Gretel and Hansel (2020.)
Redatelj: Oz Perkins
Glume: Sophia Lillis, Alice Krige, Jessica De Gouw

Bajka za odrasle ili horor za sve generacije. Zanimljivo je kako horore u kinima gleda u pravilu mlađa, školska publika. Djeci današnji horori nisu zanimljivi ako nisu eksplicitno krvavi, a ‘Marica i Ivica’ na jedan poseban artistički (ali ne krvav 🙂 ) način iščitava tu poznatu bajku Braće Grimm. Svi znamo iz ranog djetinjstva kako su Ivica i Marica živjeli u siromašnoj obitelji, da bi ih roditelji ostavili u šumi jer ih više nisu mogli prehranjivati. Prvi puta su se djeca vratila jer su kao trag za povratak ostavljali kamenčiće, ali drugi put su bacali mrvice kruha koje su ptice pojele. Lutajući sama u šumi naišli su na kuću od kolača zle vještice. Marica je postala vještičina sluškinja, a Ivica zatvoren u kavez kako bi bio sočan obrok za vješticu kada se ugoji. Završnicu znate, vještica je gurnuta u peć gdje je izgorila u strašnim mukama, a Ivica oslobođen, i njih dvoje je tako živjelo sretno do kraja života… ma koliko to ironično zvučalo.

Marica i Ivica ; Fotografiju ustupio Blitz

Najnovija filmska verzija kao glavni lik uzima Maricu, a film se tako i zove ‘Marica i Ivica’, koja spašava svojeg mlađeg brata od zlokobne vještice. Mnoge stvari u filmu prilagođene su potrebama žanra. U prvim scenama u najboljoj maniri novijih horor filmova, kao da ju je potpisao mađarski kultni redatelj Béla Tarr, saznaje se kako je vještica postala vještica koja će suptilno zatočiti dvoje djece znajući njihove životne potrebe. Marica i Ivica otjerani su od kuće kao neželjena djeca zato što ih majka više nije mogla izdržavati. Susret s lovcem pružit će im nove spoznaje, jer dobronamjerni lovac im je dao najbolji mogući savjet. U negostoljubivom svijetu na daljnjem putu Marica (Sophia Lillis) i Ivica (Samuel Leakey) naići će na kuću (i vlasnicu) koja im se čini kao utjelovljenje njihovih snova, neće biti gladni, a imat će sklonište u kojem će im biti toplo, i bit će sigurni. Ali, to je je svojevrsna zamka, jer vještica (Alice Krige) ima svoje tajne planove samo s Maricom, a u kojima je Ivica samo usputna kolateralna žrtva…

Ovakvo iščitavanje klasične bajke ogledalo je suvremenog svijeta, jer u ljudskim odnosima se ništa nije promijenilo. Bez obzira na razvoj tehnologije ljudska priroda ostala je ista. Zlo ne mora biti isključivo ružno i odvratno, Zlo može imati i svoje lijepo lice, ali zato može biti daleko efikasnije. Marica će shvatiti da i ona mora nešto dati svojoj ‘spasiteljici’ ako želi opstati, ali to davanje ima ogromnu cijenu. Uvjetno rečeno pravda će pobijediti, ali neće biti katarze. Ne želim ‘Maricu i Ivicu’ iščitavati kao bajkovitu metaforu suvremenog društva, ali zar nije svaki horor na određeni način iskrivljena zrcalna slika ljudske prirode i ljudskih odnosa. Posebno je upečatljiva scenografija i kostimografiju jednog prošlog (ne)vremena koje može biti bilo koje vrijeme.

Redatelj Oz Perkins (rođen 1974.) snimio je horore ‘The Blackcoat’s Daughter’ (ili ‘February’) (2015.) i ‘I Am the Pretty Thing That Lives in the House’ (2016.). Prije ovog filma bio je glumac uglavnom u epizodnim ulogama. Spomenimo da mu je prva bila uloga mladog Normana Batesa u hororu ‘Psychu II’ (1983.) Richarda Franklina, a što nije čudno obzirom da mu je otac glumac Anthony Perkins najpoznatiji upravo po ulozi Normana Batesa u kultnom ‘Psychu’ (1960.) Alfreda Hitchcocka.

Robert Jukić, Zagreb, 07.03.2020.

Informacije o filmu:

Marica i Ivica
Automatik Entertainment, Orion Pictures, BRON Studios, 2020.
Trajanje: 87 min.
Format: 1.55 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Rob Hayes
Glazba: Robin Coudert
Još glume: Samuel Leakey, Charles Babalola, Beatrix Perkins, Ian Kenny, Abdul Alshareef, Manuel Pombo

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir (prije korone)

Marica i Ivica – Facebook
Gretel and Hansel – IMDb

Ivica i Marica