Moj prvi informans z delovnim naslovom Sea Wall avtorice Nine Ivanišin bo doživel predstavitev v okviru platforme Drama Laboratorij z neposrednima spletnima prenosoma premiere, odigrane v petek, 16. aprila, ob 20.00, in reprize, odigrane v soboto, 17. aprila 2021., ob 20.00 v študijski sobi SNG Drama Ljubljana. V uprizoritvi, katere del je tudi igra priznanega britanskega dramatika Simona Stephensa V morju zid, igra Klemen Janežič. Prvi ponovitvi bo 17. aprila ob 21.00 sledil spletni pogovor z Nino Ivanišin in Klemnom Janežičem na platformi Zoom, s prenosom na uradni YouTube in Facebook strani Drame. 

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana – Foto Peter Uhan

Članica igralskega ansambla Drame Nina Ivanišin raziskuje informans kot hibrid med informacijo in performansom ali predavanjem in performansom. Avtorica projekt opiše kot plod svojih osebnih razmislekov o preteklosti gledališča in potrebi po artikulaciji dosedanjih dognanj in artikulaciji novih vprašanj, pri čemer gre predvsem za preizkus same sebe. S tem informansom se hkrati začenja tudi konceptualna prenova programske platforme Drama Laboratorij, ki je nastal iz želje in potrebe po prostoru za eksperimentalne oblike gledališkega izraza.

Iz strahu se je v meni oglasila potreba, da moram gledalce zabavati, da bi jim – bog ne daj! – ne bilo dolgčas …
K. S. Stanislavski

Tri dokumentarne zgodbe treh oseb, od katerih ni nobena ne igralka ne igralec, so me prevzele do te mere, da sem se namenila raziskovati načine pripovedovanja. Kaj je potrebno, da samo z besedami opišemo in orišemo neko zadevo, dogodek, spomin, misel, če hočete, tako živo, da beseda postane meso, da lahko poslušalec vstopi v to zadevo, dogodek, spomin, misel, če hočete. Da dve – druga drugi sicer tuji – domišljiji ustvarita skupen imaginarni prostor, ki ima svoje življenje. In to brez vizualne komponente. Raziskujem in strašno me zanima, ali je to mogoče samo pri dokumentarnih izpovedih, ko so pripovedovalci tudi lastniki pripovedovanih zadev, ali tudi v igralski obravnavi konvencionalnega dramskega besedila. Najbrž oziroma gotovo je odgovor večine absolutno na strani igralčeve obravnave konvencionalnega dramskega besedila, saj kaj pa je gledališka ali igra nasploh drugega kot prepričljivo podajanje tujih vsebin. V resnici gre za komaj zaznavne nianse, ki pa so ključnega pomena v pričujoči raziskavi. Ta se namreč ne zanaša samo in zgolj na igralčev talent, poskuša razumeti naravo pripovedi. To je prvi poskus, prvi korak, prvi drobec. V mislih imam pa velikanski mozaik. Moja pričakovanja so prevelika, tolikšna, da jemljejo sapo, ampak potem se spomnim, da je to šele prvi informans, in si rečem: »Le pogumno naprej!«

E-vstopnice, ki za spletno premiero uprizoritve Moj prvi informans z delovnim naslovom Sea Wall stanejo 13, za ponovitev pa 11 evrov, so v prodaji na naslovu drama.kupikarto.si.


Nina Ivanišin
MOJ PRVI INFORMANS Z DELOVNIM NASLOVOM SEA WALL

Igra KLEMEN JANEŽIČ

DRAMA LABORATORIJ, SEZONA 2020/21
PRENOS V ŽIVO IZ ŠTUDIJSKE SOBE
SPLETNI PRENOS PREMIERE 
V PETEK, 16. APRILA, OB 20.00
SPLETNI PRENOS PONOVITVE V SOBOTO, 17. APRILA, OB 20.00
NA DRAMA.KUPIKARTO.SI/VZIVO
DRUŽABNO DRUŽBENO: POGOVOR Z NINO IVANIŠIN IN KLEMNOM JANEŽIČEM V SOBOTO, 17. APRILA, ob 21.00: bit.ly/31VXbGF (odprta Zoom povezava)

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook