PREMIJERA U RIJEČKOM “ZAJCU”: “DEKAMERON” U DOBA COVIDA-19

Jedno od najznačajnijih djela svjetske knjževnosti, Boccacciov “Decameron”, bit će premijerno uprizoreno u utorak, 8. prosinca 2020. na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 19 sati. Predstavu Talijanske drame. u suradnji s Hrvatskom dramom, redateljski potpisuje Luciano Delprato, koji je ujedno i autor adaptacije.

Za razliku od izvornika, mjesto radnje nije Firenza već Rijeka, umjesto u doba kuge događa se u doba Covida-19, desetero mladih umjesto u seosku vilu od zaraze bježe u kazalište. a umjesto stotinu pričaju deset priča.  Na taj način Luciano Delprato je na ironičan način progovorio i o vremenu u kojem živimo i onome s čim se danas suočavamo.

Edi Ćelić, Mario Jovev, Mirko Soldano, Nikola Nedić, Jasmin Mekić ; Fotografiju ustupio HNK Ivan pl. Zajc – Foto Dražen Šokčević

“Iako sam se prema ovom velikom djelu, prije svega, odnosio s iznimnim poštovanjem, nastojao sam da adaptacija bude aktualna. Želio sam da to bude suvremeni dijalog s Boccacciovim Dekameronom“ , kaže autor adaptacije i redatelj Delprato. „Kao i kod „Kralja Edipa”, želio sam pokazati da ovo djelo doista jest klasik, da nije samo dio obavezne lektire ili djelo koje treba promatrati kao eksponat u muzeju gdje je povijest zamrznuta. Želim publici pokazati koliko je ovo djelo živo, koliko može biti i jednostavno, zanimljivo, tečno, zabavno, duhovito… Moj je cilj bio da „Dekameron” zasja punim sjajem.“

Podsjetimo, jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe (Argentina), redatelj, dramski pisac i pedagog rođen 1978., Luciano Delprato prošle je sezone u riječkom “Zajcu” postavio Sofoklovog “Kralja Edipa” u vlastitoj adaptaciji i režiji kao igrano-lutkarsku predstavu koja je oduševila i kritiku i publiku, a prema čijoj je odluci odnosno glasovima ova predstava dvostruko nagrađena, za najbolju predstavu Hrvatske drame i najbolju predstavu u cjelokupnoj produkciji riječkog HNK prošle sezone. Jednako kao i kod “Kralja Edipa”, Delprato ponovno nudi novo, aktualizirano čitanje klasične literature koje će na taj način, otkrivajući ono i danas živo pod slojevima povijesne prašine, lektirni naslov zasigurno približiti i mladoj publici.

U predstavi glume Aleksandar Cvjetković, Leonora Surian Popov, Bruno Nacinovich, Denis Brižić, Elena Brumini, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Mirko Soldano, Anton Plešić, Giulio Settimo, Andrea Tich, Stefano Surian, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Nikola Nedić i Mario Jovev. Autorski tim, uz Argentinca Delprata, čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreograf Michele Pastorini, oblikovatelj svjetla Robert Pavlić, autori glazbe Federico Rossignoli, Teodora Tommasi i Francesco Gulic te oblikovatelj zvuka Saša Predovan.

Predstava se može pogledati i na pretpremijernim izvedbama  4. i 5. prosinca 2020. Nakon premijerne izvedbe  8. prosinca 2020. bit će svečano dodijeljene nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Hrvatske i Talijanske drame, najbolje ostvarenu ulogu u mjuziklu kao i za najbolju predstavu cjelokupne produkcije riječkog HNK prošle kazališne sezone.

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]

Facebook