Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka uprizoritve ‘Edvard Drugi’, 3. januarja 2021. ob 20.00

V novem letu se bo program Drame od doma nadaljeval s spletno premiero arhivskega posnetka znamenite in mednarodno odmevne uprizoritve renesančne drame Edvard Drugi Christopherja Marlowova v režiji Diega de Bree in v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Po mnenju mnogih je Marlowe (1964–1993) najbolj talentiran elizabetinski pisec, ki mu je prezgodnja smrt onemogočila, da bi postal največji Shakespearov predhodnik, tekmec in vzornik. Nekateri celo verjamejo, da naj bi bil Marlowe tudi pravi pisec del, ki jih pripisujemo Williamu Shakespearu. Ekskluzivno predvajanje Edvarda Drugega v nedeljo, 3. januarja, ob 20.00 na Youtube kanalu M Soseska omogoča Drama v sodelovanju z Mercatorjem, ki je sponzor sezone 2020/21.

Christopher Marlowe: Edvard Drugi / Na fotografiji: Janez Škof, Kristijan Muck, Valter Dragan, Gregor Baković in Boris Mihalj Foto: Tone Stojko – Fotografiju ustupio SNG Drama Ljubljana

Edvard Drugi je igra močnih dramskih situacij in silovita tragedija, ki snov zajema iz dramatičnosti časa elizabetinske Anglije. Na velikem odru Drame jo je po izvirniku (ne po Brechtovi priredbi) junija 2005 premierno predstavil režiser Diego de Brea, ki je bil tudi scenograf uprizoritve. Prevajalec je bil Srečko Fišer, dramaturginja Diana Koloini, kostumograf Alan Hranitelj, avtor glasbe Aldo Kumar, lektorica Tatjana Stanič, asistentka režiserja Ajda Valcl. V uprizoritvi, ki si jo domači in tuji kritiki in gledališki poznavalci opisovali kot vsebinsko in estetko presežno, so igrali Janez Škof, Marko Plantan, Matija Rozman, Saša Tabaković, Kristijan Muck, Marko Okorn, Boris Kos, Valter Dragan, Gregor Baković, Klemen Mauhler, Vojko Zidar, Boris Mihalj, Matej Puc, Blaž Valič, Alojz Svete, Silva Čušin in Nina Valič.

V elizabetinskem času je še veljalo, da je kralj zastopnik Boga na zemlji, njegovo telo sublimno, oblast pa nedeljiva od njegove besede. In zato je bilo nepredstavljivo, da bi kralj nehal biti kralj. A prav to se zgodi v Marlowovem Edvardu Drugem: kralj abdicira. Za svet, v katerem se igra dogaja, je to srhljiv dogodek, katastrofa, ki se zgodi kot posledica najhujših političnih konfliktov in se lahko razplete samo v novo katastrofo. Marlowov kralj Edvard (Janez Škof) ljubi Gavestona (Saša Tabaković) in to čustvo je tako silovito, da mu podredi sleherni politični račun in interes. Ne kraljica (Silva Čušin), osramočena zaradi moževega zavračanja, ne visoki in vplivni plemiči, ogorčeni, ker kralj protežira povzpetnika in “ničvredneža”, ga ne morejo odvrniti od čezmernega izkazova­nja naklonjenosti, ki ji je pripravljen podrediti vso državo. Splete se zarota. Po vojaških spopadih, intrigah in makiavelističnih spletkah, v katerih so zavezništva nestalna, prijateljstva in načela pa neštetokrat poteptana, se je kralj najprej prisiljen odpovedati Gavestonovi ljubezni in življenju, kmalu potem pa tudi kroni. Prizor Edvardove odpovedi kraljevskemu položaju in prizori trpljenja odstavljenega kralja, ki ga zaprejo v greznico in nečloveško mučijo vse do smrti, so središče te tragedije. Edvard Drugi je tragedija ekstremnih človeških položajev, ki protagoniste premetava od sublimnih višin absolutne oblasti do bede ničnosti, tragedija silovite in nemogoče (homo)erotične želje in strasti. Tragedija človeka, ki se ne podreja vladajočim družbenim in moralnim normam, ker je pač drugačen.

Odličnost uprizoritve ljubljanske Drame so na jubilejnem 40. Festivalu Borštnikovo srečanje (2005) potrdila kar štiri pomembna priznanja njenim ustvarjalcem: Janez Škof je prejel Borštnikovo nagrado za igro za vlogo Kralja Edvarda Drugega, Silva Čušin Borštnikovo nagrado za igro za vlogo Kraljice Izabele, Saša Tabaković Borštnikovo nagrado za mladega igralca za vlogo Gavestona in Diego de Brea Borštnikovo nagrado za estetski preboj, tudi za režijo Edvarda Drugega.

Uprizoritev Edvard Drugi je nanizala zavidljivo število ponovitev in tudi gostovala na številnih uglednih mednarodnih gledaliških festivalih. Med drugim v Beogradu na 39. festivalu BITEF (2005), na festivalu »Gledališka pokrajina Nova Evropa« v nemškem Müllheimu (2006), v Južni Ameriki na 15. Mednarodnem gledališkem festivalu v Santiagu de Chile (2008) in na 16. Mednarodnem gledališkem festivalu Plzen (2008) na Češkem.

Povezava za dostop do YouTube premiere bo objavljena na spletni strani www.drama.si najpozneje 48 ur pred ogledom. Posnetek bo aktiven le v času trajanja predstave.

YouTube kanal M Soseska

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook