Riječki HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s kazalištem „Luda kuća“ iz Zagreba pokreće novi programski ciklus za sve ljubitelje komedije i smijeha pod nazivom „HA HA HNK! – Hit komedije nedjeljom u Zajcu“. „Luda kuća“ nezavisno je kazalište čiji su osnivači Rene Bitorajac i Branko Đurić Đuro, a koje je u kratkom periodu postalo konkurentno, priznato i od publike iznimno prihvaćeno, toliko da se za njihove predstave i u Zagrebu i na gostovanjima uvijek traži karta više.

Fotografiju ustupio HNK Ivan pl. Zajc

Program u „Zajcu“  otvara predstava „Joj, Hrvati!“ autora i redatelja Ivana Đuričića, hit cabaret o hrvatskoj povijesti i budućnosti, u nedjelju, 18. listopada 2020. s početkom u 19.00 sati. Kako je izgledao dolazak Hrvata, kako je protekao susret gradonačelnika i Nikole Tesle, kako je Zajc pisao operu „Nikola Šubić Zrinjski“, ima li istine u uzrečici da je povijest učiteljica života, te što će se dogoditi s Hrvatima za 250 godina? Odgovor ćete pronaći u ovom šaljivom cabaretu koji na zabavan i duhovit način vodi publiku na neočekivano putovanje u hrvatsku budućnost evocirajući hrvatsku prošlost. Igraju Ivan Đuričić, Judita Franković Brdar, Peđa Gvozdić, Tana Mažuranić i Paola Slavica

Urnebesni cabaret „Joj, Hrvati!“ prati događaje iz hrvatske prošlosti od stoljeća sedmog do specifične točke u budućnosti, ali obrađene tako da više govore o nama danas nego o samim povijesnim trenucima iz kojih su izvađeni. Takvo igranje s poviješću publiku nasmijava, ali istovremeno potiče na refleksiju o tome gdje smo kao društvo u razvoju, kakvi smo i kakvi bismo željeli biti. Autori se stereotipima igraju do kraja u sadržaju i formi, pa tako publika u ovom cabaretu dobiva sve ono što Hrvati „najviše vole“ – glazbu, prelijepe pripadnice ljepšeg spola i evociranje slavne hrvatske prošlosti u kojoj susreće prve Hrvate Muhla i Bugu, Matiju Gupca, Ivana pl. Zajca, Nikolu Teslu, prvog hrvatskog predsjednika i niz drugih poznatih likova. Žanrovski šarena glazba Marija Mirkovića, bogati kostimi Elvire Ulip, vješta i efektna koreografija Ide Jolić i kreativno oblikovanje rasvjete Sandra Petrića nadopunili su tekst i režiju Ivana Đuričića u pitku i zabavnu predstavu koja nas nasmijava, ali i pomiče perspektivu pogleda na svakodnevne društvene teme kao i hrvatski hrvatski mentalitet u cjelini. Uz lude songove i sve ostalo što cabaret zahtijeva, uputite se na putovanje od stoljeća sedmog do daleke budućnosti. Joj, Hrvati! Ležerno, duhovito i poučno strahovito!

U nastavku ciklusa tijekom sljedeća tri mjeseca, Riječani će moći vidjeti i druge uspješnice „Lude kuće“ poput „Ništa ljubav, samo seks“, „Potpuni stranci“, „Samo preko njega mrtvog“.

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]

Facebook