Tom and Jerry (2020.)
Redatelj: Tim Story
Glume: Tom, Jerry, Chloë Grace Moretz, Michael Pena, Rob Delaney

Zanimljivo je kako Chloë Grace Moretz, koju sam nedavno gledao kao glavnu junakinju u akcijskom hororu ‘Sjena straha’, također poznata i kao akcijsko borilačka tinejdžerka u dva ‘Kick Assa’ (2010., 2013.), prvog u režiji Matthewa Vaughna, a drugog Jeffa Wadlowa, sada u igrano animiranom filmu glumi zbunjenu hotelsku menadžericu čiji interaktivni odnos s animiranim, vječno suprotstavljenim junacima Tomom i Jerryjem dovodi do urnebesnih situacija u kojima će najveću štetu pretrpjeti šminkerski hotel, ali i s obaveznim sretnim krajem u kojem su svi zadovoljni, a naročito obiteljska publika, kojoj je ovaj film prvenstveno namijenjen.

Fotografija preuzeta s portala www.tomandjerrymovie.net

Kombinacija animiranog i igranog filma zahtjevna je podjednako i za glumce kao i za redatelja, jer glumci na setu moraju igrati s likovima koji ne postoje, a scene se naknadno računalno obrađuju. U filmu su sve životinje animirane te potom ukomponirane u stvarni prostor. Jedan od najboljih takvih, danas zaboravljenih uradaka je radikalni ‘Tko je smjestio Zeki Rogeru?’ (Who Framed Roger Rabbit, 1988.) Roberta Zemeckisa s Bobom Hoskinsom i Christopherom Lloydom u glavnim ulogama. Tom i Jerry, mačak i miš u stalnom su sukobu u kojem deblji kraj uglavnom izvuče nesretni Tom, pa smo ga s vremenom počeli žaliti. Mlađa generacija gotovo i ne poznaje izvrsne starije kratke crtiće s Tomom i Jerryjem, čiji su kreatori William Hanna i Jospeh Barbera, a koji su svojevremeno objavljeni na DVD-u. Film ‘Tom i Jerry’ animiran je u stilu kasnijih kratkih filmova, s jednostavnijim crtežima glavnih likova, a u filmu ima i nekoliko poznatih već prikazanih štosova iz kratkih crtića.

‘Tom i Jerry’ simpatična je igrano animirana komedija. Redatelj Tim Story iako je žanrovski raznovrstnog opusa, prvenstveno je poznat po komedijama kao što su ‘Brijači’ (Barbershop, 2002.), ‘Think Like a Man’ (2012.), ‘Ride Along’ (2014.), ‘Think Like a Man Too’ (2014.) i ‘Ride Along 2’ (2014.). Snimio je sportsku dramu ‘Hurricane Season’ (2009.), akcijske krimiće ‘Taksi’ (Taxi, 2004.) i ‘Shaft’ (2019.) te akcijske SF-ove ‘Fantastična četvorka’ (Fantastic Four, 2005.) i ‘Fantastična četvorka: Dolazak Srebrnog letača’ (4: Rise of the Silver Surfer, 2009.). Radio je više kratkih filmova, nekoliko dokumentaraca i televizijskih serijala.

Robert Jukić, Zagreb, 04.03.2021.

Informacije o filmu:

Tom i Jerry
Warner Animation Group, Hanna-Barbera Productions, Keylight Productions, 2021.
Trajanje: 101 min
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Dolby Surround 7.1 | DTS
Based on characters created by William Hanna & Joseph Barbera
Scenarij: Kevin Costello
Glazba: Christopher Lennertz
Još glume: Jordan Bolger, Patsy Ferran, Pallavi Sharda, Colin Jost, Somi De Souza, Ajay Chhabra, Patrick Poletti, Janis Ahern, Ken Jeong, Camilla Arfwedson…

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Tom i Jerry – Movie Site
Tom & Jerry – IMDb

Facebook – FILM: TOM I JERRY, animirano-igrani [osvrt Robert Jukić]
Facebook – Animirani ‘Tom i Jerry’ u hrvatskim kinima

Animirani ‘Tom i Jerry’ u hrvatskim kinima