Tenet (2020.)
Redatelj: Christopher Nolan
Glume: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki

Nakon šest mjeseci pauziranja zbog pandemije korone hrvatski multipleks CineStar na velika vrata otvorio se (drugi tjedan, prvi je bio uigravanje) dojmljivim akcijskim spektaklom ‘Tenet’ na tragu nekih od prethodnih Nolanovih filmova kao što su ‘Memento’, ‘Inception’ i ‘Interstellar’. Korona je zaustavila rad multipleksa u cijelom svijetu, a time i priliv blockbustera namijenjenih upravo za taj tip kina, a jedan od njih bio spomenuti ‘Tenet’. Ali blockbasteri uzvraćaju udarac 🙂 i počinju se polako prikazivati u kiima.

Christopher Nolan redatelj je filmova s kompleksnom radnjom, bez obzira u kakvom se okružju odigravaju. Trileri ‘Memento’ i ‘Insomnia’, strip adaptacija trilogije ‘Batman’, dramatični ‘The Prestige’ i SF ‘Interstellar’ intrigantni su ne samo po sadržaju, već redateljskom postupku. Njegov prethodni, ratni ‘Dunkirk’ govori o ključnom porazu britanske vojske na početku Drugog svjetskog rata, koji je u konačnici prikazan kao uspjeh jer su se Britanci sa saveznicima uspjeli izvući iz nemoguće situacije uz minimalne gubitke.

‘Tenet’ je na tragu nekih od zakučastih priča, danas klasika SF-a Philipa K. Dicka (čije naslove su kod nas dostupni u nakladi ‘Vuković&Runjić’ i ‘Zagrebačka naklada’). U filmu se spominje klasični vremenski paradoks. Što bi bilo kada bi unuk otišao u prošlost i ubio svojeg djeda, da li je to uopće moguće, jer se tim činom onemogućuje izvršenje toga čina, to jest bez djeda nema unuka. Jednoznačan odgovor ne postoji, to je svojevrsna vremenska zona sumraka, vremenska petlja iz koje nema izlaza, i koja se može beskonačno puta ponavljati. Tema je poticajna za ‘gimnastiku mozga’ i preispitivanje standardne logike, jer ono što vidimo na velikom platnu izmiče svakom principu realnosti. Nolanov novi film, koji je dulji od standardnog trajanja (150 minuta) zaslužuje bar još jedno gledanje kako bi se mogle ‘posložiti’ okosnice radnje.

‘Tenet’ započinje terorističkim napadom na Kijevsku operu, dok se glazbenici pripremaju za početak izvedbe. Kulturni događaj prekida zastrašujući napad uvježbanih terorističkih specijalaca. U nerazumljivu situaciju upliće se još jedna grupa, međutim nije jasno da li se radi o spasiteljima ili drugim teroristima, jedino saznamo da se traga za nekim instrumentom koji je, što će se kasnije pokazati, karika potrebna za uništenje čitavog svijeta i ljudske rase. Jedan od sudionika je zarobljen i iz njega se pokušava iznuditi prizanje, ali on je nepopustljiv… U sljedećem kadru budi se, uz kratko objašnjenje, i ponovo je spreman za zadatak. U igri je oružje čije je porijeklo iz budućnosti. Streljivo djeluje unatrag i ima vremenski negativni predznak u odnosu na postojeće. Trag vodi do ruskog tajkuna poznatog međunarodnog trgovca oružjem koji se preselio u Veliku Britaniju i oženio Engleskinjom. Naš agent preko njegove žene pokušava stupiti u kontakt s njime, a kada to uspije, dovodi se i sam u opasnost…

Opasnost dolazi iz budućnosti, netko je u budućnosti odlučio potpuno uništiti ovaj svijet i isporučuje naoružanje koje vremenski djeluje suprotno od postojećeg. U srazu pozitivnog (iz postojeće realnosti koja se kreće unaprijed) i negativnog (iz relanosti koja se nastaje kretanjem unazad) doći će do poništenja stvarnosti koje je gore od nuklearnog. Naš agent (John David Washington) sa svojim suradnicima mora se mentalno prilagoditi mogućnosti vremenskog putovanja unazad u postojećoj stvarnosti i djelovati protiv svojih protivnika koji su u prednosti jer unaprijed znaju što će se dogoditi. Može jedino računati na elemente iznenađenja i vratiti se u vrijeme ključnih događaja (primjerice aerodrom u Oslu). Efektne su scene kada se susreće sa samim sobom, a da toga nije ni svjestan.

Ubitačni tempo akcijskih scena teško je pratititi jer je dogadjanja u prvom trenutku teško posložiti u logičku cjelinu. Tako da se preporučuje još jedno gledanje ‘Teneta’.

‘Tenet’ je atraktivan film koji akciju upotrebljava za angažman perceptivnih i kognitivnih mogućnosti gledatelja. Završnica ostavlja mnoga pitanja otvorenim, kao primjerice kako je artefakt iz budućnosti završio u garderobi Kijevske opere. Neki od likova dobro su upoznati s postojećem situacijom i djeluju u skladu s njome, a da ne dolazi do objašnjenja što se dogodilo u doglednoj budućnosti. Kao i u slučaju ‘Matrixa’, možemo očekivati i novi nastavak (nastavke) ‘Teneta’.

Robert Jukić, Pula, 02.09.2020.

Informacije o filmu:

Tenet
Syncopy, Warner Bros., 2020. / 2020., Blitz
Trajanje: 150 min
Format: 1.43 : 1
Color: Color
Zvuk: IMAX 6-Track | Dolby Digital | Sonics-DDP | DTS (DTS: X)
Scenarij: Christopher Nolan
Glazba: Ludwig Göransson
Još glume: Keneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Fiona Dourif, Michael Caine, Himesh Patel, Andrew Howard, Wes Chatham, Dimple Kapadia, Martin Donovan, Yuri Kolokolnikov, Jack Cutmore-Scott

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Tenet – Movie Site
Tenet – IMDb

Facebook