Nagrada Fran Galović za Evelinu Rudan

Na 27. Galovićevim jesenima Nagrada Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta pripala je Evelini Rudan za knjigu pjesama ‘Smiljko i ja si mahnemo’ (Fraktura, 2020., urednik Roman Simić). Nagrada je Evelini Rudan dodijeljena na središnjoj svečanosti 24. listopada 2020. u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici.

Između 63 knjige pristigle na ovogodišnji natječaj prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Julijana Matanović i Matija Ivačić odabralo je deset finalista. O pobjedniku su uz glasove povjerenstva odlučili i čitatelji javnim glasanjem preko interneta te u knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu i Virju.

Prema riječima povjerenstva, knjizi ‘Smiljko i ja si mahnemo’ Eveline Rudan Nagrada Fran Galović pripala je “zbog istovremene identitetske usidrenosti i otvorenosti, ali i iskazne spontanosti i originalnosti, kojom i rječničke definicije postaju zabavno štivo, a cijela knjiga dobiva nenametljivu dozu igrivosti i ludičnosti, kao i zbog stvarateljske suverenosti kojom se priča pretapa u poeziju i obrnuto, kao što se i prošlost pretapa u sadašnjost, ali i književnost u život te zbilja u imaginaciju”.

Nagrada Zvonko Milković za Moniku Herceg

Nagradu Zvonko Milković 2020., koju ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović” dodjeljuju za najbolju zbirku pjesama intimističke i/ili zavičajne tematike, dobila je Monika Herceg za knjigu ‘Vrijeme prije jezika’ (Fraktura, 2020.; urednici Roman Simić i Mateja Jurčević). Na prošlogodišnjem, prvom po redu natječaju za Nagradu Zvonko Milković nagrađena je zbirka ‘Zvijezde, davna lica spašenih’ Davora Šalata, također objavljena u izdanju Frakture.

Ove godine na natječaj su pristigle 22 knjige, a povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Lada Žigo i Ernest Fišer u uži je izbor uz zbirku Monike Herceg uvrstilo još i knjige ‘Havana blues’ Tomislava Marijana Bilosnića i ‘Smiljko i ja si mahnemo’ Eveline Rudan. Nagrada koja ime nosi po istaknutom varaždinskom pjesniku uručena je Moniki Herceg na svečanoj dodjeli 22. listopada 2020. u Gradskoj knjižnici i čitaonici ”Metel Ožegović” u Varaždinu.

U ime prosudbenog povjerenstva njegov predsjednik Mario Kolar u obrazloženju je napisao: “Nagrađena zbirka pjesama (…) nastoji svijet oko sebe sagledati lakoćom ptice, nježnošću tišine i mekoćom ljubavi. Pokušaj je to ustvari da se pjesnički definira što je to ljubav, unatoč svjesnosti da to nije moguće, zato što ljubav nije dosegljiva jezikom, štoviše, jezik zamućuje i gotovo onemogućuje njezino spoznavanje – jer, bez jezika ljubav bi jednostavno bila ljubav, a ovako je pojam, ideja. (…)”

[izvor informacije Fraktura]

Facebook