Moram priznati da nisam pretjerano upoznat sa opusom priznatog i poznatog američkog redatelja Spike Leeja. Prvi njegov film koji sam pogledao je ujedno njegov prethodni uradak po imenu BlacKKKlansman iz 2018. godine. On je na mene ostavio jedan pamtljiv dojam, a ja sam prvi puta spoznao pojam Spike Lee joint. Ono što sam do sada znao o većini njegovih filmova je da su mu teme redovno rasne problematike i da mu u karijeri nije nedostajalo svakojakih priznanja za njegov rad.

Da 5 Bloods mješavina je ratnog, avanturističkog i akcijskog filma koji bi trebao biti podignut podtekstom crnačke problematike u Americi koja je bila najizraženija za vrijeme Vijetnamskog rata. Zanimljivo je kako se Lee nije sramio prikazati percepciju današnjeg vijetnamskog stanovništva prema bivšim američkim agresorima, dok su obespravljeni crnci za vijetnamce svejedno koristili rasno derogativne izraze kao što je Gook. Važno je istaknuti kako do sada nije snimljen niti jedan dugometražni film koji problematizira nerealno visok broj afroamerikanaca u Vijetnamu naspram njihovog ukupnog broja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Stormin Norman kojeg igra Black Panther glavom i bradom – Chadwick Boseman, spiritualni je vođa Bloodsa.

Kada se vijetnamski veterani na samom početku filma okupljaju u Saigonu (danas je to Ho Chi Minh City) i planiraju svoju avanturu posjeta džungli gdje su nekoć ratovali, osjećao sam uzbuđenje otvorenošću radnje koja ima potencijala za otići u nebrojeno različitih smjerova. Međutim, poprilično rano u filmu događaju se određeni okidači zapleta koji mi nisu sjeli na pravo mjesto. Nasumično pronalaženje onoga po što su došli kao i ostataka svog poginulog suborca Normana u sred divljine, koja je usput rečeno poprilično promijenila svoj izgled od 60-ih godina prošlog stoljeća, djelovalo mi je u potpunosti promašeno. Imao sam osjećaj da se do toga moglo doći na znatno plauzibilnije načine. Ipak, te prepreke koje sam doživio na početku bile su “mala beba” naspram onoga što se dogodilo kasnije u filmu.

Glumci koji sačinjavaju kliku afroameričkih ratnih veterana zaista su vrhunski. Čak dvojica njih su iz najbolje serije ikada – The Wire, i tumače dva važna lika. Jedan je Clarke Peters koji ovdje igra Otisa, najsmirenijeg i najracionalnijeg tipa među njima. Sličnost s Lesterom Freamonom iz The Wirea je očita. Drugi je Isiah Whitlock Jr. kao Melvin, a Spike Lee mu i ovdje velikodušno daje priliku da izgovori: SHIIIIIIIIIIIIIEEEEET, riječ po kojoj je ostao upamćen igrajući ulogu senatora Claya Davisa. Iako mi se nije svidjelo u kojem smjeru je njegov lik otišao, Delroy Lindo kao Paul odnio je najviše pozornosti svojom predstavom. Tvrdoglav, oštećen, nepovjerljiv, psihotičan i pogubljen, Paul je najvolatilniji član družine koji će im uzrokovati višestruke probleme. Njegovi monolozi u zadnjoj trećini filma, iako jako dobro snimljeni, smišljeni i odglumljeni bili su mi odviše naporni u trenutku kad je film već zaista predugo trajao, a radnja se razvodnila. Ipak, cijelo Paulovo unutarnje putovanje u filmu ostavlja najjači dojam. U pamćenje mi se urezala scena gdje mu lokalac pokušava prodati kokoš i doslovno mu je gura u ruke, dok Paul isprva pristojno odbija, zatim gubi živce jer prodavač ne odustaje, a sve kulminira izrazitom neugodnošću na rubu sukoba.

Nakon (pre)duge 154 minute prevladao mi je osjećaj da su manje scene, kao prethodno navedena, najjači dijelovi filma, dok je isforsirana akcija u modernom vremenu pa i retrospektiva na vijetnamske dane djelovala kao da se iz filma pokušava izvući što više eksplozija i akcije. Nepotrebno i isforsirano, osobito kada već postoji premisa koja je dovoljno intrigantna sama po sebi. Uz veteransku predstavu Delroya Linda i solidnu podršku ostatka postave, najsvjetlije točke Da 5 Bloodsa nisu dovoljne da ovaj film preporučim za obavezno gledanje. Ostaje dojam kako je mnogo bolji film svako malo provirio iza ugla, ali ga je nadvladala otrcana akcijsko-ratna avantura.

Da 5 Bloods – IMDb

Tekst i fotka preneseni s bloga SuvljevePreporuke

Tomislav Suvala