Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka Vojnovićeve Jugoslavije, moje dežele v režiji Ivice Buljana (20. december 2020. ob 20.00)

Zadnje prednovoletno predvajanje v okviru Drame od doma je rezervirano za arhivski posnetek odmevne uprizoritve Jugoslavija, moja dežela, ki je bila premierno uprizorjena aprila 2015 na velikem odru SNG Drama Ljubljana. Ekskluzivno predvajanje Jugoslavije, moje dežele v nedeljo, 20. decembra, ob 20.00 na YouTube kanalu M Soseska omogoča Drama v sodelovanju z Mercatorjem, ki je sponzor sezone 2020/21.

Fotografiju ustupila SNG Drama

Dramatizacijo, ki jo je napisal avtor Goran Vojnović, je režiral Ivica Buljan. Štiriindvajsetčlanski ansambel uprizoritve so sestavljali igralci Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Zvone Hribar, Maja Končar, Saša Tabaković, Benjamin Krnetić, Jernej Šugman, Bojan Emeršič, Aljaž Jovanović, Marko Mandić, Nina Ivanišin, Zvezdana Mlakar, Uroš Fürst, Gregor Baković, Nina Valič, Iva Babić, Valter Dragan, Gaja Pöschl, Filip Ekart Babić, Lina Ekart Babić, Aleksander Cavazza in Črt Veselko ter harmonikarja Uroš Jezdić in Dejan Panić. Dramaturginja je bila Mojca Kranjc, veličastno scenografijo uprizoritve je zasnoval mednarodno priznani srbski scenograf Aleksandar Denić, kostumografinja je bila Ana Savić Gecan, skladatelj legendarni Darko Rundek (z Rundek Cargo Trio), ki je za uprizoritev uglasbil tudi Vojnovićevo pesem Izdan. Lektorica je bila Tatjana Stanič, oblikovalca luči Son:DA, asistent režiserja Robert Waltl, asistentka scenografa Ajda Primožič, asistent kostumografinje Andrej Vrhovnik, kondicijski trener Iztok Hodnik, svetovalka za srbščino Iva Babić, svetovalec za vojvodinščino Zoran Knežević, svetovalec za bosanščino Saša Tabaković. Jernej Šugman je prejel za vlogo Emirja Borštnikovo nagrado za igro, Nataša Barbara Gračner je bila tudi za vlogo Duše nagrajena z Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana, Ana Savić Gecan pa z Borštnikovo nagrado za kostumografijo. Uprizoritev je bila uvrščena v tekmovalni program 50. Festivala Borštnikovo srečanje (2015), gostovala je na 46. Tednu slovenske drame (2016) in v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu (2016).

V Jugoslaviji, moji deželi spremljamo zgodbo glavnega junaka Vladana Borojevića (Marko Mandić), ki pri tridesetih ugotovi, da je njegov oče Nedeljko (Matjaž Tribušon) še živ in da je osumljen vojnih zločinov. Vladan se odpravi na pot iskanja tako očeta kot resnice o lastni preteklosti in identiteti, vmes pa spozna tudi travme svojih sorodnikov in sorodnic, rojakov in rojakinj.

Tako Vojnovićev roman kot dramatizacija Jugoslavije, moje dežele soočata dve podobi Balkana. Eno, ki je zapisana v otroškem spominu, in drugo, ki se razprostira pred nezaslepljenimi očmi odraslega človeka. Nedvomno se lahko na odru ti dve podobi prepletata tako zelo različno, kolikor so neomejene razsežnosti odrskih resničnosti, in ravno v tem gledališkem razkošju se je skrival največji potencial za uprizoritev besedila. Gledališki oder namreč na najlepši možni način omogoča istočasnost različnih dogajanj, istočasnost spominskega in resničnega, preskakovanje iz enega v drugo in tudi zabrisovanje mej med njima.

Vladanovo iskanje vojnega zločinca generala Borojevića se povsem nerazvozljivo preplete z njegovimi spomini na očeta Nedeljka in pred gledalci se druga za drugo izrisujejo podobe dvojnosti njegovih notranjih doživljanj, podobe njegove razdvojenosti. Tako pa lahko morda pridemo še bližje bistvu problema našega soočanja z zločini, ki so jih v imenu ljudstva delali naši dobri očetje, bratje, strici, sosedje ali prijatelji. Uprizoritev Jugoslavija, moja dežela ni nostalgija, v njej ključno vlogo igrajo odnosi med liki in emotivnost, ki jo ustvarijo. Predstava ne želi razrešiti nikakršne uganke, temveč odpreti mnogo vprašanj, pomembnih za človeka. Režiser Ivica Buljan je zapisal, da »Jugoslavija v naslovu ni država, temveč nekakšna Atlantida, Fargo, imaginarna iluzija države. Sami pa moramo v sebi najti, kaj Jugoslavija pomeni za nas in kaj je ta Jugoslavija v nas«.

Povezava za dostop do YouTube premiere bo objavljena na spletni strani www.drama.si najpozneje 48 ur pred ogledom. Posnetek bo aktiven le v času trajanja predstave.

YouTube kanal M Soseska

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook