Rim, dan uoči dolaska Moamara Gaddafija u službeni posjet Silviju Berlusconiju. Kći starog partizana Attilija Profetija, Ilaria, pred svojim vratima zatječe Afrikanca koji dobro govori talijanski. Mladić tvrdi da je prošao migrantskom rutom kroz Libiju i preko Sredozemnog mora u potrazi za svojim djedom, Attilijom. I stvarno, na njegovoj osobnoj iskaznici prezime je Attilaprofeti. Zapanjena Ilaria ne može oca pitati za razjašnjenje jer on boluje od demencije, pa odluči rekonstruirati njegov život u Mussolinijevo doba. Uz pomoć svojeg tajnog ljubavnika, zastupnika Forza Italije u parlamentu, dolazi do spoznaja koje u potpunosti mijenjaju povijest njezine obitelji.

U svojem trećem romanu ‘Prava krv’ Francesca Melandri ponovno na izvanredan način kombinira talijansku povijest, obiteljsku sagu i svakodnevni život svojih likova. Istodobno očaravajuće i angažirano, uzbudljivo i smirujuće, a nedvojbeno sjajno napisano da se pročita u dahu.

“Francesca Melandri pripovijeda priče koje zahvaćaju u prošlost sa zadivljujućom suvremenošću.”
– Valeria Parrella, Grazia

“Nitko neće ostati razočaran, a kraj nosi puno iznenađenja.”
– Elle

“Najnoviji roman Francesce Melandri Prava krv privlači nam pozornost na uznemirujuću stvarnost – pitanja izbjeglica i migracija – pomoću iskričave pluralnosti glasova i pripovjedačkih stilova.”
– La Stampa

“Knjiga natopljena pričama, osjećajima, strastima, ljutnjama, melankolijama, slabostima i sjećanjima, koja vas oplemenjuje do zadnje riječi.”
– The Huffington Post

“Nakon Elene Ferrante Francesca Melandri novo je književno čudo iz Italije. Poetski i točan opis života te zemlje i društva u 20. stoljeću.”
– Neue Zürcher Zeitung

Francesca Melandri rođena je u Rimu 1964. Autorica je scenarija, dokumentarnih filmova i romana. Prvi roman ‘Eva spava’ (Eva dorme), objavljen 2010., čitatelji i kritika dočekali su pohvalama. Preveden je na više jezika, a osvojio je i brojne nagrade, uključujući i onu časopisa Elle za najbolji roman 2011. U svom drugom romanu ‘Viši od mora’ (Più alto del mare, 2012.), objavljenom na hrvatskom 2014., Melandri stvara iznimne psihološke portrete baveći se intimnom tragedijom onih čiji su bližnji u zatvoru. Ovaj roman također je osvojio više nagrada: Premio letterario nazionale Rapallo Carige 2012., Premio letterario Isola d’Elba-Raffaello Brignetti, Premio Stresa di Narrativa 2012. i Premio Letterario Città di Rieti – Centro d’Italia. Njezin treći roman, ‘Prava krv’ (Sangue giusto), objavljen je 2017. i bio je nominiran za Premio Strega. Romani Francesce Melandri zasad su prevedeni na engleski, francuski, njemački, nizozemski, ruski i hrvatski.

Informacije o knjizi:

Francesca Melandri
Prava krv

Datum izdanja: kolovoz 2020.
Jezik izvornika: talijanski
Prijevod: Ana Badurina
Broj stranica: 485
ISBN: 978-953358237-5
Naslov izvornika: Sangue giusto
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 225 mm
Težina: 690 g
Cijena: 179,00 kn

[izvor informacije Fraktura]