TALIJANSKA DRAMA OTVARA SEZONU PREMIJEROM „EVANĐELJA NEPRIJATELJA“ 

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca otvara svoju novu sezonu premijerom predstave „Il vangelo del nemico“ / „Evanđelje neprijatelja“ u petak, 2. listopada 2020. u Filodrammatici s početkom u 19.30 sati. Inače, premijera predstave ranije je bila planirana za svibanj, a zbog pandemije koronavirusa odgođena je za listopad.

Tekst autorice Roberte Dubac, dobitnice prve nagrade na natječaju za kulturu i imjetnost Istria Nobilissima 2019, u režiji koju potpisuje Giulio Settimo i dramaturgiji autorice, vodi nas u neodređeni dio prirode, u mističnu šumu u kojoj se kriju neprijateljski raspoložena bića. U predstavi igraju Elena Brumini i Mirko Soldano.

Fotografiju ustupio HNK Ivan pl. Zajc – Foto Dražen Šokčević

U središtu radnje ovoga djela je Vojnik koji bdije nad Civilom prisiljenim izgraditi novu barijeru. Njihov međusobni dijalog utječe na radnju: pokušaj upoznavanja dvoje ljudi, dvaju polariteta, onog racionalnog i prilagodljivog s onim intuitivnim i buntovnim; dijalog kao odraz vlastitog neprijatelja. Nešto živo i stvarno ili nešto izmaštano, ali toliko duboko ukorijenjeno da se materijalizira u skladu s unutarnjim traumama?
Polazeći od atmosfere svoje istarske zemlje, Dubac nadilazi jednostavne zaključke i u središte razmišljanja stavlja kritičko pitanje: je li u jednom pomućenom i umornom svijetu, prožetom neprekidnim strahom od nepoznatog, moguće ljudsko postojanje bez neprijatelja?

„Likove možemo interpretirati kao suprotne strane jedne osobe, kao jin i jang jednog cjelovitog bića. Dijalog suprotstavlja emotivnu i racionalnu stranu nudeći nam uvid srž tematike granica, onih koje si sami postavljamo.

Posljedice podizanja granica i zidova upravo su konflikt i rat što slikovito prikazuje naša scena: razorena pustoš, prostor koji može biti metafora bilo kojeg mjesta na svijetu i simbolizira granicu istočnog i zapadnog svijeta. Autorica skreće pozornost na našu osobinu da iz straha neprijateljem zovemo onog drugačijeg od sebe; straha toliko snažnog da preuzima kontrolu nad našim umom i djelovanjem“, kaže redatelj Giulio Settimo.

Scenografiju potpisuje Marta Crnobrnja, kostimografiju Morana Petrović, a glazbu Marin Butorac.

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]

Facebook