglo nastaviti još stotinama stranica, sve završava u najboljem trenutku. Bolje je ostaviti čitatelje gladnima nego ih hraniti dok ne puknu.

Robert Tabula

Informacija o knjizi:

Katherine Arden
Zima za vješticu

Mitopeja
Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
Strani naslov: The Winter of the Witch
Godina: 2020
Stranice: 404
Uvez: Meki
ISBN: 9789538266164
Cijena: 100 kn