Drama od doma: predvajanje arhivskega posnetka uprizoritve Ponorela lokomotiva, 1. novembra 2020. ob 20.00 na YouTube kanalu M Soseska

V sezoni 2020/21 nadaljujemo s projektom Drama od doma. Od novembra do januarja bomo tako v sodelovanju s podjetjem Mercator, ki je sponzor letošnje sezone, na YouTube kanalu M Soseska vsako prvo in tretjo nedeljo v mesecu predvajali arhivske posnetke vrhunskih uprizoritev SNG Drama Ljubljana. S predvajanjem na prvi novembrski večer bo na YouTube kanalu M Soseska ponovno zaživela odmevna uprizoritev Ponorela lokomotiva poljskega pisatelja, slikarja in filozofa Stanisława Ignacyja Witkiewicza, ki velja za enega najkompleksnejših avtorjev poljske in svetovne avantgarde. Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija je bila v Mali drami premierno uprizorjena septembra 2012. Prejela je številne pomembne domače nagrade in priznanja, med drugim tudi veliko nagrado Borštnikovega srečanja, ter gostovala na mnogih uglednih mednarodnih gledaliških festivalih vse od Finske do Južne Koreje. Vrhunski igralski ansambel so sestavljali Janez Škof, Aljaž Jovanović, Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik in Nino Raffanelli. Igro Ponorela lokomotiva je prevedla priznana dramaturginja SNG Drama Ljubljana Darja Dominkuš, ki je za obsežen opus prevodov iz poljskega v slovenski jezik prejela številne nagrade, med drugim Nagrado Stanisława Ignacyja Witkiewicza (2015) in Nagrado poljskega Združenja avtorjev ZAiKS za prevode poljske literature v slovenščino (2017). Dramaturginja prve slovenske uprizoritve je bila Eva Kraševec, skladatelj Branko Rožman, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek, oblikovalec luči Pascal Mérat, lektorica Tatjana Stanič in asistentka režiserja Eva Kokalj.

Fotografiju ustupila SNG Drama Ljubljana – Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana – Na fotografiji Tina Vrbnjak, Zvone Hribar, Aljaž Jovanović in Nina Ivanišin

Strojevodja in kurjač, ki ju žene nenavadna in skrivnostna strast, skleneta, da bosta z nezaslišano hitrostjo pognala svojo parno lokomotivo čez vse razumne omejitve, postaje in signale. Rada bi doživela vznemirljivi vrhunec hitrosti in zanosa in videla, kako je na drugi strani. Izkaže pa se, da nista navadna železničarja, temveč razvpita zločinca, ki sta se izmaknila roki pravice. Njun nevarni eksperiment pokvarijo potniki, ki bi radi ustavili drveči vlak. Tako se nori poskus izkusiti katastrofo metafizičnih dimenzij sprevrže v »navadno« železniško nesrečo. Ponorela lokomotiva na nevsakdanji in izjemno duhovit način povzema umetniška in filozofska iskanja avtorja Stanisława Ignacyja Witkiewicza.

»V uprizoritvi Ponorele lokomotive se sicer nahajamo na Witkacyjevi parni lokomotivi, a gre za metaforo gledališča in življenja, za katero se zdi, da slabih sto let po Witkacyju ponovno izgublja svojo vznemirljivo srž. Na lokomotivo vstopimo tik pred zagonom. Kurjač Mikołay Wojtaszek in strojevodja Zygfried Tengier se pred odhodom poslavljata od zaročenke Julie in žene Zofie. Ponorela lokomotiva se morda začenja kot dramska predstava v slogu psihološkega realizma, ki uprizarja subtilne odnose, iz katerih vsake toliko udarjajo nabrušene replike. Prikazuje nam sliko ujetega, nepristnega življenja, hkrati pa tudi podobo gledališča, v katerem nezadržno narašča napetost, ki jo Ponorela lokomotiva mora sprostiti, da bi lahko razvila svoj metafizični potencial,« je v gledališkem listu uprizoritve zapisala njegova urednica in dramaturginja uprizoritve Eva Kraševec.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]

Facebook