Ava
Ava (2020.)
Redatelj: Tate Taylor
Glumci: Jessica Chastain, Geena Davis, Colin Farrell, John Malkovich
Žanr: akcija
Trajanje: 97 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Ava je ubojica koja radi za vladinu organizaciju koja putuje svijetom i izvršava ubojstva. Kada posao koji obavlja krene po zlu, morat će se boriti za vlastiti život. Akcijski triler redatelja Tatea Taylora i scenarista Matthewa Newtona sa Jessicom Chastain i Colinom Farrellom u glavnim ulogama.

Ava – MovieInsider
Ava – IMDb


Soba želja
The Room (2019.)
Redatelj: Christian Volckman
Glumci: Olga Kurylenko, Kevin Janssens, Joshua Wilson
Žanr: drama, misterij, SF
Trajanje: 100 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Kate i Matt mladi su njujorški par u svojim tridesetima. On je ilustrator i crtač stripova, a ona je zasićena poslom u velikom odvjetničkom uredu. U potrazi za autentičnijim i zdravijim životom, napuštaju grad i useljavaju se u staru kuću u New Hampshireu. Ubrzo tamo otkrivaju tajnu skrivenu sobu koja ima izvanrednu moć da materijalizira sve što požele. Poput djece u trgovini slatkiša, oni provode dane i noći prepuštajući se svakoj svojoj želji za materijalnim. A onda jednog dana požele dijete … malenog dječaka. Ispod prividnog stanja blaženstva, sretni par vrebaju mračne sile i neke od tih ostvarenih želja mogu imati strašne posljedice: sve materijalne kreacije prostorije ne mogu napustiti kuću bez da se troše. Soba bi tako mogla pretvoriti njihov san u najgoru noćnu moru. Glumica i model Olga Kurylenko, najpoznatija po ulozi Bondove djevojke u filmu ‘Zrno utjehe’, u ovoj Sci-Fi drami glumi majku kojoj se ostvaruje svaka materijalna želja, ali sve što ona želi je dijete koje je izgubila.

Soba želja – Cineuropa
The Room – IMDb


Mare
Mare (2020.)
Redatelj: Andrea Štaka
Glumci: Marija Škaričić, Goran Navojec, Mateusz Kościukiewicz, Gabrijel Vidak, Karmela Vidak, Marin Vidak, Mirjana Karanović ,Zdenko Jelčić, Ivana Roščić, Vesna Stilinović, Nikša Butijer
Žanr: drama
Trajanje: 84 minuta
Država: Švicarska, Hrvatska

Sadržaj:
Mare nikada nije letjela, iako živi tik do aerodroma sa suprugom i njihovo troje tinejdžerske djece. Voli svoju obitelj, brine se za njih, ali ponekad se gotovo osjeća kao stranac u vlastitom domu. Tko su ti ljudi s kojima živi? Mare se zatekne kako promatra zrakoplove iznad sebe, čezne za promjenom i nepoznatim. Kad se jednog dana mladić useli u susjednu kuću, ona stavlja svoj život na kušnju.

Mare – HAVC
Mare – IMDb


Mater
Mater (2019.)
Redatelj: Jure Pavlović
Glumci: Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Anka Vučković, Vera Zima, Jasminka Vrdoljak, Berislav Šušnjar, Dušan Todorović, Vinko Vuković Liska
Žanr: drama
Trajanje: 93 minuta
Država: Hrvatska, Srbija, Francuska, Bosna i Hercegovina

Sadržaj:
Nakon niza godina provedenih u Njemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci koja je na umoru. Majka, čak i prikovana za krevet, zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njezinoj blizini. Kako dani prolaze, majka i kći zapleću se u mrežu zamjeranja, od kojih je Jasna očajnički pokušavala pobjeći. Hoće li se uspjeti suprotstaviti majci ili će konačno nestati pod njezinim teškim zagrljajem? Film je prikazan na 67. Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio 3 Zlatne arene od kojih i onu za najbolju žensku ulogu.

Mater – Havc
Mater – IMDb


O beskraju
Om det oändliga (2019.)
Redatelj: Roy Andersson
Glumci: Martin Serner, Jessica Louthander, Tatiana Delaunay
Žanr: drama, misterij, SF
Trajanje: 78 minuta
Država: Švedska, Njemačka, Norveška, Francuska

Sadržaj:
Novo ostvarenje kultnog švedskog redatelja Roya Anderssona melankolično je humoristični kaleidoskop priča o ljepoti, okrutnosti i banalnosti postojanja. Pripovjedač po uzoru na Šeherezadu vodi nas snovitim krajolikom napučenim usamljenim dušama u potrazi za iskrenim međuljudskim kontaktom. ‘O beskraju’ je prvo Anderssonovo ostvarenje otkako je filmom ‘Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju’ (ZFF 2014.) završio svoju nagrađivanu trilogiju o življenju (Pjesme s drugog kata, Vi živući). Film je premijerno prikazan u Veneciji gdje je nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju.

O beskraju – ZFF
Om det oändliga – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]

Facebook