Fatman (2020.)
Redatelji: Eshom Nelms & Ian Nelms
Glume: Mel Gibson, Walton Goggins, Marianne Jean-Baptiste

Filmske bajke s Djedom Mrazom (ili novonazvanim Djedom Božićnjakom, a neki tvrde da su to dva različita lika) zanimljiva su prvenstveno djeci, i u pravilu nemaju nasilnih i krvavih scena. Međutim, ‘Kako se riješiti Djeda Mraza’ nije božićna bajka ni komedija, a pogotovo film za djecu, to je akcijski fantasy u kojem se Djed Mrazi nađe u recesiji i neimaštini (jer nije jednostavno udovoljiti klincima širom svijeta), a jedan dvanaestogodišnjak nezadovoljan poklonom unajmi profesionalnog ubojicu da ga ubije.

Fotografiju ustupio Blitz

Udebljani i bradati Mel Gibson kao Djed Mraz ili Chris nije dobroćudni čičica koji se smješka dok mu djeca sjede u krilu, već neumorno trenira kako bi bio spreman na sve. Uz to, Djed Mraz je i oženjen, a žena (Afroamerikanka) mu je velika podrška u poslu. A kako se nalazi u nezavidnoj financijskoj situaciji, prihvatit će ugovor s američkom vojskom za izradu kontrolnih ploča za avione, u čemu glavni dio posla nose njegovi najbliži suradnici, vilenjaci. U žaru posla pronaći će ga opaki ubojica koji nije zadovoljan poklonom koji je od Djeda Mraza dobio kao dječak…

Kao što sam spomenuo, ‘Kako se riješiti Djeda Mraza’ nije komedija, iako bi na prvi pogled mogla tako i izgledati. Ubojica je ozbiljan u svojem naumu, a Djed Mraz je na određen način ranjiv, kao kada ga rane klinci koji pucaju na leteće sanjke. Globalni konzumerizam poništava obiteljsku idilu koja se očitava u malim poklonima. Bogati nezadovoljni dvanaestogodišnjak koji unajmi profesionalca, navikao je dobiti sve što poželi, i ne zna podnijeti gubitak, a nešto takvo s najširim posljedicama nedavno smo imali prilike vidjeti i na svjetskoj sceni. ‘Kako se riješiti Djeda Mraza’ mračna je metafora suvremenog društva s optimističnom završnicom koja odskače od prethodne cjeline. Da su autori bili beskompromisni, možda bi kreirali budući kultni klasik.

Redateljski dvojac braća Eshom Nelms & Ian Nelms, nakon kratkih filmova, zajednički su snimili još dramu ‘Lost on Purpose’ (2013.), komediju ‘Waffle Street’ (2015.) i triler ‘Small Town Crime’ (2017.), za koje su primili niz nagrada i priznanja.

Robert Jukić, Zagreb, 06.02.2021.

Informacije o filmu:

Kako se riješiti Djeda Mraza
Panasper Films, Fortitude International, Saban Films, 2020.
Trajanje: 100 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Eshom Nelms & Ian Nelms
Glazba: Mondo Boys
Još glume: Chance Hurstfield, Susanne Sutchy, Robert Bockstael, Michael Dyson, Deborah Grover, Ellison Grier Butler, Eric Woolfe, Lynne Adams, Ekaterina Baker, Natalie Darbyson, Corbin Smyth Currie, Paul Whitney

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Kako se riješiti Djeda Mraza – Amazon.com
Fatman – IMDb

Facebook