Seasplash, točnije njegovo 18. izdanje, koje je završilo prošli tjedan na Martinskoj kod Šibenika, kao jedno od rijetkih glazbenih događanja u Hrvatskoj, ali i šire, sudeći po reakcijama ispunio je očekivanja posjetitelja. Četiri dana Seasplasha kojeg su novinari nazvali “jednom od rijetkih festivalskih oaza u Europi” dalo je presjek bass glazbe i sound system kulture uz više od 40 izvođača. Na dvije noćne pozornice i jednoj dnevnoj, kroz program koji je trajao od 17 sati do 6 ujutro osjećala se atmosfera dobre zabave i pozitivnih vibracija unatoč epidemiji i svim neugodnostima koje je donijela 2020. godina. Organizatori su ispunili sve uvjete nadležnih institucija koje su bile potrebne kako bi festival prošao u čim sigurnijim uvjetima. Briga za zdravlje posjetitelja, dobar glazbeni program i divna lokacija u borovoj šumi, smještena na poluotoku preko puta Šibenika te ugodno ljetno vrijeme, učinilo je Seasplash “nasmijanom jadranskom utopijom” gdje se na kratko moglo zaboraviti na probleme vanjskog svijeta. Mahom domaćoj publici, na Seasplashu su se pridružili i posjetitelji iz regije, te zemalja kao što su Austrija, Belgija, Grčka, Francuska, Njemačka i Poljska, redom zaljubljenici u reggae, dub, hiphop, jungle, drum and bass te soundsystem kulturu.

Objavljeni su i datumi 19. Seasplash festivala koji će se održati od 15. do 18. srpnja 2021., te su u prodaju puštene i prve festivalske ulaznice superranograbilice.

Roots in Session. Foto: Ivan Buvinić ; Fotografiju ustupio PR

Unatoč nemogućoj situaciji, posjetitelji su imali prilike uživati u nastupima inozemnih gostiju, predstavnika starije i novije generacije europske dub scene; britanski Zion Train, te francuski Iron Dubz, koji su u sklopu kvalitetnih nastupa odsvirali i materijale s aktualnih studijskih albuma objavljenih ove godine, tj. ‘Illuminate’ u prvom i ‘Tuff Like Iron’ u potonjem slučaju.

Ali dominantni dio sadržaja bio je logično ove godine fokusiran na imena s domaće scene. Za razliku od prije 18 godina kad je festival pokrenut i kada domaća scena gotovo da nije postojala, ovom prilikom uživali smo u fenomenalnim nastupima Egolessa, Filipa Motovunskog, Kandžije, Digitron Sounda, Kodina…koji su u proteklom razdoblju objavili izdanja i odradili niz nastupa, s kojima su zaslužili i međunarodnu prepoznatljivost, te se bez problema pojavljuju u ulozi nositelja programa na pozornicama širom Europe i svijeta.

Naravno, ne smije se propustiti spomenuti i druga domaća imena, ona novija, koja zadobivaju pažnju svojim radom i predanošću, te sve kvalitetnijim autorskim materijalima: Kali Fat Dub, Aklea Neon, Anja G & Dr. Obi, Homegrown Sound, Playground Hustle, itd.

“Vedran Meniga i njegova ekipa iz Pozitivnog Ritma su napravili stvarno fenomenalan posao s ovogodišnjim izdanjem festivala koji je kroz četiri dana prošao sve moguće presjeke Soundsystem kulture kroz dva noćna floora i jednog poludnevnog. Sunce se lagano ustalo na zadnji dan Seasplasha koji usprkos svim regulativama, uvjetima i zahtjevima lokalne i državne vlasti, Seasplash je pokazao da se može oduprijeti svemu, samo stvaranju dobre zabave i vibracije nikada.” – Klubska scena.

“Ekipa kulturno-poduzetničkog kolektiva Pozitivan ritam odlučila je epidemiji usprkos da će ove COVID-19 sezone Martinska biti jedna od rijetkih festivalskih oaza u Europi, nasmijana jadranska utopija u kojoj mnoge stvari, pa i provođenje epidemioloških mjera, funkcioniraju bolje, profesionalnije, opuštenije i humanije nego u svijetu i društvu koji je okružuju.” – Tris.com.

”K vragu i Hajduk i nogomet, ako itko zaslužuje ovaj slogan to je Seasplash. I doista, preživjeli su mnogo u svojih 18 godina, a sada se mogu pohvaliti i da su nadjačali pandemiju koja je stopirala čitav svijet.” – Reggae.Hr.


Objavljeni su datumi 19. Seasplash festivala koji će se održati od 15. do 18. srpnja 2021. te su u prodaju puštene i prve festivalske ulaznice superranograbilice. Cijena ulaznice iznosi 219 kn + booking fee.

Svi inozemni gosti koji su bili na Corona Dance izdanju ostvarili su pravo da besplatno prisustvuju na 19. Seasplash festivalu. Svi koji nisu uspjeli doći, a kupili su ulaznice u pretprodaji za ovogodišnje izdanje, iste mogu iskoristiti i za upravo najavljeno 19. izdanje festivala.


Tijekom festivala ponovo se, peti put za redom, odvijala i umjetnička kolonija ArtSplash. Osim upečatljivijih projekcija i dekoracija lokacije u izvedbi LvmenArtist iz Mađarske, ove godine ArtSplashu se pridružila i grupa domaćih graffitti umjetnika i ilustratora, koji su prvo prebojali, a zatim i nanovo oslikali i istovremeno uljepšali raspoložive površine i zidove unutar festivalske lokacije. U ArtSplashu su sudjelovali sljedeći umjetnici: Helakopter (Zagreb), Tiger (Rijeka), Kexer (Zagreb), Show (Pula), Smel (Zagreb), Disko (Zagreb), Sorrow (Zagreb), Madre (Zagreb).

[izvor informacije Pozitivan ritam]