“Gabi Novak – Diskobiografija vol. 2” nastavak odličnog box seta “Diskobiografija vol.1” u prodaji.

Kompletna diskobiografija istinske dive sadrži ukupno dvanaest tematski podijeljenih CD-a na kojima se nalaze originalne snimke od početka njene karijere do danas. Novi box set sa šest CD-a tako sadrži čak 141 izvornu snimku, a obuhvaća razdoblje od 1959. do 2021. godine. Na novih šest CD-a nalaze se coveri, pjesme sa singl i LP ploča, dueti i suradnje koje je ostvarila Gabi Novak te veliki broj popevki koje je otpjevala na Krapinskom festivalu na kojem je prvi put nastupila 1969. godine s pjesmom “Otišel je“. Zanimljivo je da je s ovog festivala izostala svega par puta, a na veliku 50. obljetnicu festivala 2015. godine prvi je put nastupila nakon Arsenove smrti. I na ovom box setu nekoliko je skladbi koje su prvi put objavljene na nosaču zvuka poput pjesama “Intermezzo” iz 1959. koju je Gabi otpjavala u duetu s Ivom Mavrincem, “Tv show (tema)” i “Ti u mom životu (Tu nella mia vita)” s početka 70-ih koje je otpjevala u duetu sa svojim Arsenom. Novih šest CD-a odnosno ukupno dvanest s gotovo 260 snimaka od kojih su 23 objavljene prvi puta čine neprocjenjivom kolekciju jedne od najznačajnijih i diskografski najzanimljivijih glazbenih diva na ovim prostorima.

Siniša Škarica, autor “Diskobiografije vol. 1 i 2” koji je usporedo s izdanjem napisao i “Knjigu o Gabi, soundtrack naših života“, u knjižici box setova je napisao: “Ovo je Diskobiografija Gabi Novak s 12 CD-a raspodijeljenih na šest tematskih cjelina. Zašto šest i kojih šest cjelina? Najkraće: Gabi je pop pjevačica često isticana i kao pjevačica jazza. Takvima joj se čuju prve snimke, a tom idiomu se često vraća i posljednjih godina. Pozornost široke publike svratila je na sebe glasom, ali i likom, u nekim važnim filmovima, a i njezini interesi od samog početka vezani su za pokretne slike od crtanih do ranih muzičkih.  Sve to bilo je dovoljno za dva tematska CD-a posvećena filmu i jazzu. Zatim, karijera Gabi Novak neraskidivo je isprepletena s poviješću festivala zabavne glazbe kod nas. Njezini uspjesi i velik broj snimaka pripadaju tom svojevrsnom fenomenu u životu i  rastu popularne glazbe na ovim prostorima. Jednako bi se moglo reći i za razgranatu diskografsku produkciju u predstavljanju svjetskog pop-kataloga za domaću uporabu; za generiranje specifične grane prepjeva, iliti covera, planetarnih hitova u razdoblju bujajućih šezdesetih na naš način, u čemu je Gabi Novak bila ispred svih. Naravno, nešto što pripada svim izvođačima s bogatom karijerom poglavlje je sa singl pločama i kao što sam naglasio izborom  snimaka s LP izdanja. I konačno, posljednje dvije manje cjeline također govore o njezinom talentu, popularnosti i posebnim afinitetima: dueti ili vokalne suradnje, u čemu je bila vrlo zapažena u očima publike, ali i tražena kod svojih kolega, i kajkavske popevke, posebno njegovane na festivalu u Krapini, kao specifičnoj vokalnoj poetici, toplini izraza bliskoj Gabikinoj agramerskoj osjećajnosti. Dakle, po svemu, ona je središnja ličnost, zapravo ikona, koja simbolizira povijest popularne glazbe kod nas, sve od kraja 50-ih do našeg doba.

Album “Gabi Novak – Diskobiografija vol. 2” možete kupiti po cijeni od 99 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa ili putem webshopa.

Gabi Novak rođena je 1936. u Berlinu. Njen otac Đuro Novak je s Hvara, a majka Elizabeth Reiman je Njemica iz Berlina. Djetinjstvo je provela u Berlinu. Početkom Drugog svjetskog rata, obitelj se preselila na Hvar. Otac joj je poginuo 1945. godine. U Zagrebu je završila grafički smjer u Školi primjenjene umjetnosti. Radila je u Vjesniku, a zatim u Zagreb filmu kao crtačica i scenograf. Posuđivala je glasove animiranim likovima. Njene vokalne sposobnosti primijetio je Bojan Adamič i pozvao je da gostuje na koncertima Big Benda u Ljubljani. Pjevala je pjesmu „Sretan put” iz filma H-8. Uskoro je nastupila na Zagrebfestu s pjesmom „Ljubav ili šala”. Na Bledskom jazz festivalu 1958., pjevala je u duetu s Louisom Armstrongom. 1964. godine dobila je ponudu da pjeva na zapadnom tržištu, ali je odustala od toga jer nije htjela pristati na promjenu izgleda i druge uvjete. Pažljivo je birala pjesme i pjevala samo one koje su joj se sviđale. Vjenčala se za Stipicu Kalogjeru, ali su se razveli nakon nekoliko godina. Svoj je drugi brak sklopila s Arsenom Dedićem 1970. , a tri godine poslije rodila je sina Matiju Dedića. Arsen Dedić je napisao veliki broj skladbi koje je Gabi Novak otpjevala. Dobila je Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu za izvedbe na albumu „Pjesma je moj život” 2003. i za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj glazbi 2006.


Gabi Novak – veličanstvena promocija knjige i box setova dostojna dive

U vrtu diskografske kuće Croatia Records jučer su predstavljena dva box seta “Diskobiografija vol. 1 i vol. 2” Gabi Novak te “Knjiga o Gabi – Soundtrack naših života” objavljena u suizdanju diskografske kuće Croatia Records i naklade Ljevak. 

Sva izdanja autorski potpisuje Siniša Škaricadugogodišnji urednik Jugotona i Croatia Recordsa. Uz nazočnost brojnih medija, suradnika, kolega i prijatelja, o izdanjima koji nose Gabino ime govorili su autor knjige i box setova Siniša Škarica, Nenad Rizvanović – urednik knjige o Gabi, Ahmed Burić – novinar, kolumnist i pisac koji je napisao pogovor u knjizi o Gabi, Đorđe Matić – pjesnik i esejist te Aleksandar Dragaš – glazbeni kritičar.

Sva tri izdanja već se neko vrijeme nalaze na tržištu, box set “Diskobografija vol.1” objavljena je krajem prošle godine, a početkom ove godine objavljeni su i “Knjiga o Gabi” i “Diskobiografija vol. 2”. Popuštanjem epidemioloških mjera napokon je došlo vrijeme i za njihovo službeno predstavljanje.

Fotografiju ustupio Croatia Records

Na dvanaest CD-a, koliko ih sadrže ova dva box seta, nalazi se gotovo 260 originalnih snimaka od kojih su 23 objavljene po prvi put. Veliki i bogati opus jedne od najblistavijih karijera na ovim prostorima trebalo je okupiti na jednom mjestu, a ljubaznošću drugih diskografskih kuća, poglavito PGP RTS-a, u čijem je vlasništvu veliki broj Gabinih pjesama, napokon imamo dva reprezentativna box seta u kojem će svaki slušatelj otkriti višeslojnost Gabine pjevačke karijere. Niti jedna pjevačica čak i u svijetu ne može se pohvaliti da je ostavila toliko traga u mnogim žanrovima – jazzu, zabavnoj glazbi i kajkavskim popevkama, a na čak četiri od ukupno dvanest CD-a zastupljene su i njene festivalske uspješnice i coveri.

Slušati Gabi Novak jednako je impresivno kao i čitati o njoj, a “Knjiga o Gabi” sjajan je vodič i glazbena biografija ove jedinstvene glazbene dive.

Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš istaknuo je kako niti u svjetskim relacijama nema takve obitelji kao što je Novak-Dedić koji su u svom glazbenom stvaralaštvu toliko dali i postali glazbene ikone. “Knjiga o Gabi jako je poučna i lagana za čitati, a poseban je užitak istovremeno slušati snimke po kojima je nastalaOvo je glazbena enciklopedija koja se vrti oko Gabi kao oko sunca”, dodao je Dragaš.

Autor knjige o Gabi, Siniša Škarica, dugogošnji urednik Jugotona i Croatia Records između ostalog je rekao: “Kod mene počinje sve sa snimkama i diskografijom. Dosad nije puno rečeno o ovim boxovima i knjizi, a to je danas napravljeno i o ovim izdanjima će se još govoriti. Gabi Novak prva je dama popularne moderne glazbe na ovim prostorima. Ona je kročila puteve svima onima koji su došli poslije nje, a i danas je aktivna i zaista je fascinantna. Osjetio sam da o tome trebam napisati knjigu i skupiti sve njene snimke,  jer njene kolege već odavno imaju svoja antologijska izdanja, a ona je to prva zaslužila.”

Vrijednost ovakvih zapisa potvrdio je i direktor diskografske kuće Croatia Records, Želimir Babogredac: “U posljednjih nekoliko godina nama je zadatak i misija da o svima koji su zadužili glazbu pišemo, a Gabi Novak je posebna, Gabi je velika. Bila je na početku i još uvijek jest.”

Ganuta cijelom promocijom i svime što su govornici rekli o njoj i njenoj blistavoj karijeri, Gabi je skupila emocije i obratila se uzvanicima: “Nikad nisam mislila da sam velika, ali vi ste me učini velikom. Nikad nisam vjerovala da ću u ovim godinama doživjeti ovako nešto, ali dajete mi vjetar u leđa. Moram skromno reći da sam ušla u povijest. Hvala puno onima koji su mi pisali krasne pjesme i svim ljudima koji su surađivali sa mnom. Hvala puno svima na ovome danu, na knjizi, posebno Siniši i svima ovdje koji su toliko lijepih riječi rekli o meni.”

Oči su joj ipak zasuzile kad je pred nju stavljena rođendanska torta pa je skromno upitala: “Jesam li ja ovo zaslužila?”

[izvor informacije Croatia Records]