“Jedan od najsmionijih istraživača ljudske psihologije 20. stoljeća” prema riječima New York Timesa, Philip K. Dick iz generacije u generaciju kao da samo dobiva na aktualnosti i stječe nove poklonike. Među njima je i Emmanuel Carrère, žanrovski nedokučivi inovator francuske proze, čija knjiga o vizionarskom magu spekulativne fikcije, na pola puta između životopisa i romana, dokumentarnoga i sanjanoga, postavlja ista pitanja kao i Dickov raskošni opus: jesmo li živi ili mrtvi? Jesmo li stvarni, ili plod mašte? Čije mašte?

Carrère Dicka prati od traumatskoga gubitka sestre blizanke 1929. do samotnjačke smrti 1982. i živo dočarava duh toga nemirnog promatrača američke poratne nela­ gode, koji je standardnu građu znanstvene fantastike – paralelne svemire, zamršene vremenske petlje, masovnu obmanu i paranoju – pretočio u niz klasičnih djela o tjeskobi novodobnog čovjeka.

“Ovdje ćete naći svaki zavijutak Dickova uma, svaki mahniti umišljaj, svaki skok kroza zrcalo. Učinak je moćan.”
—James Parker, Boston Globe

“Carrère spaja činjenice i fikciju i stvara nov žanr u kojem se književna kritika i povi­ jest kulture stapaju s gorljivim nagađanjima rasna romanopisca.”
—Los Angeles Times Book Review

“Ovaj napeti životopis bogato razrađuje razmišljanja i osjećaje Philipa K. Dicka kao pisca i čovjeka. Carrèreova knjiga opčinjava. Malo me koji biograf tako duboko uvu­ kao u svijet svoje teme.”
—Carl Rollyson, New York Sun

Emmanuel Carrère (1957.) francuski je književnik, scenarist i filmski redatelj. Osvo­jio je neke od najprestižnijih francuskih književnih nagrada (Prix Femina, Prix Rena­ udot, Grand Prix de Littérature Henri Gal de l’Académie française), kao i nagradu za životno djelo Francuske nacionalne knjižnice 2018. Hrvatskim je čitateljima poznat po romanu ‘Zimovanje’ (SysPrint, 2003.) te prozama ‘Protivnik Božji’ (AGM, 2003.) i ‘Neki drugi životi’ (Algoritam, 2011.) u kojima osebujnim stilom spaja autobiografsko i auto­ fikcionalno, dokumentarističko i memorijalističko pismo.

Ursula Burger rođena je 1976. u Zagrebu. Diplomirala je francuski jezik s književnošću i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te magistrirala Europske studije. Radi kao književna prevoditeljica i urednica. Članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca i hrvatskog Centra PEN­a. S francuskog je, između ostalih, prevela djela Isabelle Jarry, Erica Fayea, Samuela Becketta, Assie Djebar, Chri­stiana Ostera, Sylvaina Prudhommea, Emmanuelle Pagano, Tzvetana Todorova i Marguerite Duras. Godine 2015., u suradnji s DHKP­-om i Francuskim institutom u Zagrebu, s grupom kolegica osnovala je Translab za francuski – laboratorij za književno prevođenje s francuskog jezika, a 2018. godine, s kolegicom Anom Badurinom pokrenula je projekt Književni prevoditelj u vašem kvartu.

Informacije o knjizi:

Emmanuel Carrère
Ja sam živ a vi ste mrtvi

S francuskoga prevela Ursula Burger
336 str
Meki uvez s klapnama
Cijena 139 kn

[izvor informacije Vuković & Runjić]