Mladi hrvatski glumac Filip Mayer nagrađen je nagradom “Zlatni ključ” (Chiave d’Oro) za najboljeg glumca za svoju ulogu šizofrenog mladića Filipa u hrvatskom trileru “F20” na netom završenom prvom izdanju Puglia međunarodnog filmskog festivala koji se od 20. do 26. srpnja 2020. održao u talijanskim gradovima Bari i Pogliano a Mare, u južnotalijanskoj regiji Puglia. U službenoj konkurenciji je sudjelovalo 11 dugometražnih igranih filmova iz 8 zemalja (Italije, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Portugala, Španjolske, Hrvatske i Kosova), 18 dokumentarnih filmova te 32 kratkometražna igrana filma. Svi ti filmovi natjecali su se za Chiavo d’Oro ili Chiavo d’Argento (Zlatni ključ ili Srebrni ključ) u svojim kategorijama. Nagradu za najbolji film osvojio je španjolski film “Marš za sjećanje”.

Fotografiju ustupio HAVC

Unatoč trenutnoj situaciji s Covid-19 virusom, projekcije su se održavale u Vignola Cinema Teatro u Pogliano a Mare, a festival je najavljen na tiskovnim konferencijama u Bariju. Na završnoj svečanosti u nedjelju 26. 7., pored dodjele nagrada, održan je i koncertu u čast slavnog talijanskog pjevača Domenica Modugna (Volare). Filip Mayer se obratio prisutnima snimljenom videoizjavom u kojoj se na kombinaciji engleskog i talijanskog zahvalio festivalu na nagradi i prepoznavanju njegovog rada, posebno stoga što je mlad glumac, te je istaknuo da ova nagrada nije samo za njega već i za njegove kolege glumce i ekipu koji su mu davali podršku tijekom snimanja.

Dugometražni igrani film F20, nastao je u režiji Arsena A. Ostojića, prema scenariju Hrvoja Sadarića, i  u produkciji Filmosaurus Rex-a (producenti Arsen A. Ostojić i Hrvoje Vajić) međunarodnu premijeru imao je u natjecateljskom programu 22. Black Nights Film festivala u Talinu u Estoniji. Do sada je osvojio 10-ak međunarodnih nagrada, na 12-ak filmskih festivala u kojima je sudjelovao u službenim programima.

Film prati mladu djevojku Martinu (Romina Tonković), koja ljeti raznosi pizze radeći u maloj pizzeriji svog oca (Mladen Vulić), iako mašta o odlasku na Zrće. Upoznaje povučenog mladića Filipa (Filip Mayer) koji igra videoigre i neprestano naručuje pizze te ga nagovori da prekrše zabrane njenog oca, ukradu novce i pobjegnu na more u provod. Međutim, Martinin san se uskoro pretvara u najgoru noćnu moru.

Više informacija na LINKU.

[izvor informacije Iva Cikojević]