Glavnu festivalsku nagradu osvojili su Ilya Povolotskiy u međunarodnoj konkurenciji te Radu Ciorniciuc u regionalnoj konkurenciji, dok je u istoj kategoriji posebno priznanje osvojio hrvatski redatelj Đuro Gavran za film Jedna od nas

Zagreb, 10. listopada – U subotu, 10. listopada s početkom u 20 sati, online prijenosom dodjele nagrada zaključeno je ovogodišnje, posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Tijekom sedam festivalskih dana publika je u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu imala priliku pogledati pedesetak dokumentaraca, uz susret s filmovima i autorima, na sigurnoj distanci i uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera. U posebnoj emisiji uživo, koju je na platformi R+ vodio Robert Zuber, proglašeni su ovogodišnji festivalski laureati.

Pjena – Fotografiju ustupio ZagrebDox

O programu međunarodne konkurencije odlučivao je žiri čiji su članovi nagrađivani hrvatski dokumentarist Goran Dević, slovenska redateljica, producentica, predavačica, umjetnička direktorica i selektorica Makedoxa, Petra Seliškar, te češka redaeljica i fotografkinja Anna Kryvenko. Glavnu festivalsku nagradu, Veliki pečat, osvojio je film Pjena Ilyje Povolotskog. „U selekciji od 17 filmova žiri je zamijetio minimalistički filmski portret izolirane zajednice u tradiciji neposrednog filma. Redatelj je uspio otkriti mjesto i njegovu prošlost u današnjim prizorima Murmanska“, istaknuo je žiri. Posebno priznanje u istoj je kategoriji dodijeljeno filmu Uzorno vladanje Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, uz sljedeće obrazloženje: „Za izuzetan i dramatičan osobni pristup opraštanju, kolektivnoj osveti i sustavnom kažnjavanju koji pretvara priču iz stvarnog života u filmsku meditaciju. Ovaj film pomaže nam da shvatimo logiku zatvorskog sustava, ali i ljude koji kroz njega prolaze, njihove živote, obitelji i priče. I sam režiser suočava se s nekim problemima sustava te mora pronaći način kako da se pomiri s njime.“

Hrvatski novinar i urednik Dean Šoša, talijanska scenografkinja i redateljica Valentina Primavera te filmska producentica i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu Nicoletta Romeo članovi su ovogodišnjeg regionalnog žirija koji je Veliki pečat dodijelio filmu Naš dom u divljini Radua Ciorniciuca. „Trezven portret nevolja potlačene klase bez ikakva uljepšavanja, retorike ili moralnog osuđivanja, prateći teško i intimno putovanje velike rumunjske obitelji iz divljine dunavske delte u veliki grad, iz idiličnog prirodnog krajolika u civilizaciju i mogućnost bolje budućnosti, bar za mlađe generacije“, ustvrdio je žiri. Posebno priznanje osvojio je hrvatski film Jedna od nas Đure Gavrana. „Narativan dokumentarac snimljen empatičnom bliskošću s protagonistima, skupinom prijatelja čija 15. godišnjica mature predstavlja brutalno otkriće, trenutak sazrijevanja između nove spoznaje o čudovištima iz prošlosti i novog, mudrijeg pogleda na život“, stoji u obrazloženju žirija.

Na ZagrebDoxu dodjeljuje se i Mali pečat, nagrada autoru/ici do 35 godina starosti. O laureatima ove nagrade odlučivao je Mladi žiri, koji su ove godine činili nizozemski redatelj i producent John Appel, beogradska montažerka, redateljica i scenaristica Jelena Maksimović te direktor Festivala mediteranskog filma Split i predsjednik Kino mreže, Alen Munitić. Mali pečat ove je godine otišao u ruke Radua Ciorniciuca, redatelja filma Naš dom u divljini, i to „za snažan redateljski debi koji otvara vrijedna pitanja o modernom svijetu i govori na jedinstven, uvjerljiv i emotivan način o obitelji koja se mora odreći doma u divljini te ući u društvo“, prema riječima žirija. Posebno priznanje u ovoj je kategoriji dodijeljeno Ilyji Povolotskom, redatelju filma Pjena, „za izniman filmski jezik koji nas približava ljudima i njihovoj svakodnevnoj borbi na obali Barentsova mora“.

Uz službene festivalske nagrade, Veliki i Mali pečat, na ZagrebDoxu se dodjeljuje i nekoliko posebnih nagrada. Nagradu Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelili su mađarska redateljica Dorottya Zurbó, riječka aktivistkinja i voditeljica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter Marinella Matejčić, te aktivist s višedesetljetnim iskustvom djelovanja u organizacijama civilnog društva Mladen Majetić, a nagrada je pripala filmu Odvjetnica Rachel Leah Jones i Philippea Bellaichea. „Film koji prikazuje lica i glasove pravde u militariziranom izraelskom društvu koje ugnjetava diskriminirane Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali zaslužuje nagradu Movies That Matter žirija ne samo zato što majstorski pruža uvid u unutarnju borbu protagonistice te rizike koje ona i njezina obitelj preuzimaju zbog njezine predanosti pravdi, ali i zbog fokusiranja na višedesetljetnu ustrajnost na maloj, ali važnoj klici ljudskosti i empatije prema Palestincima u militantnom izraelskom društvu“, istaknuo je žiri. U istoj je kategoriji dodijeljena su i dva posebna priznanja: filmu Euforija postojanja redateljice Réka Szabó te filmu Sjene bez sunca iranskog redatelja Mehrdada Oskoueija.

Nagrada Mojoj generaciji, koju autoru svoje generacije dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, pripala je američkom oskarovcu Alexu Gibneyju, čiji je novi film Građanin K prikazan u sklopu programa The Best of the Rest. „Ovogodišnji dobitnik Nagrade Mojoj generaciji je oskarovac i višestruki dobitnik nagrade Emmy, Alex Gibney, za film Građanin K, ali i za čitav svoj, doista značajan, dokumentaristički opus. Građanin K, njegov posljednji film iz 2019., tematizira slučaj Mihaila Khodorkovskog, jednog od najbogatijih ruskih oligarha, političkog protivnika Vladimira Putina, višegodišnjeg zatvorenika i disidenta. No, mnogo više od same biografije, ovaj film govori o kompleksnim procesima koji su obilježili stvaranje post-sovjetske Rusije, ali i novih globalnih geopolitičkih odnosa. Došavši iz svijeta medija, Gibney u svojim filmovima, od kojih su mnogi prikazani i na ZagrebDoxu, beskompromisno progovara o temama koje zanimaju široki spektar gledatelja, baveći se društvenim fenomenima i osobnim sudbinama koje su obilježili vrijeme u kojem živimo“, stoji u obrazloženju Nenada Puhovskog.

Nagrada međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, o kojoj su odlučivali makedonski filmski kritičar, publicist i programski direktor Međunarodnog filmskog festivala Kinenova Igor Angjelkov, hrvatska filmska kritičarka Marijana Jakovljević te latvijska filmska kritičarka Zane Balčus, dodijeljena je filmu Naš dom u divljini Radua Ciorniciuca. „Za film koji se bavi nizom tema suvremenog društva: koji način života odabrati, koje mjesto zvati domom te kako se prilagoditi novim okolnostima. Istražujući te teme, autori ostavljaju otvoren prostor publici za promišljanje i vlastito mišljenje. Iz dugog promatračkog procesa predstavljena nam je snažna priča koja nas uvlači u živote protagonista i omoguće nam da prisustvujemo ključnim trenucima, pojačavajući time emotivnu povezanost“, istaknuo je žiri.

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox započelo je 4. listopada, a program je uključio pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Uz natjecateljski program, podijeljen u kategorije međunarodne i regionalne konkurencije, u programu The Best of the Rest prikazano je dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa, a osim toga, ZagrebDox uključio je i dva retrospektivna programa: online retrospektivu filmova nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker te autorsku večer posvećenu renomiranom domaćem dokumentaristu Goranu Deviću.

Pobjedničke filmove ovogodišnjeg ZagrebDoxa publika će imati prilike pogledati i u nedjelju, 11. listopada, u dvorani Kina SC, u sklopu programa The Best of the Fest. Cijena paketa ulaznica za svih šest projekcija iznosi 70 kuna, a za pojedinačnu projekciju cijena ulaznice iznosi 20 kuna. Dobitnik HT nagrade publike, koja se dodjeljuje najboljem filmu po izboru gledatelja, bit će objavljen u nedjelju, 11. listopada, u prijepodnevnim satima.


POSEBNO IZDANJE ZAGREBDOXA
NAGRADE
______________________________________________________________________________

MEĐUNARODNA KONKURENCIJA
MEĐUNARODNI ŽIRI
Goran Dević
Petra Seliškar
Anna Kryvenko

VELIKI PEČAT
PJENA / FROTH
Ilya Povolotsky
Rusija / Katar

U selekciji od 17 filmova žiri je zamijetio minimalistički filmski portret izolirane zajednice u tradiciji neposrednog filma. Režiser je uspio otkriti mjesto i njegovu prošlost u današnjim prizorima Murmanska. Žiri je bez oklijevanja dodijelio Veliki pečat za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji filmu ‘Pjena’ Ilje Povolockog.

POSEBNO PRIZNANJE
UZORNO VLADANJE / EXEMPLARY BEHAVIOUR
Audrius Mickevičius, Nerijus Milerius
Litva / Bugarska / Slovenija / Italija

Za izuzetan i dramatičan osobni pristup opraštanju, kolektivnoj osveti i sustavnom kažnjavanju koji pretvara priču iz stvarnog života u filmsku meditaciju. Ovaj film pomaže nam da shvatimo logiku zatvorskog sustava, ali i ljude koji kroz njega prolaze, njihove živote, obitelji i priče. I sam režiser suočava se s nekim problemima sustava te mora pronaći način kako da se pomiri s njime.

_____________________________________________________________________________

REGIONALNA KONKURENCIJA
REGIONALNI ŽIRI
Dean Šoša
Valentina Primavera
Nicoletta Romeo

VELIKI PEČAT
NAŠ DOM U DIVLJINI / ACASĂ, MY HOME
Radu Ciorniciuc
Romania / Finland / Germany

Trezven portret nevolja potlačene klase bez ikakva uljepšavanja, retorike ili moralnog osuđivanja, prateći teško i intimno putovanje velike rumunjske obitelji iz divljine dunavske delte u veliki grad, iz idiličnog prirodnog krajolika u civilizaciju i mogućnost bolje budućnosti, bar za mlađe generacije.

POSEBNO PRIZNANJE
JEDNA OD NAS / ONE OF US
Đuro Gavran
Hrvatska

Narativan dokumentarac snimljen empatičnom bliskošću s protagonistima, skupinom prijatelja čija 15. godišnjica mature predstavlja brutalno otkriće, trenutak sazrijevanja između nove spoznaje o čudovištima iz prošlosti i novog, mudrijeg pogleda na život.

______________________________________________________________________________

MLADI ŽIRI
John Appel
Jelena Maksimović
Alen Munitić

MALI PEČAT
Najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina
NAŠ DOM U DIVLJINI / ACASĂ, MY HOME
Radu Ciorniciuc
Romania / Finland / Germany

Za snažan redateljski debi koji otvara vrijedna pitanja o modernom svijetu i govori na jedinstven, uvjerljiv i emotivan način o obitelji koja se mora odreći doma u divljini te ući u društvo, nagradu u ovoj kategoriji osvaja redatelj Radu Ciorniciuc za ‘Naš dom u divljini’.

POSEBNO PRIZNANJE
PJENA / FROTH
Ilya Povolotsky
Rusija / Katar

Za izniman filmski jezik koji nas približava ljudima i njihovoj svakodnevnoj borbi na obali Barentsova mora žiri je odlučio dodijeliti posebno priznanje filmu ‘Pjena’, prvom dugometražnom filmu Ilje Povolockog.

______________________________________________________________________________

ŽIRI MOVIES THAT MATTER
Dorrotya Zurbó
Marinella Matejčić
Mladen Majetić

NAGRADA MOVIES THAT MATTER
Film koji na najbolji način promiče ljudska prava
ODVJETNICA / ADVOCATE
Rachel Leah Jones, Philippe Bellaiche
Izrael / Kanada / Švicarska

Film koji prikazuje lica i glasove pravde u militariziranom izraelskom društvu koje ugnjetava diskriminirane Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali zaslužuje nagradu Movies That Matter žirija ne samo zato što majstorski pruža uvid u unutarnju borbu protagonistice te rizike koje ona i njezina obitelj preuzimaju zbog njezine predanosti pravdi, ali i zbog fokusiranja na višedesetljetnu ustrajnost na maloj, ali važnoj klici ljudskosti i empatije prema Palestincima u militantnom izraelskom društvu.

POSEBNO PRIZNANJE
EUFORIJA POSTOJANJA / THE EUPHORIA OF BEING
Réka Szabó
Mađarska

Poetski dokumentarac koji nam pruža uvid u unutarnju snagu Židovke koja je prije 75 godina preživjela grozotu nacističkih logora smrti te u njezinu potragu za duševnim mirom kroz proces cijeljenja suočavanjem s prošlošću na osobnoj razini. Film nas majstorski vodi kroz njezina sjećanja na 2. svjetski rat, bolne gubitke i razorno osobno iskustvo koje nije važno samo na osobnoj razini, nego i za sve Židove. Film je važan jer predstavlja nadu da ugnjetavane žrtve mogu zacijeliti. Film zaslužuje posebno priznanje Movies That Matter žirija i isprepliće se s pobjedničkim filmom podučavajući nas o golemom naporu koji kao čovječanstvo trebamo uložiti u zacjeljivanje rana ugnjetavanih žrtava na društvenoj i osobnoj razini.

POSEBNO PRIZNANJE
SJENE BEZ SUNCA / SUNLESS SHADOWS
Mehrdad Oskouei
Iran / Norveška

Okrutna stvarnost žrtve nasilja u obitelji koja pronalazi izlaz iz viktimizacije tako što ubije
vlastita oca glavni je fokus filma koji zaslužuje drugo posebno priznanje žirija Movies That Matter. Kreativno filmsko preispitivanje savjesti žrtava i tinejdžerica osuđenih na smrt te njihovih majki zatvorenih u današnjem Iranu čine ovaj film tužnim, ali i izuzetnim. Unatoč tomu što su protagonistice tinejdžerice u teokratskom Iranu, viktimizacija kojoj su podvrgnute univerzalna je za sve žrtve obiteljskog nasilja, a autor nam pruža priliku da preispitamo svoje moralne granice i empatiju na ovom putovanju finim nijansama svakodnevnog života zatvorenica.

______________________________________________________________________________

NAGRADA MOJOJ GENERACIJI
Dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski filmu autora svoje generacije

GRAĐANIN K / CITIZEN K
Alex Gibney
Velika Britanija / SAD

Ovogodišnji dobitnik Nagrade Mojoj generaciji je oskarovac i višestruki dobitnik nagrade Emmy, Alex Gibney za film ‘Građanin K’, ali i za čitav svoj, doista značajan, dokumentaristički opus.
‘Građanin K’, njegov posljednji film iz 2019, tematizira slučaj Mihaila Khodorkovskog, jednog od najbogatijih ruskih oligarha, političkog protivnika Vladimira Putina, višegodišnjeg zatvorenika i disidenta. No, mnogo više od same biografije, ovaj film govori o kompleksnim procesima koji su obilježili stvaranje post-sovjetske Rusije, ali i novih globalnih geopolitičkih odnosa. Došavši iz svijeta medija, Gibney u svojim filmovima, od kojih su mnogi prikazani i na ZagrebDoxu, beskompromisno progovara o temama koje zanimaju široki spektar gledatelja, baveći se društvenim fenomenima i osobnim sudbinama koje su obilježili vrijeme u kojem živimo.

______________________________________________________________________________

ŽIRI FIPRESCI-ja
Igor Angjelkov
Marijana Jakovljević
Zane Balčus

NAGRADA FIPRESCI
NAŠ DOM U DIVLJINI / ACASĂ, MY HOME
Radu Ciorniciuc
Romania / Finland / Germany

Za film koji se bavi nizom tema suvremenog društva: koji način života odabrati, koje mjesto zvati domom te kako se prilagoditi novim okolnostima. Istražujući te teme, autori ostavljaju otvoren prostor publici za promišljanje i vlastito mišljenje. Iz dugog promatračkog procesa predstavljena nam je snažna priča koja nas uvlači u živote protagonista i omoguće nam da prisustvujemo ključnim trenucima, pojačavajući time emotivnu povezanost.


HT nagrada publike domaćem filmu ‘Nun of Your Business’ Ivane Marinić Kragić

Zagreb, 11. Listopada – Publika je u sklopu posebnog izdanja ZagrebDoxa najvišu ocjenu dala hrvatskom dokumentarcu ‘Nun of Your Business’ Ivane Marinić Kragić koji je svjetsku premijeru imao sinoć u kinu SC.

HT nagrada publike pripala je filmu u kojem autorica prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Zanimljivo je da su po ocjeni publike među pet najboljih naslova ovogodišnjeg festivala čak tri domaća naslova: treći film po glasovima publike je film ‘Jedna od nas’ Đure Gavrana, a peti ‘Povuci-potegni’ Nevena Hitreca. Provjerite i ostale naslove s popisa najboljih po mišljenju publike.

Prosječne ocjene publike posebnog izdanja ZagrebDoxa:
Nun of your business 4,930
Umjetnica i lopov 4,889
Jedna od nas 4,805
Naš dom u divljini 4,750
Povuci – potegni 4,750
Govori da bih te vidio 4,727
Colectiv 4,697
Bolnica ispod zemlje 4,688
Bugarski san 4,667
Odvjetnica 4,609

[izvor informacije ZagrebDox]

Facebook