Gostovanje v Milanu v času pandemije: DEKLICA S STRUNAMI 17. in 18. 2. 2021. na UGLEDNEM MEDNARODNEM FESTIVALU (20. 2. ogled na drama.kupikarto.si/vzivo). V intimni dramsko-glasbeni zgodbi, ki na ozadju družbenega dogajanja v sodobni Evropi poteka na meji med stvarnim in sanjskim svetom, se prepletajo časi in jeziki, glasba in poezija, trpkost in lepota življenja. Ogled posnetka gostovanja: v soboto, 20. februarja, ob 20.00 na drama.kupikarto.si/vzivo

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana se bo s krstno uprizoritvijo Deklica s strunami Maje Hrgović in Marjana Nečaka 17. in 18. februarja predstavilo v Milanu v okviru 12. edicije festivala Mednarodna nagrada »Golo gledališče« Terese Pomodoro. Počasno umirjanje epidemioloških razmer v obeh državah trenutno žal še ne omogoča potovanja Drame v Milano. Zato si bo festivalsko občinstvo sodobno dramsko opero Deklica s strunami v režiji Marjana Nečaka, posebej za to priložnost odigrano na velikem odru Drame, ogledalo preko spleta. Ugledni mednarodni gledališki festival, ki se bo odvijal skozi celotno sezono 2020/21 v organizacijskem sodelovanju gledališča Spazio Teatro No’hma Teresa Pomodoro in mesta Milano, poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Italije in ob podpori italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Prejemniki nagrad in posebnih priznanj, ki jih bosta podelila mednarodna strokovna žirija in festivalsko občinstvo, bodo predstavljeni jeseni 2021 v Milanu na posebni slovesnosti pred začetkom naslednje, 13. edicije Mednarodne nagrade.

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana – Na fotografiji: Barbara Cerar Foto: Peter Uhan

Posnetek gostovanja Deklice s strunami v Milani si bo slovensko občinstvo lahko ogledalo v soboto, 20. februarja 2021, ob 20.00 na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo

Strokovno festivalsko žirijo 12. edicije Mednarodne nagrade »Golo gledališče« Terese Pomodoro sestavljajo ugledni gledališčniki z različnih koncev sveta: umetniški direktor sanktpeterburškega gledališča Maly Teatr, Lev Dodin; grški režiser Stathis Livathinos; Enzo Moscato, umetniški direktor gledališča Theater Company Enzo Moscato; španski režiser Lluís Pasqual, umetniški direktor japonskega gledališča Company of Toga, Tadashi Suzuki; nemški režiser Peter Stein; litvanski režiser Oskaras Koršunovas; direktorica Narodnega gledališča iz Nice, Muriel Mayette-Holtz; direktor Tunizijskega narodnega gledališča, Fadhel Jaïbi; predsednik evropske zveze gledališč The Union des Théâtres de l’Europe (UTE) in direktor Madžarskega gledališča iz Cluja, Gábor Tompa in Livia Pomodoro, predsednica in umetniška direktorica gledališča Spazio Teatro No’hma Teresa Pomodoro, ki žiriji tudi predseduje.

Gledališče Spazio Teatro No’hma je leta 1994 ustanovila igralka in družbena aktivistka Teresa Pomodoro. Verjela je v odprtost, dostopnost in družbeno vključevalno moč gledališča, zagovarjala nujnost gledališkega prepletanje različnih področjih umetnosti ter izpostavljala pomen etične, katarzične in mimetične vloge gledališkega umetniškega izraza. Tako je ustvarila gledališki prostor brez predsodkov in kulturnega pogojevanja, usmerjen v razmišljanje o človekovem obstoju in bivanju ter k spodbujanju družbenih sprememb. Gledališče No’hma predstavlja najvišjo sintezo življenjske in umetniške poti Terese Pomodoro, njene izjemne osebnosti in kulturne dediščine, ki jo je po smrti zbrala njena sestra dvojčica in gledališka naslednica Livia Pomodoro. V spomin in poklon je skupaj s sodelavci in podporniki gledališča leta 2009 priredila prvo Mednarodno nagrado »Golo gledališče« in jo posvetila sestri Teresi. Festival skozi vseh 12 edicij ohranja osredotočenost na sodobne gledališke prakse v svetovnem merilu, ki odrsko obravnavajo še vedno prevečkrat spregledane družbeno pomembne teme, kot so socialna izključenost in degradacija, družbena marginalizacija, odsotnost komunikacije med posamezniki … in predstavlja uprizoritve, ki na umetniško izviren način izkazujejo dobrodošlico »drugemu« skozi gledališče, ki v globino preizprašuje pomen dostojanstva in človečnosti.

O sodobni dramski operi Deklica s strunami

Avtorja Deklice s strunami, prve sodobne dramske opere v koprodukciji ljubljanske Drame in gledališča Moving Music Theatre iz Bitole, sta priznani makedonski glasbenik in gledališki ustvarjalec Marjan Nečak ter uveljavljena hrvaška pisateljica in dramatičarka Maja Hrgović. Znamenita makedonska pesnica Ana Bunteska je avtorica pesmi, ki jih v predstavi v živo pojeta prvaka igralskega ansambla Drame Barbara Cerar in Uroš Fürst. S krstno uprizoritvijo sodobne in aktualne igre o glasbenici, ki potuje z vlakom po vse bolj zaprti in pregrajeni Evropi in išče svoj prostor v njej, se je mednarodno priznani makedonski umetnik Marjan Nečak slovenskemu občinstvu prvič predstavil v vlogi režiserja, hkrati pa tudi kot skladatelj, scenograf in oblikovalec luči. Dramaturginja in prevajalka je bila Darja Dominkuš, kostumografinja Nataša Filipović, lektorica Tatjana Stanič, avtor videa Marin Lukanović in koreograf Žigan Krajnčan.


Deklico s strunami soavtor in režiser Marjan Nečak opiše kot »metaforično dramsko-glasbeno partituro, ki z lahkoto plava v glasbenih slogih od roka, popa, elektronske glasbe z globinskim občutjem cirkuškega zvoka do opere kot kulminacijske točke čustev in interpretacije obeh solistov«. Uprizoritev skozi formo sodobne dramske opere, ki povezuje dramsko gledališče, video in glasbena izrazna sredstva, slika življenjsko pot violinistke; od deklice, ki je hotela postati vrhunska glasbenica, pa je oče zapravil denar za njeno šolanje, do starke, ki še zmeraj išče svoj prostor pod evropskim nebom, potem ko je vse življenje preživela kot ulična glasbenica. Igra jo Barbara Cerar. Težka ekonomska situacija, zapleten odnos s propadlim očetom – igra ga Uroš Fürst –, iskanje prostora v današnji Evropi, ki je vse bolj izključujoča, prepredena z žicami, zidovi in vsakršnimi omejitvami, vse to spominja na položaj številnih nadarjenih posameznikov, ki tudi danes iščejo zavetje, v katerem bi lahko razvili svoje potenciale. Violinske strune v predstavi simbolizirajo kažipot, hkrati pa postajajo bodeče žice, ki glasbenico ovirajo na poti do želenega cilja.

Odmevna in večkrat nagrajena uprizoritev je leta 2018 gostovala na 45. Mednarodnem festivalu alternativnega in novega gledališča Infant v Novem Sadu, kjer je prejela nagrado za najizvirnejšo raziskavo enega od segmentov gledališkega jezika, in na 58. Festivalu Ohridsko poletje v Makedoniji. Leta 2019 so sledile predstavitve na 29. Marulićevih dnevih v Splitu, kjer je bil režiser Marjan Nečak nagrajen z Marulom za umetniško stvaritev, na 2. Viminacium festu, v srbskem Požarevacu, kjer je Deklica s strunami osvojila nagrado viminacium maximus za najboljšo predstavo, na 33. Festivalu Grad Teatar Budva v Črni gori, na 44. Mednarodnem gledališkem festivalu Mot v Skopju in na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje. Konec leta 2020 bi se uprizoritev morala udeležiti tudi 3. Mednarodnega gledališkega festivala v Kielcah na Poljskem, ki je bil zaradi pandemije prestavljen na pomlad 2021.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook