Novi mutanti
The New Mutants (2020.)
Redatelj: Josh Boone
Glumci: Anya Taylor-Joy, Maisie Williams, Alice Braga
Žanr: SF, akcija, horor
Trajanje: 98 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Priča o pet mladih ljudi s opasnim sposobnostima koji se drže pod zaštitom na tajnoj lokaciji protiv njihove volje. Svaki od njih nosi teret tajanstvene prošlosti i moći koju ne mogu kontrolirati. Kad shvate da su “pod zaštitom” u još većoj opasnosti, i bivaju progonjeni od nadnaravnog zla, njihovi najveći strahovi će se ostvariti. Serija Marvelovih stripova ‘Novi mutanti’ se prvi puta pojavila 1982. godine. Novi mutanti su bili mladi studenti škole za nadarene profersora Charlesa Xaviera, jako slični originalnim X-men stripovima. Ovo je jedinstvena i originalna priča koja nas uvodi u potpuno novi svijet X-mena, drugačija od bilo koje priče iz Marvelovog svijeta. Ton je iznenađujući, žanr je neočekivan, radnja je misteriozna i uznemirujuća.

Novi mutanti – Movie Site
The New Mutants – IMDb


Stepinac: Kardinal i njegova savjest
Stepinac: Kardinal i njegova savjest (2020.)
Redatelj: Višnja Starešina
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 87 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:
Gdje god da dotaknete hrvatsku povijest u posljednjih osamdesetak godina, u njoj ćete negdje, na neki način, naići na – Alojzija Stepinca. Dokumentarni film „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o korijenu kontroverzi koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja. Dokumentarni film o životu Alojzija Stepinca.

Stepinac: Kardinal i njegova savjest – PFF
Stepinac: Kardinal i njegova savjest – IMDb


Pinokio
Pinocchio (2019.)
Redatelj: Matteo Garrone
Glumci: Roberto Benigni, Federico Ielapi, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini
Žanr: fantazija
Trajanje: 125 minuta
Država: Italija

Sadtžaj:
Vjerna filmska adaptacija slavne priče o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drveta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje sistemom pokušaja i pogreške. Naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću, on postaje upravo onakav kakvim je i zamišljen. Autor Collodi napisao je knjigu „Pinokijeve pustolovine“ još krajem 19-og stoljeća, ali njegov lik je danas važniji nego ikada prije – premda se čini da se svijet kreće u suprotnom smjeru. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjiga, ima široki zamah. Njegov lik Pinokija kreće se na način koji je istovremeno realističan i fantastičan. Radnja je smještena u ruralnoj, bezvremenskoj, ali neodoljivoj Italiji koja odiše prostranstvima, morem i farmama. Gledatelji će sasvim sigurno svaki za sebe pronaći svog omiljenog lika koji se pojavljuje u životu malog Pinokija, a koji ga direktno upoznaje s prirodom, životinjskim carstvom i svijetom mašte. Nagrade i nominacije: Nagrada David di Donatello – 15 nominacija

Pinokio – Movie Site
Pinocchio – IMDb


Kako biti dobra supruga
La bonne épouse / How to Be a Good Wife (2019.)
Redatelj: Martin Provost
Glumci: Juliette Binoche, Yolande Moreau, Noémie Lvovsky
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 125 minuta
Država: Francuska

Sadržaj:
Paulette i njezin suprug dugi niz godina vode institut za kućanice u francuskom Alsaceu u kojem obučavaju tinejdžerke da postanu savršene domaćice. Kad njezin suprug iznenada umre, Paulette preuzima školu i otkrije da je na rubu bankrota. Dok su u tijeku pripreme za natjecanje za najbolju domaćicu u organizaciji popularne TV emisije, ali i svibanjski nacionalni prosvjedi 1968. koji transformiraju francusko društvo, Paulette i njezine učenice počinju preispitivati svoja vjerovanja.

Kako biti dobra supruga – Kino Mediteran
La bonne épouse / How to Be a Good Wife – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]

Facebook