Ako ste obožavatelj Christophera Nolana i želite njegov najnoviji film “Tenet” pogledati više puta, imate to prilike učiniti u čak tri različita formata – standardnom, IMAX-u i 4DX-u. IMAX je dakako najoptimalniji izbor, a multiosjetilni 4DX format svakako je drugi najbolji izbor.

Kvaliteta slike i zvuka nije impresivna kao u IMAX-u (ipak je film sniman u IMAX formatu s posebno miksanim zvukom), no stimuliranje drugih osjetila je dosta obogatilo iskustvo filma. “Tenet” nije predviđen za multiosjetilne dodatke, pa su se 4DX montažeri morali prilagođavati materijalu.

Fotografiju ustupio TB

Tu su se kao prvi problem pojavile restrikcije u prikazivanju radi pandemije. Naime, prije filma je slijedila obavijest da je 4DX u “sigurnosnom modu” i da je prskanje vodom i puhanje vjetra deaktivirano. Iako je to izazvalo glasno negodovanje publike, ipak nije bilo velikog razloga za brigu. Vjetar je bio prisutan, ali vrlo, vrlo blago, dok je prskanje vodom ionako i u normalnim uvjetima rijetko dojmljivo koliko bi se moglo očekivati.

Mirisi, snijeg, dim i mjehurići također nisu bili korišteni u filmu, no za njih nije niti bilo razloga. Mlaznice zraka korištene su povremeno, obično za pucnjeve koji prolaze pored glave. Koncentracija je bila na stroboskopskom svjetlu, škakljanju nogu i odlično korištenim hidrauličkim sjedalima. Stroboskopska svjetla pojavljuju se s lijeve i desne strane dvorane i izvrsno se uklapaju u raznim situacijama – od bljeskova na slovima logotipa, do eksplozija u akcijskim prizorima. Začudo, uz eksplozije se nije koristio miris paljevine.

Škakljanje nogu je uvijek neočekivani ali dobrodošli 4DX dodatak. Dolazi kao pravo iznenađenje koje vas diskretno zgrabi i ponese na filmsku lokaciju. Tako se osjeti razbijeno staklo po nogama, puzanje, udarci i sl. Pri sjedanju treba provjeriti da li su uzice uopće instalirane, s obzirom da ih neki mlađi posjetitelji znaju istrgati (!?).

Kako se radnja filma bavi inverzijom vremena, dosta pozornosti u slici i zvuku je dano motivima koji separiraju invertirano i normalno vrijeme. Primjerice crvena boja se rabi za ljude i predmete koji idu unaprijed, a plava za one invertirane koji idu unatrag. Čak i glazba za film koristi motive koji idu unatrag i djelomično je skladana “invertirano”, tako da se može slušati unaprijed i unazad.

Sredinom filma sam pomislio kako bi bilo zanimljivo da su koncept inverzije nekako primjenili i 4DX montažeri, da bi se na kraju filma moja pomisao i ostvarila! Hidraulički kontrolirana sjedala odlično su rekreirala ugođaj trčanja unatrag, nadopunjujući scenu u kojem jedan tim radi upravo to – trči unatraške. Ovaj efekt nadovezuje se na trčanje tima unaprijed u prvoj sekvenci filma. Obadvije su vrlo različite ali i realistične u 4DX-u. Srećom kadrovi nisu prekratki i nekoliko ih je u nizu, što čini efekt upečatljivijim.

Sjedala se koriste za nadopunjavanje pokreta kamere, kao i u tučnjavama, no odlična su u improvizaciji vozila u pokretu. Brodovi i automobili stvarno su vjerno rekreirani. Pojačan je dojam brzine u prizorima jurnjave automobila, a još je kamera smještena dosta nisko uz cestu, pa je dodan i osjećaj opasnosti. Djeluje kao da se vozite u niskim karting vozilima uz automobile u ludoj potjeri. Šteta što je izostao miris trenja guma i jaki vjetar koji udara po licu.

Sjedala su odlična bila u dočaravanju trzaja pri bungee jumping skoku, a briljirala su u efektu invertiranog pucanja pištoljem. Tada metak ne izlazi iz pištolja, nego ulazi u pištolj, što je popraćeno moćnim trzajem. Toliko je dojmljiv da su gledatelji u kinu bili iznenađeni i vidljivo oduševljeni.

Tihoni Brčić

Tenet – Movie Site
Tenet – IMDb