Neposredni spletni prenos premiere z velikega odra SNG Drama Ljubljana bo v soboto, 13. marca 2021., ob 20.00 na drama.kupikarto.si/vzivo. Prenosu v živo odigrane ponovitve 17. marca bo sledil pogovor z ustvarjalci Fige preko spletne platforme Zoom.

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana –

Figa, tretji v vrsti izjemno uspešnih in nagrajevanih romanov Gorana Vojnovića, obravnava širok razpon tem, ki ponujajo kompleksen vpogled v zgodovinske in družbene okoliščine življenja več generacij družine, živeče na kulturno in politično prepišnem Balkanu. Avtorica dramatizacije romana je Simona Hamer, pod odrsko priredbo pa so podpisani režiser Luka Martin Škof in igralci. V uprizoritvi igrajo Benjamin Krnetić, Tina Vrbnjak, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Janez Škof, Maja Sever, Boris Mihalj, Saša Mihelčič, Petra Govc, Vojko Zidar, Valter Dragan in Zvezdana Mlakar. Dramaturginja je Darja Dominkuš, scenograf in avtor videoposnetka v uprizoritvi Miha Knific, kostumografinja Urška Recer, avtor glasbe, izbora glasbe in aranžmajev ter korepetitor Ivan Mijačević, oblikovalec svetlobe Metod Novak, lektorica Tatjana Stanič ter svetovalec za bosanščino, hrvaščino in srbščino Benjamin Krnetić. Vloge v videoposnetku odigrajo Saša Tabaković, Sabina Kogovšek, Eva Jesenovec, Luka Martin Škof in Veronika Drolc.

V romanu Figa je leitmotiv in sprožilec zgodbe izguba. Protagonist Jadran Dizdar ob dedkovi smrti in sumu samomora začuti potrebo po temeljitejšem raziskovanju družinske zgodovine, po osmišljanju in prevrednotenju spominov ter lastne benigne sedanjosti. Jadran poskuša s ponovnim premišljanjem in dopolnjevanjem vrzeli v družinski spominski banki razumeti (prostovoljne) odhode ljudi, ki so mu ljubi. Zavoljo občutka tujstva, ki mu je položen takorekoč v zibelko, se trudi formulirati svojo identiteto tudi z besedami.

Vojnovićeva Figa – napisana v izrazito bogatem jeziku, ki prehaja od sočnega jugoslovanskega besednjaka do skoraj filozofsko-poetičnih molovskih tonov – tako razgalja Safetov izbris iz registra stalnega prebivalstva Slovenije, Janino demenco in Aleksandrovo spopadanje z izgubo žene, Vesnino soočanje z moževim nenadnim odhodom, Jadranov konformizem in izgubljene ideale, Anjin privilegirani družinski pedigre … Glavna silnica, ki naelektruje fragmentarno strukturo – s preskoki v času in prostoru, ki geografsko sežejo vse do Egipta, časovno pa do obdobja pred drugo svetovno vojno –, pa je ljubezen. Tako je Figa tudi zgodba o (ljubezenskih) odnosih, o podedovanih strahovih in hrepenenjih.


GORAN VOJNOVIĆ
FIGA
Krstna uprizoritev dramatizacije

Avtorica dramatizacije SIMONA HAMER
Odrska priredba LUKA MARTIN ŠKOF in IGRALCI
Režiser LUKA MARTIN ŠKOF
Dramaturginja DARJA DOMINKUŠ
Scenograf in avtor videoposnetka MIHA KNIFIC
Kostumografinja URŠKA RECER
Avtor glasbe, izbora glasbe in aranžmajev ter korepetitor IVAN MIJAČEVIĆ
Oblikovalec svetlobe METOD NOVAK
Lektorica TATJANA STANIČ
Svetovalec za bosanščino, hrvaščino in srbščino BENJAMIN KRNETIĆ

IGRAJO
BENJAMIN KRNETIĆ, TINA VRBNJAK, PIA ZEMLJIČ, UROŠ FÜRST, JANEZ ŠKOF, MAJA SEVER, BORIS MIHALJ, SAŠA MIHELČIČ, PETRA GOVC, VOJKO ZIDAR, VALTER DRAGAN, ZVEZDANA MLAKAR

Vloge v videoposnetku
SAŠA TABAKOVIĆ, SABINA KOGOVŠEK, EVA JESENOVEC, LUKA MARTIN ŠKOF, VERONIKA DROLC
SEZONA 2020/21, VELIKI ODER

VIDEO NOVINARSKA KONFERENCA 9. MARCA ob 20.00, YOUTUBE KANAL SNG DRAMA LJUBLJANA

NEPOSREDNI SPLETNI PRENOS PREMIERE 13. MARCA ob 20.00
PREDVAJANJI POSNETKA SPLETNEGA PRENOSA PREMIERE 16. MARCA ob 17.00 in 17. MARCA ob 10.00
NEPOSREDNI SPLETNI PRENOS PONOVITVE 17. MARCA ob 20.00
DRAMA.KUPIKARTO.SI/VZIVO

ZOOM POGOVOR Z AVTORSKO in IGRALSKO EKIPO FIGE, PRENOS Z VELIKEGA ODRA DRAME 17. MARCA ob 22.00 (v okviru DRUŽABNO DRUŽBENO)

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook