Ker bo vztrajnost in neomajnost epidemije letos preprečila tudi tradicionalne decembrske predstave in praznična gledališka srečanja v živo, bo Drama občinstvu ponudila ogled silvestrske predstave od doma in ga z iskrivimi presenečenji poskušala čim bolj približati dosedanji izkušnji obiska gledališča na ta slavnostni večer. Igralke Iva Babić, Silva Čušin, Barbara Cerar, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran bodo na zadnji večer leta 2020 v živo odigrale uprizoritev Moj možodrsko priredbo zbirk kratkih zgodb Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas, ki je le nekaj dni pred oktobrskim zaprtjem gledališč, doživela uspešno premierno predstavitev na velikem odru. Silvestrska predstava, ki jo bodo z velikega odra Drame prenašale štiri visokoločljivostne kamere, se bo začela ob 20.00. Gostiteljica večera bo članica igralskega ansambla Drame Nina Valič.

Rumena Bužarovska: Moj mož / Na fotografiji: Iva Babić, Silva Čušin in Saša Pavček Foto: Peter Uhan ; Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana

Prodaja e-vstopnic po enotni ceni 11 evrov že poteka na naslovu drama.kupikarto.si. Nakupu bo sledil prejem 8-mestne številčne kode na elektronski naslov. Na silvestrski večer bo mogoče med 19.00 in 20.00 z vpisom te kode na spletni strani drama.kupikarto.si/vzivo vzpostaviti povezavo za ogled predstave v živo.

Nakup e-vstopnic

Uprizoritev Moj mož pripoveduje, diha, kriči in šepeta skozi intimne in hkrati surovo realistične pripovedi devetih vrhunskih igralk in močnih žensk. Avtorici odrske priredbe po zbirkah kratkih zgodb ene najvidnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske Moj mož in Nikamor ne grem sta režiserka Ivana Djilas in dramaturginja Ana Duša, ki je poskrbela tudi za prevod v slovenščino na podlagi srbskih izdaj zbirk. Teme, ki se jih v svojih delih loteva Bužarovska, in človeške lastnosti, na katere opozarja, so univerzalne – neiskrenost, pomanjkanje komunikacije, zavist in ljubosumje, patriarhalnost. Tako njena zbirka kratkih zgodb Moj mož ne spregovori o moških ali soprogih, temveč z značilno avtorsko pisavo spretno profilira sodobne ženske, slehernice, ki so ujete v spone različnih vsakdanjih odnosov še vedno globoko patriarhalnega sveta. Pri tem Bužarovska svojih literarnih protagonistk ne reducira na žrtve moških in družbe – predstavi jih tudi kot aktivne soudeleženke teh odnosov, v katerih njihova razmišljanja, odločitve in (ne)dejanja dajejo legitimnost obstoju družinskih in družbenih vzorcev, ki jih utesnjujejo. Ustvarja prostor, kjer so ženske vidne in slišane, pri čemer od njih ne zahteva, da nastopijo kot junakinje s socialnega dna ali bojevnice, temveč jim je dovoljeno biti vse, kar so tudi moški: grde, neumne, pokvarjene, pasivne, kompromisarske, zlagane, prizadete, zlobne, predsodkarske, patriarhalne, angažirane, pametne, hrabre, inferiorne, groteskne, posesivne.

Koreografinja uprizoritve in asistentka režije je bila Maša Kagao Knez, lektorica Klasja Kovačič, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač in oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook